To je to što me zanima!

Ananas i hladna kupka liječe upalu mišića nakon treninga

Bez lijekova: Preparati protiv bolova ometaju procese regeneracije i prilagodbe. Čim se pojavi upala, treba piti mnogo tekućine, a pomoći će i hladnija kupka te oblozi
Vidi originalni članak

Simptomi upale mišića su bol u mišićima, osjećaj zategnutosti, otečenost kao posljedica nakupljanja vode, povišena razina laktata u krvi i smanjena pH vrijednost krvi, što donosi glavobolju, umor, malaksalost i bezvoljnost, kaže profesor kineziologije Zdenko Klarić. 

Kao uzrok upale mišića navode se dva objašnjenja - pucanje mišićnih vlakana zbog povećanog opterećenja te preobilna proizvodnja mliječne kiseline u mišićima, što stvara “kiseli” okoliš te rezultira upalom. 

- Upala mišića može se dobiti i od dugotrajnoga hodanja, kao i od teškog rada s utezima. No potrebno je razlikovati akutnu i kroničnu upalu. Za akutnu bismo, uvjetno rečeno, mogli reći da je dobra. Ona je posljedica mišićne aktivnosti i donosi pozitivne promjene poput ubrzanog metabolizma. 

Može trajati od 24 do 96 sati. Kad govorimo o akutnoj upali, valja znati da upala pokreće zacjeljujuće i regenerirajuće procese koji jačaju mišiće, čine ih otpornijim na zadanu vrstu rada i omogućavaju bolji radni učinak u budućnosti. Kronična upala podrazumijeva stalan bol u mišićima, a onda se taj bol obično širi i na zglobove, vezivno tkivo pa sve do limfnih čvorova - kaže Klarić. Često se preporučuje uzimanje tableta protiv bolova kako bi se lakše nosilo s upalom. 

- Ako se ikako može izdržati bez tablete, onda bih to i preporučio. Razni preparati protiv bolova sprečavaju, smanjuju i ometaju procese koje tijelo pokreće u cilju regeneracije i prilagodbe - upozorava Klarić. 

Umjesto lijekova pomoći će neke namirnice. 

- Kad dođe do upale, potrebno je piti puno tekućine, najbolje vode. Dobro je jesti hranu koja snižava kiselost tijela poput limuna, svježe cijeđenih sokova, povrća i sirove hrane. Potrebno je unositi i puno nezasićenih masnih kiselina poput hladno prešanih ulja, badema, oraha i sličnog - savjetuje prof. kineziologije. 

U borbi protiv upala pomažu i ananas, papaja te đumbir. Ananas sadrži enzim bromelin koji pomaže smanjiti bol u mišićima. Papaja djeluje slično zahvaljujući enzimu papainu, a đumbir je jedna od najboljih protuupalnih namirnica.  

- Preporučljiva je i hladnija kupka te lagani rad koji će prokrviti mišiće. Pomaže i odmjerena masaža, kao i dozirano istezanje nakon kojeg slijedi duboko opuštanje - kaže Zdenko Klarić.

Prva pomoć 

Kako bismo smanjili upalu na što prirodniji način, pomaže i stavljanje hladnih obloga, savjetuje Klarić. 

Moć nara 

Protuupalno djelovanje soka nara pomaže tijelu da popravi mikrooštećenja na mišićima koja su izazvana intenzivnim vježbanjem.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • otilliaOS33 02.11.2014.

    upala mišića, znači vježbanje, odlično, pa još ananas, papaja......vrijedi truda, zdrav život.

  • user_383511 02.11.2014.

    Prvo bi trebalo otici na trening,da bi se imalo sto lijeciti :-(

  • Babaluji x 02.11.2014.

    kad se mišići u radu preforsiraju jedino pomaže drugi dan opet rad jer se na poslu ne možeš maziti :)))

Komentiraj...
Vidi sve komentare