To je to što me zanima!

Beba dobila opekline od cvijeta, mama upozorila druge na oprez

U roku od 24 sata njezini obrazi bili su prekriveni crvenim plikovima. Mislili su da se radi o opeklinama od sunca. Odjurili su bolnicu, a malena je provela noć na odjelu za opekline
Vidi originalni članak

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Autobus od 17 m2 su pretvorili u divan dom i putuju svijetom

Majka petero djece Claire Hardwick (29) iz Lancastera u Engleskoj, ispričala je kako je njezina tromjesečna kćer Lottie hitno odvedena u bolnicu nakon što joj je starija sestra Lexi (8) u sjedalicu stavila 'lijepo cvijeće', a zapravo se radilo biljci medvjeđi dlan, piše DailyMail. Ona je inače ljekovita, ali ako se dira golim rukama može prouzročiti opekline. 

U roku od 24 sata njezini obrazi bili su prekriveni crvenim plikovima. Mislili su da se radi o opeklinama od sunca. Odjurili su bolnicu, a malena je provela noć na odjelu za opekline. 

Majka apelira roditeljima da pripaze na to što djeca uzimaju u prirodi. 

- Nisam znala da ova naizgled lijepa i bezazlena biljka može učiniti tako nešto. Nisam znala da je biljka opasna - kaže Claire. 

Obitelj je bila u šetnji, a Lexi je mlađoj seki stavila 'prekrasni bijeli cvjetić' između nogu u dječjoj autosjedalici. Lottie je biljku sigurno dotaknula rukama pa se dirala po licu. Navečer joj je lice bilo crveno, a iduće jutro nastala su debela crvena zadebljanja na obrazima. 

Liječnici su prvo mislili da se radi o opekotinama od sunca, no posumnjali su i na biljku nakon što su im roditelji ispričali priču. 

- Ne znaju još hoće li Lottie ostati ožiljci. Nadamo se da neće. Važno je da je živa i da se oporavlja - zaključuje mama. 

Medvjeđi dlan ili šapika je tipična kontinentalna biljka. Raste tamo gdje ima vlage, a viđamo je po livadama, rubovima šuma, i uz šumske puteve. Inače sadrži vitamin C, karotin, eterična ulja, škrob i šećer, ali prilikom sakupljanja valja biti oprezan jer vas može opeći, pišu Hrvatske šume. Njezin sok je fotosenzitivan, a sadrži spoj furokumarin i stoga je nije preporučljivo brati golim rukama niti za jakog sunca. Naglašavaju da su iz porodice Umbelliferae neke od najotrovnjih i najsmrtonosnijih vrsta pa sakupljač mora biti siguran da je to upravo ova biljka. 

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Kćerkici crta obrve za TikTok: Dobiva i negativne komentare

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 6

  • StrasniRash 24.05.2020.

    Zato se i zove medvjeđa šapa. Dobro da djetetu nije pod nos stavila koprivu.

  • EmillePalka 24.05.2020.

    Opasno je i sjediti u njenij blizini. Ne izaziva samo plikive. Foto i termo osjetljivost koze podrazumijva jarko crvenilo lica pri svakom izkaganju suncu, ili izvoru topline 🌱

  • tomo100brt 24.05.2020.

    Istina. Da je tako opasan svi bi imali opekline. Pogotovo ja jer sam ga u mladosti brao i dirao svakodnevno. U nas ga ima na bacanje. Vjerovatno ne djeluje jednako na sve ljude.

Komentiraj...
Vidi sve komentare