Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

HZJZ objavio kako jesti zdravo dok smo doma i što odabrati

HZJZ objavio kako jesti zdravo dok smo doma i što odabrati
1

Imajte na umu da prehrana bogata ugljikohidratima i šećerom slabi imunitet. Okrenite se varivima s povrćem i grahoricama, te voću, savjetuju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo

VIDEO

Većina građana koji su ovih dana upućeni na rad od kuće, kao i školarci koji kod kuće prate nastavu, puno manje se kreće. S druge strane, u strahu od dulje izolacije i ograničenih mogućnosti nabave svježe hrane, mnogi su nakupovali namirnice koje obiluju kalorijama, pa će biti pravi izazov ne samo održati tjelesnu težinu, nego i ne natući dodatne kilograme.

Zbog toga iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) na svojim stranicama podsjećaju da uslijed dosade, tjeskobe i stresa, često donosimo lošije prehrambene izbore, koji nisu problem samo zbog kilograma, nego i zato što  postajemo podložnijima zarazi i teže se oporavljamo od bolesti.

- Dugotrajan boravak u kući vrijeme je u kojem, u nedostatku sadržaja, češće posežemo za hranom, a nerijetko i pretjeramo u količini soli, šećera i masnoća. Opskrbu hranom važno je dobro isplanirati kako bismo očuvali svoje zdravlje, ali i kako ne bismo nepotrebno bacali hranu - upozoravaju stručnjaci. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 Prehrana bazirana na rafiniranim namirnicama poput bijelog brašna, ulja i šećera - što se ovih dana kupovalo u neograničenim količinama - neće doprinijeti jačanju našeg imuniteta niti oporavku oboljelih članova naših obitelji, stoji u preporukama. Trebamo se prilagoditi uvjetima u kojima se nalazimo i odabrati one namirnice koje se mogu dulje vrijeme skladištiti, a koje će nam osigurati dovoljnu količinu hranjivih tvari, posebno vitamina i minerala. Raznolikost ćemo postići kombinacijom svježih, smrznutih, suhih i konzerviranih namirnica. 

- Čak 80 posto imunoloških stanica nalazi se u crijevima te je briga o zdravoj crijevnoj mikroflori izuzetno važna za imunitet. Dobre bakterije osigurat ćemo unosom kiselog zelja i repe kao i  fermentiranih mliječnih proizvoda proizvode poput kefira, acidofilnog mlijeka i jogurta, preporučuju stručnjaci HZJZ. Uz dobre bakterije, bitno je unijeti i dovoljnu količinu vitamina C, kojeg sadrži već navedeno kiselo zelje i repa,  voće i povrće, naranče, mandarine, nektarine, limuni i nar.

- Zbog brže kvarljivosti svježeg voća, možemo se opskrbiti suhim voće, smrznutim bobičastim voćem ili konzerviranim voćem (birajte voće bez šećera ili ga isperite ako je u sirupu). Voće u kombinaciji s orašastim plodovima (orasi, bademi, lješnjaci) i sjemenkama (bundevine, sezamove, suncokretove sjemenke) osigurat će hranjiv međuobrok. Od povrća, osim krumpira, luka, češnjaka i raznih oblika prerađene rajčice, ne zaboravite na izvore beta karotena koji djeluje kao antioksidans i jača imunitet. U to spadaju: batat (slatki krumpir), muškatna tikva i mrkva.

Zaleđeni špinat, mahune, grašak ili mješavine povrća dobar su odabir u vrijeme kad ne možemo doći do svježih namirnica. Dobro je imati i koju teglicu zimnice poput cikle, kiselih krastavaca i paprike. Zimnica se sprema od davnina upravo kako bi se sačuvale zalihe hrane za vrijeme tijekom kojeg svježe namirnice nisu dostupne, ističe se u preporukama. 

Fotolia

S druge strane, kroz cjelovite žitarice i proizvode od žitarica poput integralne tjestenine i riže, ječma, heljde, prosa, zobi i zobenih pahuljica te kukuruzne krupice, osigurat ćemo izvor složenih ugljikohidrata, prehrambenih vlakana te vitamina B skupine.

Kako bismo unijeli dovoljnu količinu proteina prehranu, ne moramo se bazirati samo na meso i mesne proizvode, već unos proteina možemo osigurati i iz jaja, svježeg sira, smrznute i konzervirane ribe te grahorica (konzerviranih ili suhih) poput graha, leće, slanutka i graška.

Thinkstock

- Nekada su u nedostatku izobilja naše bake vrijedan nutritivni obrok spremale upravo u obliku variva s povrćem i  grahoricama. Kuhanje variva ne zahtijeva puno pravila, već se najbolje voditi vlastitim ukusom pri odabiru namirnica. Varivo se može napraviti od svake namirnice, samo pod uvjetom da u njemu bude povrća svih vrsta – od kupusa do krumpira, luka i češnjaka, cjelokupnog inventara od tikvica, patlidžana, paprike, rajčice i raznih vrsta grahorica - ističu stručnjaci u preporukama. Začinite ih  češnjakom, đumbirom, majčinom dušicom, kurkumom, čili papričicom ili cimetom, koji će osim dobrog okusa i pozitivno djelovati na naš imunitet.

S obzirom na smanjenu fizičku aktivnost, preporučuje se pripaziti i na količinu hrane koju konzumiramo. Količinu namirnica jednostavno možemo odrediti mjerenjem šakom, ili dlanom, kao na slici koju su kao primjer izradili u HZJZ. 

Recept: Varivo od slanutka

Sastojci:  200 grama suhog slanutka, 30 grama prosa, 1 batat, 1 glavica luka, 1 šalica korjenastog povrća (mrkva, celer, peršin), 2-3 češnja češnjaka, 1 poriluk, 3 žlice maslinovog ulja, malo nasjeckane pancete/špeka; začini: sol, papar, crvena slatka paprika, lovorov list

Postupak: Slanutak namočiti večer prije i drugi dan ga kuhajte dok ne omekša. Na ulju pirjajte luk i češnjak, dodajte začine i nasjeckanu pancetu. Dodajte korjenasto povrće i podlijte vodom.

Dok jelo kuha na laganoj vatri, ostatak povrća oprati i nasjeckati. Ubaciti nasjeckani batat i proso te nakon par minuta dodati i poriluk i kuhani slanutak. Pustiti da lagano kuha još par minuta uz povremeno miješanje, da se okusi prožmu.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine

Neke trgovine danas neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati
PRISTOJNO PONAŠANJE

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati

Baš kao kod kuće, i hoteli imaju brojna pravila ponašanja, to je suživot te je bitno pokazati poštovanje prema osoblju, nisu oni ničije sluge. Stručnjak u hotelijerstvu podsjeća na pristojnost
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam