To je to što me zanima!

Blagdanski recepti naših baka za medvjeđe šape, mramorni kolač i fine čajne kolačiće

Medvjeđe šape se pripremaju sa svinjskom masti zbog čega su vrlo prhke, a rum i orasi daju im posebno fini okus. Recept za čajne kolačiće je toliko jednostavan da ih svatko može napraviti
Vidi originalni članak

Recept za medvjeđe šape je moja mama naslijedila od bake i svaki Božić ih priprema po tom receptu. Fantastične su, vrlo ukusne i prhke.

ISPUNITE DOM MIRISOM KOLAČA Božićne slastice po receptima naših baka: Od orahnjače do breskvica, kiflica, medenjaka...

Recepte za mramorni kolač i fine čajne kolačiće sam pronašla u 'Knjizi za svaku ženu' koja je izdana davne 1952. godine i prepuna je odličnih savjeta za svaku domaćicu.

Medvjeđe šape

Sastojci:

  • 450 g brašna - pola oštro, pola glatko
  • 200 g mljevenih oraha
  • 200 g svinjske masti
  • 200 g šećera
  • 2 jaja
  • malo soli
  • malo ruma

Priprema:

Dobro pomiješate mast sa šećerom pa dodajte sve ostale sastoje i napravite tijesto. Ostavite u hladnjaku pola sata. Kalupe premažite uljem i provucite ih kroz oštro brašno pa u svaki utiskujte komadić tijesta tako da bude ravno sa rubom kalupa.

Slažite ih u protvan i pecite na 180 stupnjeva dok ne porumene. Vruće ih vadite u hladan protvan tako da kucnete kalupom u protvan kako bi se kolač odvojio i ispao. Na kraju ih pospite šećerom u prahu.

Napomena: Kalupi se samo prvi put premazuju uljem, kasnije se prije svakog sljedećeg punjenja tijestom samo provlače kroz brašno.

POČASTITE NEPCE Izvorni recept za punč sastojao od pet sastojaka i stiže iz Indije

Mramorni kolač

Sastojci:

  • 7 velikih žlica maslaca
  • 4 žumanjka
  • 2 i 1/2 dl sitnog šećera
  • 1 i 1/4 hladnog mlijeka
  • 1/2 litre brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • limunova korica
  • 4 bjelanjka (napraviti snijeg)
  • 3 prutića čokolade

Priprema: 

Izradite maslac pa dodajte žumanjke, jedan po jedan, i šećer - dobro promiješajte. Potom dodajte mlijeko i polovicu brašna, a drugu polovicu prosijte sa praškom za pecivo. Tijestu zatim dodajte snijeg od bjelanjaka i preostalo brašno.

Podijelite smjesu na dva dijela. U jedan dio stavite razmekšanu ili naribanu čokoladu. Protvan namažite masnoćom i pospite brašnom pa žlicom stavljajte svaku smjesu naizmjence. Pecite na umjereno jakoj vatri 3/4 sata.

Napomena: Ovaj kolač možete premazati glazurom od čokolade, odlično je.

SAVJETI STRUČNJAKA Božićna zvijezda: Trikovi kako da potraje dulje - prvi korak je izbor one prave u trgovini

Fini čajni kolačići

Sastojci:

  • 4 velike žlice šećera
  • 4 velike žlice maslaca
  • 4 dl brašna
  • 1 jaje
  • 1/4 paketića praška za pecivo ili malo soda bikarbone

Postupak

Maslac se izmrvi s brašnom, a potom se napravit tijesto sa svim ostalim sastojcima. Ostavi se neka odstoji sat vremena, a zatim se razvalja na debljinu noža i izrežu se oblici.

U originalnom receptu ne piše na kojoj se temperaturi peku i koliko, no to bi bilo na 170 do 180 stupnjeva pet do sedam minuta, odnosno dok dno keksa ne dobije blago zlaćanu boju.

 

Idi na 24sata

Komentari 4

  • STorm5 12.12.2020.

    Od kad su mjere za brasno i secer dl!??? Za mlijeko ne pise nista...valjda kg!? 😉

Komentiraj...
Vidi sve komentare