To je to što me zanima!

Aronija daje novi okus likeru, muffinima, pecivima i umacima

Zbog oporog okusa plodovi aronije iscijeđeni u sok obično se miješaju s drugim, slađim voćem, a bobice se suše za pripremu čajeva koji povoljno djeluju na jetra
Vidi originalni članak

Aronija je stigla iz Sjeverne Amerike - poznavali su je tamošnji Indijanci koji su njezine plodove sušili i mljeli te miješali s mašću i osušenim mesom. Danas se mesnim jelima dodaje na profinjeniji način - umak od jabuka i aronije prikladan je za prelijevanje pečene piletine ili svinjetine, a nekoliko suhih plodova oplemenit će i gulaš od divljači.

Ipak, aronija je mnogo češći “gost” u slatkim jelima - dodaje se tijestu za peciva, pužiće i muffine, a katkad i slatkom kruhu, npr. onom od banana. Od aronije se mogu pripremati i desertni umaci, džemovi, pekmezi, kompoti i želei. Dobra je i kao sirup ili dodatak sokovima od svježeg voća. 

Liker od aronije

Sastojci: 90 bobica aronije, 500 g šećera, 4 klinčića, zvjezdasti anis, prstohvat sjemenki kardamona, 400 ml vode, 700 ml votke, 1/2 žličice limunske kiseline 

Priprema: Bobice stavite u vodu sa šećerom i limunskom kiselinom, dodajte anis te u mužaru usitnjene klinčiće i kardamon. Lagano kuhajte da se bobice raspucaju. Maknite s vatre, usitnite štapnim mikserom i ostavite da se ohladi. Ohlađenu smjesu procijedite i lagano umiješajte votku. Ulijte u boce. Možete odmah upotrijebiti liker.

Pekmez od aronije

Sastojci: 2 kg aronije, 1,5 kg šećera

Priprema: Šećer prelijte s pola litre vode i stavite kuhati. Kad postane sirupasto, dodajte oprane aronije i nastavite kuhati, neprestano miješajući, dok se ne stvori jednolična masa. Vruć pekmez ulijte u zagrijane staklenke, zatim ih vratite u mlaku pećnicu da se stvori korica. Kad se pekmez ohladi, zatvorite staklenke.

Sirup od aronije

Sastojci: kg aronije, 600 g šećera

Priprema: Bobice aronije operite, očistite od peteljki i zgnječite. Dodajte 200 g šećera, izmiješajte i ostavite pokriveno na hladnome mjestu do idućeg dana. Ocijedite sok od voća, dodajte šećer i zagrijavajte miješajući. Kuhajte sok pet minuta i vruć stavite u boce te odmah zatvorite.  

Tekst preuzet iz subotnjeg izdanja gastromagazina Skuhatćute koji uz 24 sata možete nabaviti svake subote po cijeni od 1,99kn.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • gljivaludara 11.08.2013.

    je l' to bazga?

  • EXAndrea 10.08.2013.

    Jao, Ida...ovo je telepatija, hvala na članku. Baš sam krenula tražiti recepte po internetu jer aronija mi je toliko rodila da ju neću uspjeti svu svježu pojesti već nešto moram spremiti i za zimu.

  • kung fu panda 10.08.2013.

    imam je posađenu na dvorištu pa ću isprobati ovaj lijek za jetru

Komentiraj...
Vidi sve komentare