To je to što me zanima!

Automobil od voća će biti lakši i trošit će puno manje goriva

Među najvažnijim sirovinama za proizvodnju automobila uz ananas i banane su kokos i agave. Veliki problem u procesu stvaranja takvog automobila je cijena
Vidi originalni članak

Automobil izrađen od vlakana ananasa i banana kroz dvije godine mogao bi se naći na cesti, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Sao Paulo. Nova generacija super jakih karoserija od vlakana označit će konačni 'zeleni' razvoj automobila. Svojstva karoserija su nevjerojatna, jer su vrlo lagane, a istovremeno vrlo jake. 

- One su 30 posto lakše i tri do četiri puta jače od običnih. Još jedna odlična stvar da će smanjena težina automobila poboljšati potrošnju goriva - rekao je voditelj istraživanja Alcides Leao. 

Znanstvenici vjeruju da materijal u budućnosti ne mora nužno biti korišten samo za izgradnju karoserija već i za dijelove motora, nadzorne ploče i odbojnike. Dijelovi ojačani vlaknima su također puno otporniji na toplinu, proljevanje benzina i vode te kisik.

Među najvažnijim sirovinama za proizvodnju uz ananas i banane su kokos i agave. Veliki problem u cijelom procesu je njegova cijena.

- U budućnosti će glavni cilj automobilske industrije biti zamijeniti dijelove od čelika i aluminija onima na biljnoj bazi od nano-celuloznih materijala - kaže Leao.


Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare