To je to što me zanima!

Balans na tanjuru: 20 finih i ljetnih recepata za dijabetičare

Osobe sa šećernom bolešću i na odmoru orau zadržati propisani režim prehrane. Neka povrće uvijek čini pola obroka, a majonezu je bolje zamijeniti senfom
Vidi originalni članak

Mahune s cvjetačom
Sastojci: 50 dag mahuna, pola cvjetače, žličica soli, 2 žlice maslinova ulja, ocat, 2 režnja češnjaka, 3 jaja, peršin

Priprema: Mahune i cvjetaču posebno skuhajte u slanoj vodi. Ocijedite i prebacite u zdjelu za salatu. Prelijte preljevom od ulja, octa, sjeckanog češnjaka i prstohvata soli. Preljev više puta žlicom uzimajte iz zdjele i prelijevajte po mahunama i cvjetači kako bi se salata marinirala. Na vrh složite tvrdo kuhana jaja i pospite peršinom.

Pečeni komorač s maslinama
Sastojci: 2 komorača, 20 cherry rajčica, šalica crnih maslina, timijan najbolje svjež, 2 režnja češnjaka, sol, papar, 2 žlice maslinova ulja, čaša bijelog vina

Priprema: Komorač narežite na četvrtine koje prerežite na pola i u slanoj vodi kuhajte sedam minuta. Ocijedite, složite u tepsiju, prekrijte cherry rajčiama i maslinama, pospite sjeckanim češnjakom, timijanom, paprom i solju, poškropite uljem i pomiješajte. Poravnajte, zalijte vinom i pecite u pećnici 30 minuta na 190° C.

Špageti s tunjevinom i graškom

Sastojci: 20 dag špageta, konzerva tunjevine u komadima, šalica graška, režanj češnjaka, žlica maslinova ulja, sol, 2 žlice parmezana

Priprema: Grašak skuhajte i ocijedite. Tunjevinu bacite na vruće ulje zajedno sa sjeckanim češnjakom, dodajte grašak i zagrijte. Špagete suhajte u slanoj vodi, ocijedite i prelijte hladnom vodom. U servirnoj zdjeli ih promiješajte zajedno s tunjevinom i graškom, a na vrh naribajte parmezan.

Sendvič s rajčicom

Sastojci: kriška integralnog kruha, mliječni namaz, 3 ploške rajčice, 3 ploške luka, sol, svježi peršin

Priprema: Krišku kruha namažite mliječnim namazom i obložite kriškama rajčice i luka. Posoite i začinite peršinom.

Tzatziki

Sastojci: 2 dl jogurta do 0.9 posto m.m., krastavac, 2 režnja češnjaka, žlica maslinova ulja, kriška limuna, sol

Priprema: Oguljeni krastavac naribajte i ocijedite. Dodajte jogurt, nasjeckani češnjak, ulje i limunov sok, pa promiješajte i ostavite nekoliko sati u hladnjaku. Poslužite s kriškom integralnog kruha.

Grčka povrtna juha

Sastojci: 2 krumpira, luk, 2 mrkve, korijen celera, 2 tikvice, 2 žlice ulja, 1,3 l vode, sok limuna, sol, papar

Priprema: Oguljeni krumpir, mrkvu, rajčicu i tikvice narežite na kockice. Nasjeckajte luk i korijen celera. Sve povrće stavite u lonac, posolite pa dodajte ulje i vodu. Kuhajte dok ne omekša, pospite svježim paprom i ugasite. Kad se juha malo ohladi, dodajte limunov sok.

Hladna juha od gljiva s jogurtom

Sastojci: 40 dag bukovače, pola luka, režanj češnjaka, muškatni oraščić, svježe mljeveni papar, sol, žlica maslinova ulja, grančica peršina, žličica limunova soka, 6 dl jogurta 0,9 posto m.m.

Priprema: Bukovače očistite i narežite na rezance. Luk nasjeckajte i zajedno s nasjeckanim češnjakom malo pirjajte na vrućem ulju. Na to dodajte narezane bukovače. Pirjajte 10 minuta, zatim dodajte naribani muškatni oraščić, popaprite, posolite i dolijte limunov sok. Na kraju začinite nasjeckanim peršinom i ohladite. Pomiješajte s jogurtom i poslužite.

Srdele na buzaru

Sastojci: 1 kg srdela, 3 glavice češnjaka, sol, svježe mljeveni papar, limun, 3 žlice maslinova ulja, peršin

Priprema: Očišćene i oprane srdele osušite. Češnjak izrežite na ploškice. U tepsiju naizmjenice slažite ribu i češnjak, pa usput solite i paprite. Pokapajte uljem, limunovim sokom i dolijte malo vode. Pokrijte folijom i stavite u zagrijanu pećnicu. Nakon 20 minuta izvadite i začinite sjeckanim peršinom. Možete ih poslužiti i hladne.
 

Jambalaja

Sastojci: 20 dag repova škampi, 20 dag dagnji, 40 dag pilećih bataka, 2 žlice maslinova ulja, 3 luka, 2 rajčice, 3 režnja češnjaka, timijan, ljuta paprika, svježe mljeveni papar, šafran sol, 30 dag smeđe riže, 1 dl bijelog vina

Priprema: Pileće batke odvojite od kosti i narežite na komade, na ulju pirjajte sjeckani luk i dodajte meso. Pirjajte zajedno s narezanom rajčicom, sjeckanim češnjakom, solju i začinima. Dodajte rižu i vino, pa zalijte juhom ili vodom. Poklopljeno pirjajte 50 minuta. Dodajte repove škampa i dagnje pa nakon sedam minuta ugasite.

Orada u umaku od rajčice

Sastojci: 4 orade, 2 žlice maslinova ulja, 1 dl suhog bijelog vina, 2 žlice peršina, čaša soka od rajčice, 2 luka, lovorov list, papar, sol

Priprema: Očišćene i posušene ribe ispecite na malo ulja na vrućoj teflon tavi. Maknite s vatre i ostavite na toplom. Luk narežite na kolutove i kratko pirjajte na preostalom ulju. Zalijte vinom i dodajte sjeckani peršin, lovorov list , sol, papar, te sok od rajčice. Kad umak zavrije, dodajte pečenu ribu i kuhajte 20 minuta.

Istarski rižoto

Sastojci: 2 žlice ulja, žlica pirea od rajčice, 2 režnja češnjaka, 40 dag riže, 3 dl vina, 2 veće morske ribe (70 dag), slana voda, ocat, papar, peršin, komadić maslaca

Priprema: Na ulju popirjajte sjeckani češnjak i pire od rajčice. Dodajte dobro cijeđenu rižu i posolite. Pomiješajte i dolijte toliko vode koliko je riže. Neka kuha, dok riža ne upije vodu. Dolijte vino i pirjajte dok ne omekša. Ribu kuhajte u slanoj vodi. Ohlađenoj ribi odstranite kosti i meso izmiješajte s rižom, dodajte peršin, komadić maslaca i svježe mljeveni papar.

Odresci Oliver

Sastojci: 4 odreska od leđa mlade govedine, 4 žlice sojina umaka, žlica narezanog korijena mladog đumbira, sol, čili u prahu, režanj češnjaka, sok pola limuna, žlica ulja; za podlogu: Kuhani kuskus

Priprema: Za umak ogulite đumbir, uzduž ga razrežite i narežite na tanke listiće. Tanko narežite i češnjak pa izmiješajte sa sojinim umakom, limunovim sokom i čilijem u prahu. Odreske kratko prepecite u teflon tavi, izvadite iz tave i svaki odrezak četiri puta zarežite po površini. Na tanjure stavite kuhani kuskus, na njega stavite odreske i prelijte pripremljenim umakom.

Polpeti s mozzarelom

Sastojci: kriška crnog kruha, 3 žlice mlijeka, 70 dag mljevene govedine, 1 jaje, žlica ulja, 2 velike rajčice, 1 mozzarella, origano, sol, svježe mljeveni papar, limenka fileta srdele

Priprema: Kruh namočite u toplom mlijeku i protisnite. Promiješajte s mljevenom govedinom, jajem, solju, paprom i oblikujte šest većih polpeta. Prepecite ih u teflon tavi i onda prebacite u tepsiju. Na svaki polpet stavite plošku rajčice, posipajte origanom i posolite. Na vrh stavite plošku mozzarelle, a na nju filet srdele. Stavite u pećnicu i pecite 15 minuta.

Teleći đuveč

Sastojci: 50 dag teleće plećke, 2 žlice ulja, 2 luka, 3 režnja češnjaka, 1 dl vode, 1 kg mahuna, prstohvat paprike, sol, papar, peršin, pola zelene paprike, 3 rajčice, žlica brašna, žlica kiselog vrhnja 12 posto m.m.

Priprema: Na vrelom ulju pirjajte sjeckani luk, češnjak i na komade izrezano meso. Dolijte vodu, poklopite i polako pirjajte. U drugoj poklopljenoj posudi na malo vode kuhajte mahune narezane na komade, rezance paprike i komade rajčice. Prebacite sve skupa u posudu s mesom. Posolite, popaprite te dodajte brašno razmućeno u malo vode i mljevenu papriku. Prokuhajte i dodajte kiselo vrhnje.

Musaka s mesom i patlidžanima

Sastojci: 50 dag nemasne mljevene svinjetine i govedine, 5 rajčica, 5 patlidžana, struk peršina, glavica češnjaka, papar, sol, krušne mrvice, 3 žlice ulja

Priprema: Nasjeckajte peršin, češnjak i izmiješajte s mrvicama. U tepsiju stavite sloj narezane rajčice, na njih sloj patlidžana i sloj mesa. Između posipajte mješavinom peršina, čašnjaka i mrvica, posolite i popaprite. Na kraju prelijte uljem i stavite peći. Nakon 50 minuta izvadite iz pećnice i narežite na komade.

Tikvice na salatu

Sastojci: 3 srednje tikvice, 2 žlice maslinova ulja, 3 režnja češnjaka, sok jednog limuna, pola luka, kopar, sol, papar

Priprema: Tikvice narežite na kolutove i natopite ih s malo slane vode. Ocijedite i dodajte nasjeckani češnjak, luk, ulje, limunov sok, kopar i svježe mljeveni papar. Promiješajte i ostavite tijekom noći u hladnjaku.

Miješano povrće s prosenom kašom

Sastojci: 3 dl prosa, 15 dag paprike, 20 dag rajčica, 20 dag patlidžana, luk, 2 žlice maslinova ulja, nekoliko listova bosiljka, grančica ružmarina, sol, svježe drobljeni papar, žličica senfa, 3 režnja češnjaka

Priprema: Patlidžane narežite na kockice, posolite i ostavite da puste tekućinu. Stavite ih na papirnati ubrus da upiju tekućinu. Na žlici ulja pirjajte nasjeckani luk, pa dodajte patlidžane i narezanu papriku. Nakon pet minuta dodajte na komade narezanu rajčicu, sol, papar, bosiljak, nekoliko iglica ružmarina, sjeckani češnjak i opranu prosenu kašu. Zalijte s tri dl vode i pirjajte dok se proso ne napuhne. Promiješajte i poslužite kao prilog mesu i ribi. Ako zakiselite dobit ćete ukusnu salatu.

Karipski kruh od banane

Sastojci: 12 dag dijetalnog margarina, sladilo bez energetske vrijednosti, 2 jaja, žličica ruma, 25 dag brašna (pola integralno i pola bijelo), pola žličice soli, sode bikarbone na vrh noža, prstohvat muškatnog oraščića, cimet, ekstrakt vanilije, 2 banane, šaka grožđica, šaka oraha 

Priprema: Sladilo i margarin smiksajte dok ne postane pjenasto. Dodajte jaja, rum, brašno, sodu, narezane orahe, oprane grožđice, muškatni oraščić i cimet. Oguljene banane vilicom protisnite zajedno s ekstraktom vanilije. Dodajte u tijesto i promiješajte. Tepsiju namastite, pospite mrvicama i napunite smjesom. Pecite oko sat vremena na 180° C.
Parfe od jogurta s borovnicama

Sastojci: 5 dl jogurta do 0,9 posto m. m., 20 dag borovnica, tekući zaslađivač, ekstrakt vanilije, 5 listića želatine, 1 dl narančina soka

Priprema: Listiće želatine ostavite da nabubre u hladnoj vodi 10 minuta. Nakon toga ih izvadite, stavite u vreli narančin sok i miješajte dok se ne rastope. Borovnice i jogurt propasirajte štapnim mikserom. Zasladite natreenom i ekstraktom vanilije. Dolijte rastopljenu želatinu, promiješajte i napunite čaše. Prije posluživanje dobro ohladite.

Torta od sira

Sastojci: 50 dag posnog sira, 2 dl jogurta do 0,9 posto m.m., zaslađivač u prahu, korica limuna, 2 jaja, 8 listova želatine, ekstrakt vanilije, pakiranje piškota za dijabetičare, 100 posto narančin sok

Priprema: Sir pomiješajte s jogurtom, fruktozom u prahu, ekstraktom vanilije, žumanjcima i ribanom koricom limuna. Želatinu namočite u hladnoj vodi na 10 minuta, izvadite i rastopite u 1 dl vruće vode. Kad se želatina na pola ohladi umiješajte je u smjesu od sira. Piškotama obložite tepsiju i dobro ih namočite sokom. Na tu podlogu stavite smjesu od sira i poravnajte. Ostavite na hladnom nekoliko sati da se stisne.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • capo 02.08.2016.

    Sve je super, al ipak... ♫♪Jambalaya znaju svi dobro svira, al' još uvijek pravi lutke od papira. I nema slave ni bogatstva nema sjaja, još i danas za sebe svira Jambalaya♫

  • Tinkerbelll 02.08.2016.

    Super recepti. Ja sebi često pravim musaku sa patlidžanom ali bez rajčice i mrvica. Ne volim bas pečene rajčice 😀

  • Kashmir 02.08.2016.

    Bome ja ogladnila dok sam sve ovo pročitala

Komentiraj...
Vidi sve komentare