To je to što me zanima!

Barack Obama svima objasnio što to znači biti 'pravo muško'

'Svi moramo shvatiti da biti muškarac prvenstveno znači biti dobar čovjek. Ako ste sigurni u svoju snagu, ne morate ju dokazivati ponižavajući druge ljude'
Vidi originalni članak

Bivši američki predsjednik Barack Obama se u utorak ogradio od pretjeranog mačizma, rekavši tijekom razgovora s NBA košarkašem Stephom Curryjem, da biti muškarac ne znači biti 'sposoban dominirati', nego biti 'odgovoran, naporno raditi, biti ljubazan, poštovan i suosjećajan'.

- Svi moramo shvatiti da biti muškarac prvenstveno znači biti dobar čovjek. Ako ste sigurni u svoju snagu, ne morate ju dokazivati ponižavajući druge ljude - rekao je bivši predsjednik Obama.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Pokaži mi svoju snagu, uzdižući nekog drugog - dodao je.

Ove izjave su se mogle čuti za vrijeme konferencije za novinare inicijative 'Čuvar mojeg brata' (My Brother's Keeper) . 

Obama je pokrenuo inicijativu prije pet godina kako bi se 'pozabavio stalnim nedostatkom prilika s kojima se suočavaju afroamerički dječaci i mladići te im osigurao dostizanje punog potencijala'.

U razgovoru, on i Curry, koji su se predstavili kao  'Michellein suprug' i 'Ayeshin suprug', upozorili su na zastarjele pojmove muškosti i pozvali mlade ljude da budu bolji.

- Ideja da na neki način definiramo sebe kao muškarca ovisno o tome koliko nad nekime možemo dominirati... to je stari pogled na svijet - rekao je Obama, priznajući da problem može biti složeniji za mlade ljude afričkog porijekla, koji se mogu osjećati prisiljeni 'kompenzirati u mačizmu' sve negativnosti koje im se događaju u životu zbog rasizma i sustava koji im stalno šalje poruku da su zbog boje kože 'manje vrijedni od drugih'. 

- Ironično, to zapravo pokazuje ranjivost koju osjećate. Ako ste sigurni u svoju seksualnost, ne morate imati osam žena oko sebe koje twerkaju... Čini se da ste pod stresom kad se morate ponašati na taj način - rekao je Obama, primjećujući kako simboli u popularnoj kulturi ponekad šalju zavaravajuće poruke o muškosti.

11 ZNAKOVA Prepoznajte mušku depresiju: Veća želja za seksom, bijes...

Curry je, također, ponudio dobre savjete mladima, pozivajući muškarce da traže mjesta gdje mogu otvoreno pričati o svojim osjećajima, što je za košarkaša, na primjer, njegova svlačionica. 

Primjedbe dvojice muškaraca pojavile su se u medijima usred kulturnog obračuna s pretjeranim mačizmom, osobito zbog #MeToo pokreta koji i dalje javno proziva muškarce u filmskoj industriji koji su svoje položaje moći zloupotrebljavali, a uz to javno progovaraju o kulturi šutnje u Hollywoodu zahvaljujući kojoj se to događalo godinama te se aktere štitilo od odgovornosti.

POZNATO IME NOVE KRALJEVSKE BEBE? Evo tko je inspirirao Meghan i Harryja

Idi na 24sata

Komentari 11

  • 24.02.2019.

    Volim kada se ova i slične teme iznose u medije i kao relevantne potencitlraju i forsiraju od strane moćnih i utjecajnih osoba, muškaraca koji "uče" i obrazuju na neki način kroz svoj primijer. I koliko god to možda bila fora, će neki reći, smatram to bitnom gestom.

  • Jimmy 22.02.2019.

    Ko o čemu nego kurva o poštenju. Karijera predsjednika mu se svodi na bombardiranje Bliskog Istoka. Niti jedan drugi predsjednik SAD-a u povijesti nije proveo toliko dana ratovajući. Pravi mirotvorac i kavalir.

  • kajzer/soze/80🇷🇸 22.02.2019.

    Kako dobre noge imaju mama i starija ćerka😃

Komentiraj...
Vidi sve komentare