To je to što me zanima!

Batat i jam: Jam zahtijeva više masnoće dok se kuha jer sadrži više škroba od slatkog krumpira

Jam zahtijeva i više ulja, vrhnja ili maslaca dok se kuha jer sadrži više škroba od slatkog krumpira. Isto tako, u usporedbi sa slatkim krumpirom, manje je sladak i više suh
Vidi originalni članak

Ako ste se ikada pitali je li jam isto što i slatki krumpir ili batat, odgovor je da je riječ o različitim vrstama povrća. Prema riječima šefa kuhinje Marca Bauera, glavnog kuhara u Međunarodnom kulinarskom centru, jam karakterizira tamna i ponekad gruba koža, dok je meso svjetlije.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Jam zahtijeva i više ulja, vrhnja ili maslaca kada se kuha jer sadrži više škroba od slatkog krumpira - rekao je Bauer. Isto tako, u usporedbi sa slatkim krumpirom, manje je sladak i više suh.

Batat, s druge strane ima svjetliju koru, sužene krajeve i svjetložuto do tamno narančasto meso. Slatki krumpir ima prirodno sladak okus (otuda i naziv). Kao rezultat toga, nećete morati dodavati toliko maslaca, ulja ili vrhnja. Kada je riječ o receptima, mogućnosti su beskrajne: krumpirići od batata, pire od batata, pečeni batat ili punjeni pečeni batat.

Što se tiče njihove nutritivne vrijednosti, porcija jama od 100 grama osigurava oko 30 posto dnevne doze C vitamina i oko 800 mg kalija. Nasuprot tome, ista porcija slatkog krumpira od 100 grama dat će vam više od tri puta od potrebnog dnevnog unosa A vitamina i 330 mg kalija. Ako si brojite kalorije, batat je bolji jer ima više od 20 posto manje kalorija od jama, piše Real Simple.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • negoidiz 27.12.2021.

    autor teksta se mogao potruditi i malo raspitati o batatu. naime postoje mnoge vrste tog povrća-korijenja. eto na primjer imam narančasti i potpuno ljubičasti...

  • nap 27.12.2021.

    Obozsvam batat bas nekidan kupio super

  • mihaela1000 27.12.2021.

    Ne volim,preslatko povrće mi je to. Ne volim ni sve bundeve iz istog razloga

Komentiraj...
Vidi sve komentare