To je to što me zanima!

Au revoir Zagreb: Chef Mika privremeno će kuhati Macronu

Njegov restoran u Teslinoj preuzet će splitski restoran, a on će u Elizejskoj palači kuhati za francuskog predsjednika Emmanuela Macrona te njegove goste
Vidi originalni članak

Zaslužan za upotpunjavanje gastronomske scene nevjerojatno finim francuskim palačinkama, chef Mickaël Gaston Alix Mika čini se kako će jedno vrijeme izbivati iz Hrvatske. Neodoljivu ponudu dobio je iz Elizejske palače u Parizu. Po svemu sudeći, čak i po novim fotografijama s njegova "fejsa", tamo će raditi s još tridesetak drugih kuhara te kuhati za francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Tamo ga je, smatraju njegovi kolege, odveo interes za klasičnu francusku kuhinju kao i činjenica da je svoju diplomu dobio na svjetski poznatom kulinarskom Institutu Paul Bocuseu u Lyonu. 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Chef Mika Alix, kuhat će pod vodstvom chefa Guillaumea Gomeza, koji je u Elizejskoj palači još od 1997., piše gastro portal Kult Plave Kamenice. Gomez tamo ima višegodišnji staž - kuhao je za Jacquesa Chiraca, Nicolasa Sarkozyja, Francoisa Hollandea, pa i sadašnjeg Emmanuela Macrona, a glavni kuhar postao je prije šest godina. 

Njegov restoran Le Mika, u zagrebačkoj Teslinoj ulici, preuzet će jedan poznati splitski restoran. Na njegovo mjesto doći će Kristian Tari, koji je dosad bio sous chef, a ime Le Mika promijenit će se u Makarun. Naime, vlasnici poznatog istoimenog splitskog restorana preuzet će upravljanje Alixovim restoranom.

Mikin jelovnik navodno će, saznaje Telegram, novi chef nadopuniti s nekoliko svojih jela poput ručno rađene tjestenine makarun, po kojoj je restoran i dobio ime. Makarun će se službeno otvoriti u siječnju 2020. godine. 

U SLAST! Bistro Le Mika u Zagrebu: Tako ukusno da ‘naučite’ i francuski

Približavanja francuske kuhinje Zagrepčanima

Mika Alix u restoranu Le Mika služio francuska jela, iako je sve počelo s pripremom originalnih francuskih palačinki, odnosno crêpes.

U intervjuu za 24sata u siječnju, rekao je kako mu je Zagreb, nakon godina školovanja i rada u Kanadi i Americi, najvjerojatnije konačna destinacija. Strastveno je radio na približavanju francuske kuhinje Hrvatima, a tada je ispričao i da je ljubav prema kuhanju pokupio od bake. Uvijek je gledao kako kuha, odrastao je uz njezin ratatouille, a tvrdi i da ga danas radi bolje od nje.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

 

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare