To je to što me zanima!

Aronija: Bobica za pekmez, fini kolač i ukusne janjeće kotlete

Bobice u kojima su uživali Indijanci udomaćile su se i kod nas pa sada i vi možete uživati u najzdravijem voću na svijetu koje se priprema kao i drugo bobičasto voće
Vidi originalni članak

Borovnica i crni ribiz tamne su bobice koje smo već navikli viđati na policama prodavaonica i tezgama tržnica, a i dobro znamo uz koje nam jelo, ili same, najbolje gode. Odnedavno se tom nizu veličanstvenih pridružio još jedan član - aronija. 

Gotovo crne su bobice došle na mjesto na kojem su donedavno nuđene borovnice i mnogi nisu ni primijetili da je riječ o posve drugom voću koje je do naših krajeva došlo s istoka Sjeverne Amerike. Dobro podnosi zimu i mraz, čak do 50 Celzijevih stupnjeva ispod ništice, pa je dospjela i do Sibira zbog čega je dobila drugi naziv - sibirska borovnica. Kako se aronija udomaćila i u našim krajevima ispostavilo se da su sitne, tamnoplave bobice koje rastu u skupinama, grozdovima, najzdravije voće i da je pogodno za pripremanje svih vrsta jela za koja ste dosad navikli koristiti neke druge bobice.

Pomalo opor okus navest će vas da ih dodate i slanim jelima u koja vam možda ne paše slađe voće, pa se tako spektar kreativnih mogućnosti s aronijom širi i preko granica onoga što bismo smatrali uobičajenim za voće, a to su džemovi, kolači i sirupi. 

Sjevernoamerički Indijanci koji su prvi uživali u plodovima toga voća skupljali su ih, sušili i mljeli, te ih potom dodavali mesu i brašnu te si tako osigurali unos vitamina tijekom zimskog razdoblja. 

Da biste izvukli najviše iz aronije, najbolje ih je jesti svježe, kao dodatak žitaricama, voćnim salatama ili u svježim sokovima.  A ako želite eksperimentirati, počnite tako da ih dodate smjesi za palačinke ili u kruh.  A želite li zadiviti goste, pripremite im bruskete s aronijom i, recimo škampima, piletinom ili puretinom. Prepečene kriške kruha natrljajte češnjakom i na njih nanesite mješavinu sitno nasjeckane rajčice, aronije, bosiljka i pečenih škampa ili nekog drugog mesa. Nakapajte maslinovim uljem, posolite i poslužite.    

Mnogi neće ni primijetiti da ste u savijači ili piti borovnice zamijenili aronijom, ali će uživati u punoći okusa.  Omiljeno pečenje također će postati još bolje i posebnije uz umak pripremljen s jabukama i aronijom, a ako volite pijuckati voćna pića, aroniju, osim u sokovima i smoothiejima, možete je “združiti” s rakijom i napraviti izvrstan aperitiv ili voćno vino. 

Voće iz parka 

Aronija je najprije privukla pozornost ljepotom svojih grmova i cvjetova koji cvatu u kasno proljeće pa su je zasadili u parkovima. Zbog trpkih plodova najprije se koristila za vina, džemove, čajeve, sirupe, kompote, likere te kao boja u pićima i jogurtima. Plodovima aronije se hrane ptice, te rasprostranjuju njezine sjemenke.

Muffini s aronijom

Sastojci: 2 šalice brašna, 1 šalica aronije, 1/2 šalice mlijeka, 1/3 šalice ulja, 1 jaje, 1/3 šalice smeđeg šećera, 2 žlice ruma, prašak za pecivo, vanilin šećer 

Priprema: 

1. Brašno prosijte kroz sito zajedno s praškom za pecivo u veću posudu za miješanje. Dodajte smeđi šećer i vanilin šećer  te dobro promiješajte. U drugoj posudi umutite jaje, mlijeko, ulje i rum, te sjedinite suhe i vlažne sastojke u glatku smjesu koja klizi sa žlice. Ako nije takva, dodajte još koju žlicu mlijeka i dobro izmiješajte. 

2. Oprane i osušene bobice aronije dodajte smjesi i promiješajte. 

Nauljite kalupe za muffine i u svaki žlicom stavite smjese do dvije trećine visine kalupa.  Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva dvadesetak minuta. Kolači su pečeni kad ih ubodete drvenim štapićem, a on izađe čist i suh.

3. Pečene muffine odmah izvadite iz kalupa, kako se ne bi nastavili peći u njima, te ih stavite na rešetku da se ohlade.

Pekmez s aronijom

Sastojci:  400 g bobica aronije, 200 ml vode, 200 g šećera, 2 vrećice vanilin šećera, sok jednog limuna

Priprema: 

1. Oprane bobice aronije i vodu stavite u posudu za kuhanje, zagrijte do vrenja i kuhajte oko pet minuta da bobice omekšaju.

Usitnite potom  bobice aronije štapnim mikserom ili u blenderu.  Usitnjenom voću dodajte limunov sok i promiješajte. Dodajte joj šećer i vanilin šećer te ga dobro umiješajte. 

2. Stavite u veću posudu i vratite na vatru. Kuhajte dok ne zavrije, a kada zavrije, još oko 15 do 20 minuta i cijelo vrijeme miješajte. Aronija je puna pektina i pekmez će se vrlo brzo zgusnuti, pa ga nije potrebno dugo kuhati.

3. Gotov pekmez ulijte u čiste i zagrijane staklenke. Dobro ih zatvorite, okrenite na poklopac i neka tako stoje desetak minuta. Okrenite ih na pravu stranu i ostavite da se ohlade.

Janjeći kotleti s voćnim umakom

Sastojci: 500 dkg janjećih kotleta, 2 grančice ružmarina, 1 češanj češnjaka, 1  jabuka, 125 g luka srebrenca, 125 ml bobica aronije, 60 ml meda, 2 žlice jabučnog octa, 1 čajna žličica kukuruznog brašna, sol, crni papar

Priprema: 

1. Janjeće kotlete očistite od masnoće. Nasjeckajte listiće ružmarina, češnjak i pomiješajte sa soli i svježe mljevenim crnim paprom. Time natrljajte kotlete, položite ih u posudu za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva Celzijevih četrdesetak minuta. 

2. Za umak zagrijte ulje u tavi, dodajte nasjeckani luk, a kad omekša, kockice jabuka, aroniju, med, jabučni ocat i kukuruzno brašno te dobro promiješajte. Kuhajte uz povremeno miješanje 10 minuta, odnosno dok se jabuka ne raspadne. U međuvremenu skuhajte krumpir i napravite pire.

3. Kotlete narežite i na svaki tanjur za posluživanje stavite po dvije žlice pirea, po tri kotleta i prelijte umakom s aronijom. Poslužite vruće uz sezonsku salatu. 

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Idi na 24sata

Komentari 13

  • Darth S 07.10.2013.

    Gdje je moja teglica aronije A.......@ čekaaaam čekaaaam.........................

  • ayayay 06.10.2013.

    Aronija ili Sibirska borovnica. Imam 2200 grmova aronije na 2 Ha. Treća godina im je, a u četvrtoj godini je full rod. Tada bi trebao dobiti 10kg aronije po grmu što znači oko 22 000kg roda. Otkupna cijena na veliko je 70kn/kg. U apoteci ima 0.7L za 200kn, a privatno se može naći za 80kn/L. Realno je 150kn/L

  • MAX 2010 06.10.2013.

    skupa,neukusna pa može biti i lijek protiv raka ali je fuj.Netko je krenuo u proizvodnju sa prejakim marketingom:Samo da se ne naljute farmaceuti.......

Komentiraj...
Vidi sve komentare