Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Ananas i hladna kupka liječe upalu mišića nakon treninga

Ananas i hladna kupka liječe upalu mišića nakon treninga
1

Bez lijekova: Preparati protiv bolova ometaju procese regeneracije i prilagodbe. Čim se pojavi upala, treba piti mnogo tekućine, a pomoći će i hladnija kupka te oblozi

VIDEO

Simptomi upale mišića su bol u mišićima, osjećaj zategnutosti, otečenost kao posljedica nakupljanja vode, povišena razina laktata u krvi i smanjena pH vrijednost krvi, što donosi glavobolju, umor, malaksalost i bezvoljnost, kaže profesor kineziologije Zdenko Klarić. 

Kao uzrok upale mišića navode se dva objašnjenja - pucanje mišićnih vlakana zbog povećanog opterećenja te preobilna proizvodnja mliječne kiseline u mišićima, što stvara “kiseli” okoliš te rezultira upalom. 

- Upala mišića može se dobiti i od dugotrajnoga hodanja, kao i od teškog rada s utezima. No potrebno je razlikovati akutnu i kroničnu upalu. Za akutnu bismo, uvjetno rečeno, mogli reći da je dobra. Ona je posljedica mišićne aktivnosti i donosi pozitivne promjene poput ubrzanog metabolizma. 

Može trajati od 24 do 96 sati. Kad govorimo o akutnoj upali, valja znati da upala pokreće zacjeljujuće i regenerirajuće procese koji jačaju mišiće, čine ih otpornijim na zadanu vrstu rada i omogućavaju bolji radni učinak u budućnosti. Kronična upala podrazumijeva stalan bol u mišićima, a onda se taj bol obično širi i na zglobove, vezivno tkivo pa sve do limfnih čvorova - kaže Klarić. Često se preporučuje uzimanje tableta protiv bolova kako bi se lakše nosilo s upalom. 

- Ako se ikako može izdržati bez tablete, onda bih to i preporučio. Razni preparati protiv bolova sprečavaju, smanjuju i ometaju procese koje tijelo pokreće u cilju regeneracije i prilagodbe - upozorava Klarić. 

Umjesto lijekova pomoći će neke namirnice. 

- Kad dođe do upale, potrebno je piti puno tekućine, najbolje vode. Dobro je jesti hranu koja snižava kiselost tijela poput limuna, svježe cijeđenih sokova, povrća i sirove hrane. Potrebno je unositi i puno nezasićenih masnih kiselina poput hladno prešanih ulja, badema, oraha i sličnog - savjetuje prof. kineziologije. 

U borbi protiv upala pomažu i ananas, papaja te đumbir. Ananas sadrži enzim bromelin koji pomaže smanjiti bol u mišićima. Papaja djeluje slično zahvaljujući enzimu papainu, a đumbir je jedna od najboljih protuupalnih namirnica.  

- Preporučljiva je i hladnija kupka te lagani rad koji će prokrviti mišiće. Pomaže i odmjerena masaža, kao i dozirano istezanje nakon kojeg slijedi duboko opuštanje - kaže Zdenko Klarić.

Prva pomoć 

Kako bismo smanjili upalu na što prirodniji način, pomaže i stavljanje hladnih obloga, savjetuje Klarić. 

Moć nara 

Protuupalno djelovanje soka nara pomaže tijelu da popravi mikrooštećenja na mišićima koja su izazvana intenzivnim vježbanjem.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'