To je to što me zanima!

Bizarni beauty trikovi iz kućne radinosti koji doista djeluju

Jagode savršeno čiste i izbjeljuju zube, ricinusovo ulje kosi daje sjaj te sprečava njezino prekomjerno ispadanje, kokos koži vraća vlažnost, a limun posvijetljuje kosu
Vidi originalni članak

Pasta za zube preko noći uklanja prištiće, majoneza je savršen regenerator za suhu kosu, krema protiv hemoroida briše podočnjake i podbuhle jastučiće, feferoni pospješuju brži rast kose... 

Sigurno ste i sami od susjede, prijateljice, mame ili bake čuli na stotine takvih čudnih i pomalo bizarnih kozmetičkih savjeta. Na njih nisu imune niti svjetske zvijezde. Primjerice, prelijepa glumica Catherine Zeta-Jones zube redovito polira usitnjenim jagodama, a u kosu učešljava ricinusovo ulje. Iako zvuči nesvakidašnje, ova je kombinacija doista djelotvorna.

Jagode savršeno čiste, uklanjaju naslage te izbjeljuju zube a da pritom ne oštećuju caklinu. Ricinusovo ulje kosi daje sjaj te sprečava njezino prekomjerno ispadanje. Model Yana Gupta apsolutna je protivnica svih vrsta sapuna i gelova za tuširanje te umjesto njih upotrebljava kokosovu pastu. 

Kokos dokazano blagotvorno djeluje na kožu, vraća joj vlažnost te je čini mekom. U borbi protiv “narančine kore” glumica Halle Berry primjenjuje stari recept te u kupku za tijelo dodaje mljevenu kavu. Zna se da kofein potiče cirkulaciju te tako pomaže i u razbijanju nakupina celulita. 

Narodnih je savjeta doista mnogo, no upitno je koji su od njih doista djelotvorni, a koji su čisti gubitak vremena jer osim placebo-efekta nemaju nikakav stvarni kozmetički učinak. Odgovore na ta pitanja dali su dermatolog dr. Neil Sadick i frizer Rene Fris čijim su vještim rukama svoju kosu povjerile brojne svjetske zvijezde. 

Akne  i ten

Pitanje: Ima li istine u savjetu da urin blagotvorno djeluje na problematičnu kožu i liječi akne?

Odgovor: Taj je savjet pogrešan. Urin ne sadrži ni antibakterijske ni protuupalne tvari te nema adstringentno djelovanje - ne sužava pore i ne regulira masnoću te mu nije mjesto na licu.

Posvjetljivanje

Pitanje: Djeluje li limunov sok doista kao prirodno sredstvo za posvjetljivanje kose?

Odgovor: Limunska kiselina u kombinaciji s UV zrakama pospješuje posvjetljivanje kose. Nanesite limunov sok na kosu prije izlaska na sunce i ona će vidljivo posvijetliti i bez kemijskih posvjetljivača.

Opekline

Pitanje: Mogu li tanini iz crnog čaja izliječiti opekline od sunca te otekline od uboda insekata?

Odgovor: Kupka od jakoga crnog čaja doista pomaže u ublažavanju peckanja kod opeklina od sunca. Taninske kiseline iz čaja izvlače vrućinu iz opeklina te pomažu zacjeljivanju kože, pojašnjava dr. Sadick. Osim toga, zeleni čaj može biti i vrijedan sastojak obloga kod uboda insekata. Ubrzat će oporavak, a ako se odmah stavi, oteklina će biti manja.

Nokti se njeguju uljem 

Za čvršće nokte te njegovanu kožu oko noktiju prste barem jedanput na tjedan namačite u maslinovu ulju. 

Ne raste brže 

Iako blagotvorno djeluje na kosu te joj vraća sjaj i mekoću, nije točno da maslinovo ulje pospješuje i rast kose. 

U moru čudotvornih preparata za regeneraciju kose i kože te brisanje bora i akni treba znati odabrati prave. U narodu omiljeno maslinovo ulje definitivno je dobilo zeleno svjetlo stručnjaka, koji su potvrdili kako je njegova uloga u njezi kose neosporna, ali i noktiju. I dok se maslinovu ulju “skida kapa”, predaja prema kojoj su feferoni čarobni štapić koji preko noći ubrzava rast kose već je desetljećima upitna. 

Na ispitu je pao i krumpir, koji dokazano nije “gumica” koja briše suvišnu masnoću te mu definitivno nije mjesto na licu - nego samo na tanjuru. No stručnjaci su potvrdili da kao kozmetički preparati doista mogu poslužiti pasta za zube te, vjerovali ili ne - krema protiv hemoroida. 

Rast kose

Pitanje: Je li istina da maslinovo ulje ubrzava rast kose? Može li se ono upotrebljavati kao prirodni regenerator?

Odgovor: Maslinovo ulje ne ubrzava rast kose, no točno je da ono blagotvorno djeluje na zdravlje kose jer opskrbljuje korijen kose hranjivim tvarima i zdravim mastima. Nanesete li ga na kosu deset minuta prije pranja, ona će biti meka i svilenkasta.

Jače vlasište

Pitanje: Ima li umak od feferona čudotvorno djelovanje na ubrzavanje rasta kose ako ga utrljamo u vlasište?

Odgovor: Ljuta paprika je stoljećima sastavni dio ljekovitih pripravaka iz kućne radinosti. Prema nekim tvrdnjama, feferoni - bilo da ih jedete ili utrljate u korijen kose, pospješuju cirkulaciju krvi u vlasištu. O učinkovitosti ovog tretmana još se raspravlja, no namjeravate li ga isprobati, umak od feferona nanesite na čitavo vlasište. 

Podočnjaci

Pitanje: Postiže li krema za liječenje hemoroida rezultate i kod podočnjaka i podbuhlih jastučića ispod očiju?

Odgovor: Trik s kremom za hemoroide prenosi se generacijama i doista djeluje, kaže dr. Sadick. Krema sadrži protuupalne tvari te će, nanesete li je ispod očiju, podbuhli jastučići splasnuti.

Sjajna kosa

Pitanje: Može li majoneza poslužiti kao regenerator te suhoj kosi vratiti sjaj?

Odgovor: Masti i ulja koje sadrži majonezu regeneriraju oštećene folikule vlasi. Ne želite li u kosi miris majoneze, bolja je varijanta maska s dubinskim djelovanjem. 

Ispucana koža

Pitanje: Je li krema protiv pelenskog osipa doista djelotvorna i za njegu ispucane kože na petama i laktovima?

Odgovor: Da, krema protiv pelenskog osipa, uz to što je hidratantna, sadrži i protuupalne sastojke te učinkovito hidratizira i brzo obnavlja suhu i ispucanu kožu.

Masna koža

Pitanje: Ako masne dijelove kože lica istrljamo krumpirom, hoće li on ukloniti suvišnu masnoću?

Odgovor: Ovaj savjet nije točan. Krumpir ne sadrži nijedan sastojak koji bi djelovao na smanjenje lučenja sebuma, odnosno masnoće koja prekriva kožu te uzrokuje nastanak akni.

Prištići

Pitanje: Može li doista pasta za zube poslužiti i kao djelotvoran preparat za uklanjanje prištića?

Odgovor: Ovaj savjet je točan, tvrdi dr. Sadick. Pasta za zube može isušiti kožu te će osušiti i prištiće ako je nanesete na njih te ostavite da djeluje preko noći. Imajte na umu da to mora biti bijela pasta, bez gela, te da je u liječenju prištića možete upotrebljavati samo privremeno.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • user_128308 13.10.2011.

    zeleni čaj protiv insekata hahahha, koji su ovo neuki bolesnici, osa, obad i osale beštije tok tipa, kao i morki pauk imaju termolabilni otrov, stavija ti vrili čaj ili vrilu vodu isto ti je, bitna je tempratura...

  • miladraga 13.10.2011.

    "Urin ne sadrži ni antibakterijske ni protuupalne tvari te nema adstringentno djelovanje - ne sužava pore i ne regulira masnoću te mu nije mjesto na licu." - kakve su ovo gluposti, tko bi normalan stavljao urin na lice?!

Komentiraj...
Vidi sve komentare