To je to što me zanima!

Biste li ga vi probali? Ovo voće zovu 'najsmrdljivije na svijetu'

U jugoistočnoj Aziji ga zovu kraljem voća, a na nekim je mjestima zbog svog intenzivnog mirisa strogo zabranjeno. Zbog njega su čak prizemljili i jedan avion
Vidi originalni članak

Durian je voće koje raste u jugoistočnoj Aziji, a diljem svijeta poznat je kao zabranjeno voće zbog svog odvratnog mirisa. 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Riječ je o tropskom voću na vrhu liste azijskih delicija čija je jedina mana neugodan miris koji podsjeća na pokvareni luk, bljuvotinu i kanalizaciju. Miris je snažan pa je voćka u pojedinim hotelima i javnom prijevozu diljem Azije zabranjena.

PRIPAZITE NA PREHRANU HZJZ objavio kako jesti zdravo dok smo doma i što odabrati

Sličan je malo većem ananasu s bodljama, a glavni krivac njegovog jakog smrada je žuto meso. Raste na stablu koje može dostići visinu i od 40 metara, pa je tako jedini način ubiranja nekog od plodova njihov pad na zemlju.

Listovi njegova drveta su cjeloviti, šiljasti i sjajni, a plod - unutar kojeg se može nalaziti i do 6 velikih sjemenki – može težiti i do 8 kilograma.

ŠTITI OD RAKA DOJKE I PROSTATE Ako svaki dan jedete avokado imat ćete bolju koncentraciju

Bez obzira da li ga volite ili mrzite čini se kako ovog smrdljivog voća ne bi bilo bez njegovog glavnog oprašivača – leteće lisice iz reda šišmiša.

Zbog smrada duriana prizemljili i avion

Incident koji se dogodio 2018. zorno prikazuje smrad duriana, a riječ je o letu Air Canada iz Montreala za Vancouver. Kad je kabinsko osoblje nakon polijetanja osjetilo nesnosan miris, počelo su istraživati njegov uzrok. Uskoro je cijela kabina smrdjela, a kako nisu mogli shvatiti zašto, poslali su zahtjev za hitnim slijetanjem te su čak i stavili maske s kisikom, piše MSN.

Unatoč objektivnom smradu ove voćke, ona je dokaz kako su ljudi robovi navika te mogu zavoljeti ono što često konzumiraju - pa su najpoznatiji azijski specijaliteti s durianom palačinke, sladoled, kolači, dok u Vijetnamu postoji čak i kondom s okusom ovog voća.

POGLEDAJTE VIDEO s Ivanom Đikićem: #ZAJEDNO24SATA

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 13

  • 25.03.2020.

    Ja ne jedem nista ovd og navedenog hladetinu, krvavicu, tripice, puzeve, a ni hagis.. a ovo azijsko voce nisam probala pa ne mogu komentirati

  • theshitdisturber 24.03.2020.

    hoteli u indoneziji imaju natpise na ulazu da je ovo voće zabranjeno unositi u zgradu :)

  • KOMENTATORSKY 24.03.2020.

    Ako je iz Azije, nebi

Komentiraj...
Vidi sve komentare