Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
11 komentara

Barack Obama svima objasnio što to znači biti 'pravo muško'

'Svi moramo shvatiti da biti muškarac prvenstveno znači biti dobar čovjek. Ako ste sigurni u svoju snagu, ne morate ju dokazivati ponižavajući druge ljude'

DPA/Pixsell
Foto: DPA/Pixsell
11 komentara

Bivši američki predsjednik Barack Obama se u utorak ogradio od pretjeranog mačizma, rekavši tijekom razgovora s NBA košarkašem Stephom Curryjem, da biti muškarac ne znači biti 'sposoban dominirati', nego biti 'odgovoran, naporno raditi, biti ljubazan, poštovan i suosjećajan'.

- Svi moramo shvatiti da biti muškarac prvenstveno znači biti dobar čovjek. Ako ste sigurni u svoju snagu, ne morate ju dokazivati ponižavajući druge ljude - rekao je bivši predsjednik Obama.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Pokaži mi svoju snagu, uzdižući nekog drugog - dodao je.

Ove izjave su se mogle čuti za vrijeme konferencije za novinare inicijative 'Čuvar mojeg brata' (My Brother's Keeper) . 

Obama je pokrenuo inicijativu prije pet godina kako bi se 'pozabavio stalnim nedostatkom prilika s kojima se suočavaju afroamerički dječaci i mladići te im osigurao dostizanje punog potencijala'.

U razgovoru, on i Curry, koji su se predstavili kao  'Michellein suprug' i 'Ayeshin suprug', upozorili su na zastarjele pojmove muškosti i pozvali mlade ljude da budu bolji.

Foto: YouTube

- Ideja da na neki način definiramo sebe kao muškarca ovisno o tome koliko nad nekime možemo dominirati... to je stari pogled na svijet - rekao je Obama, priznajući da problem može biti složeniji za mlade ljude afričkog porijekla, koji se mogu osjećati prisiljeni 'kompenzirati u mačizmu' sve negativnosti koje im se događaju u životu zbog rasizma i sustava koji im stalno šalje poruku da su zbog boje kože 'manje vrijedni od drugih'. 

- Ironično, to zapravo pokazuje ranjivost koju osjećate. Ako ste sigurni u svoju seksualnost, ne morate imati osam žena oko sebe koje twerkaju... Čini se da ste pod stresom kad se morate ponašati na taj način - rekao je Obama, primjećujući kako simboli u popularnoj kulturi ponekad šalju zavaravajuće poruke o muškosti.

11 ZNAKOVA Prepoznajte mušku depresiju: Veća želja za seksom, bijes...

Curry je, također, ponudio dobre savjete mladima, pozivajući muškarce da traže mjesta gdje mogu otvoreno pričati o svojim osjećajima, što je za košarkaša, na primjer, njegova svlačionica. 

Primjedbe dvojice muškaraca pojavile su se u medijima usred kulturnog obračuna s pretjeranim mačizmom, osobito zbog #MeToo pokreta koji i dalje javno proziva muškarce u filmskoj industriji koji su svoje položaje moći zloupotrebljavali, a uz to javno progovaraju o kulturi šutnje u Hollywoodu zahvaljujući kojoj se to događalo godinama te se aktere štitilo od odgovornosti.

POZNATO IME NOVE KRALJEVSKE BEBE? Evo tko je inspirirao Meghan i Harryja

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message