Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

Aronija: Bobica za pekmez, fini kolač i ukusne janjeće kotlete

Aronija: Bobica za pekmez, fini kolač i ukusne janjeće kotlete
4

Bobice u kojima su uživali Indijanci udomaćile su se i kod nas pa sada i vi možete uživati u najzdravijem voću na svijetu koje se priprema kao i drugo bobičasto voće

VIDEO

Borovnica i crni ribiz tamne su bobice koje smo već navikli viđati na policama prodavaonica i tezgama tržnica, a i dobro znamo uz koje nam jelo, ili same, najbolje gode. Odnedavno se tom nizu veličanstvenih pridružio još jedan član - aronija. 

Gotovo crne su bobice došle na mjesto na kojem su donedavno nuđene borovnice i mnogi nisu ni primijetili da je riječ o posve drugom voću koje je do naših krajeva došlo s istoka Sjeverne Amerike. Dobro podnosi zimu i mraz, čak do 50 Celzijevih stupnjeva ispod ništice, pa je dospjela i do Sibira zbog čega je dobila drugi naziv - sibirska borovnica. Kako se aronija udomaćila i u našim krajevima ispostavilo se da su sitne, tamnoplave bobice koje rastu u skupinama, grozdovima, najzdravije voće i da je pogodno za pripremanje svih vrsta jela za koja ste dosad navikli koristiti neke druge bobice.

Pomalo opor okus navest će vas da ih dodate i slanim jelima u koja vam možda ne paše slađe voće, pa se tako spektar kreativnih mogućnosti s aronijom širi i preko granica onoga što bismo smatrali uobičajenim za voće, a to su džemovi, kolači i sirupi. 

Sjevernoamerički Indijanci koji su prvi uživali u plodovima toga voća skupljali su ih, sušili i mljeli, te ih potom dodavali mesu i brašnu te si tako osigurali unos vitamina tijekom zimskog razdoblja. 

Da biste izvukli najviše iz aronije, najbolje ih je jesti svježe, kao dodatak žitaricama, voćnim salatama ili u svježim sokovima.  A ako želite eksperimentirati, počnite tako da ih dodate smjesi za palačinke ili u kruh.  A želite li zadiviti goste, pripremite im bruskete s aronijom i, recimo škampima, piletinom ili puretinom. Prepečene kriške kruha natrljajte češnjakom i na njih nanesite mješavinu sitno nasjeckane rajčice, aronije, bosiljka i pečenih škampa ili nekog drugog mesa. Nakapajte maslinovim uljem, posolite i poslužite.    

Mnogi neće ni primijetiti da ste u savijači ili piti borovnice zamijenili aronijom, ali će uživati u punoći okusa.  Omiljeno pečenje također će postati još bolje i posebnije uz umak pripremljen s jabukama i aronijom, a ako volite pijuckati voćna pića, aroniju, osim u sokovima i smoothiejima, možete je “združiti” s rakijom i napraviti izvrstan aperitiv ili voćno vino. 

Voće iz parka 

Aronija je najprije privukla pozornost ljepotom svojih grmova i cvjetova koji cvatu u kasno proljeće pa su je zasadili u parkovima. Zbog trpkih plodova najprije se koristila za vina, džemove, čajeve, sirupe, kompote, likere te kao boja u pićima i jogurtima. Plodovima aronije se hrane ptice, te rasprostranjuju njezine sjemenke.

Muffini s aronijom

Sastojci: 2 šalice brašna, 1 šalica aronije, 1/2 šalice mlijeka, 1/3 šalice ulja, 1 jaje, 1/3 šalice smeđeg šećera, 2 žlice ruma, prašak za pecivo, vanilin šećer 

Priprema: 

1. Brašno prosijte kroz sito zajedno s praškom za pecivo u veću posudu za miješanje. Dodajte smeđi šećer i vanilin šećer  te dobro promiješajte. U drugoj posudi umutite jaje, mlijeko, ulje i rum, te sjedinite suhe i vlažne sastojke u glatku smjesu koja klizi sa žlice. Ako nije takva, dodajte još koju žlicu mlijeka i dobro izmiješajte. 

2. Oprane i osušene bobice aronije dodajte smjesi i promiješajte. 

Nauljite kalupe za muffine i u svaki žlicom stavite smjese do dvije trećine visine kalupa.  Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva dvadesetak minuta. Kolači su pečeni kad ih ubodete drvenim štapićem, a on izađe čist i suh.

3. Pečene muffine odmah izvadite iz kalupa, kako se ne bi nastavili peći u njima, te ih stavite na rešetku da se ohlade.

Pekmez s aronijom

Sastojci:  400 g bobica aronije, 200 ml vode, 200 g šećera, 2 vrećice vanilin šećera, sok jednog limuna

Priprema: 

1. Oprane bobice aronije i vodu stavite u posudu za kuhanje, zagrijte do vrenja i kuhajte oko pet minuta da bobice omekšaju.

Usitnite potom  bobice aronije štapnim mikserom ili u blenderu.  Usitnjenom voću dodajte limunov sok i promiješajte. Dodajte joj šećer i vanilin šećer te ga dobro umiješajte. 

2. Stavite u veću posudu i vratite na vatru. Kuhajte dok ne zavrije, a kada zavrije, još oko 15 do 20 minuta i cijelo vrijeme miješajte. Aronija je puna pektina i pekmez će se vrlo brzo zgusnuti, pa ga nije potrebno dugo kuhati.

3. Gotov pekmez ulijte u čiste i zagrijane staklenke. Dobro ih zatvorite, okrenite na poklopac i neka tako stoje desetak minuta. Okrenite ih na pravu stranu i ostavite da se ohlade.

Janjeći kotleti s voćnim umakom

Sastojci: 500 dkg janjećih kotleta, 2 grančice ružmarina, 1 češanj češnjaka, 1  jabuka, 125 g luka srebrenca, 125 ml bobica aronije, 60 ml meda, 2 žlice jabučnog octa, 1 čajna žličica kukuruznog brašna, sol, crni papar

Priprema: 

1. Janjeće kotlete očistite od masnoće. Nasjeckajte listiće ružmarina, češnjak i pomiješajte sa soli i svježe mljevenim crnim paprom. Time natrljajte kotlete, položite ih u posudu za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva Celzijevih četrdesetak minuta. 

2. Za umak zagrijte ulje u tavi, dodajte nasjeckani luk, a kad omekša, kockice jabuka, aroniju, med, jabučni ocat i kukuruzno brašno te dobro promiješajte. Kuhajte uz povremeno miješanje 10 minuta, odnosno dok se jabuka ne raspadne. U međuvremenu skuhajte krumpir i napravite pire.

3. Kotlete narežite i na svaki tanjur za posluživanje stavite po dvije žlice pirea, po tri kotleta i prelijte umakom s aronijom. Poslužite vruće uz sezonsku salatu. 

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'
'Sa oženjenim šefom spavala sam samo jednom i zatrudnjela, njegova reakcija me šokirala'
TO NIJE OČEKIVALA

'Sa oženjenim šefom spavala sam samo jednom i zatrudnjela, njegova reakcija me šokirala'

Buduća mama je u drami nakon što je njezina afera s oženjenim šefom završila trudnoćom. Iako je bila to romansa za jednu noć, stigli su problemi