Obavijesti

Lifestyle

Komentari 121

Božićne slastice po receptima naših baka: Od orahnjače do breskvica, kiflica, medenjaka...

Božićne slastice po receptima naših baka: Od orahnjače do breskvica, kiflica, medenjaka...

Osim velikog broja recepata za kolače tu je i savjet kako iskoristiti ostatke materijala od kolača, jer i to je nešto što su tradicionalno radile naše bake - od toga su pravile prefine kuglice

VIDEO

Orahnjača

Sastojci:

  • tijesto: 40 dkg brašna, 6 dkg šećera, sol, korica od limuna, 2 žumanjka, 2 dcl mlijeka, 8 dkg maslaca
  • kvas: 2,5 dkg pjenice (kvasac), 1 dcl mlijeka, 3 dkg brašna, 1 dkg šećera
  • nadjev: 50 dkg oraha, 15 dkg šećera, 1 dcl mlijeka, 10 dkg grožđica, rum, cimet, korica od limuna

Postupak:

Najprije se pomiješaju sastojci za kvas, prekriju i to se ostavi da se digne. Potom se za tijesto umiješaju svi suhi sastojci pa se uspe kvas i ostali sastojci za tijesto. Dobro se izmiješa i tuče pa se pusti dizati.

Za nadjev se samelju orasi, popare vrelim mlijekom i pomiješaju s grožđicama, šećerom, i sitno kosanom (ribanom) limunovom koricom. Ruma i cimeta doda se po ukusu. Umjesto šećera može se dodati meda, a umjesto oraha samljeveni rogači.

Tijesto se razvalja, premaže nadjevom, zarola i ostavi da se diže u protvanu sat vremena. Zatim se premaže jajetom i polagano peče oko 45 minuta na 180 stupnjeva.

kolaci

Makovnjača

Sastojci:

  • Za tijesto: 400 g pšeničnog brašna (bijelog), 2 dl mlijeka, 60 g šećera, 2 žumanjka, korica od 1 limuna, 80 g maslaca, 20 g svježeg kvasca
  • Za nadjev: 2,5 dl mlijeka, korica od 1 limuna, cimet, 20 g grožđica, 100 g šećera,  1 jaje, 300 g mljevenog maka

Priprema: 

Zamijesiti tijesto od brašna, malo soli, dignutog kvasca, mlakog mlijeka, šećera, jaja, naribane korice limuna i rastopljenog maslaca. Tijesto zamijesiti tako da lako odvaja od posude i da se stvaraju mjehurići. Tijesto pokriti, staviti na toplo mjesto i pustiti da se diže 1 sat.

Tijesto pažljivo podijeliti na dva dijela i ne mijesiti više već tanko razvaljati i namazati nadjevom i saviti u štrucu te staviti obje štruce na papir za pečenje u posudu za pečenje te pustiti da se tako diže još pola sata.

Za nadjev samljeveni mak preliti kipućim mlijekom i kada se skroz ohladi dodati ostale sastojke. Prije pečenja premazati jajetom. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 40 minuta.

Nekoliko savjeta za pripremu orahnjače i makovnjače:

  • Žumanjci (ili cijela jaja) koji idu u tijesto ne smiju biti hladni, već ih treba ostaviti na sobnoj temperaturi da se zagriju. 
  • Koristiti možete i suhi i svježi kvasac, ali kada koristite suhi, ostavite ga da se digne kao što se to radi sa svježim.
  • Tijekom pečenja na dno pećnice stavite metalnu posudicu s vrućom vodom jer para pomaže da se tijesto bolje digne, a kolač bude prhkiji.

Medenjaci

Sastojci: 1/4 kg meda, 12 dkg šećera, 10 dkg maslaca, 60 dkg brašna (crnog), 2 jaja, pola žličice soda bikarbone, cimet, klinčići, 5 dkg badema 

Postupak: 

Malo se prokuhaju med, maslac i šećer. Kada se smjesa malo ohladi, umiješa se dvije trećine brašna pa se ostavi hladiti do kraja.

Ostalo brašno ostavi ne na dasci na kojoj se potom napravi tijesto, dodaju se još jaja, tučeni cimet, klinčići i soda bikarbona. Dobro se izmijesi, razvalja i izrežu se medenjaci. U sredinu svakoga stavi se pola badema (koji se zalijepe bjelanjkom). Peku se na srednje jakoj temperaturi, a kada su gotovi, glaziraju se toplom glazurom od kuhanog šećera. 

Iako u receptu ne piše kako se ta glazura radi, pronašli smo da se stavi šećer u prahu u malo vode, ukapa se malo limuna - smjesa treba biti gusta, a potom se u nju doda malo mlijeka i time se premažu medenjaci. Medenjaci nisu odmah dobri za jelo, dobro ih je ostaviti nekoliko dana da omekšaju.

Paprenjaci

Sastojci: 1 i 1/4 litre brašna, 1 šalica masti (2 i 1/2 dl), 3/4 litre samljevenih oraha, 2 i 1/2 dl sitnog šećera, 2 cijela jaja, 2 žumanjka, 2 do 3 velike žlice meda, prstohvat soli te po pola žličice mljevenog papra, klinčića i cimeta

Napomena: u nekim starim receptima se spominju litre umjesto kilogrami. Tada uzmite posudu koja na sebi ima ocrtanu mjeru za decilitre i litre te uspite, npr. brašna, koliko je navedeno u receptu.

Postupak: 

Sve zajedno se pomiješa i zamijesi se tijesto koje se potom ostavi sat vremena na hladnom mjestu. Nakon toga se razvalja na debljinu prsta i prave se oblici raznim kalupima. Nakon što se poslažu na protvan, svaki paprenjak se premaže razmućenim jajetom i peče se kratko na jakoj vatri.

Dreamstime

Ružice

Sastojci: 4 žumanjka, 3 velike žlice vrhnja, 2 velike žlice sitnog šećera, 3 velike žlice bijelog vina, 1/2 male žlice soli, 1/2 litre finog brašna

Postupak:

Sve se, osim brašna, dobro izmiješa, a onda se zamijesi s brašnom i ostavi da stoji pola sata. Zatim se tanko izvalja, izreže, ispreplete i peče u vrućoj masti. Na kraju ih pospite šećerom u prahu i cimetom.

Buhtle

Sastojci: 1 litra finog brašna. 3 dl mlijeka. 3 velike žlice masti ili maslaca. 3 velike žlice šećera. 1 mala žlica soli. 2 jajeta. 2 dkg svježeg kvasca rastopljenog u 1/2 dl mlijeka

Postupak:

Od navedenih sastojaka se napravi tijesto i dobro se tuče sve dok se ne počne odljepljivati od ruke. Potom se stavi na na podlogu posutu brašnom i razvalja tako da je prst debelo. Izreže se na četverokute, a u sredinu svakog se stavi četvrtina žlice pekmeza. Krajevi se presavinu, napravi se oblik rukama i slaže u masnoćom premazani prozvan.

Svaku buhtlu treba premazati masnoćom sa strana da se tijekom pečenja ne zalijepe jedna za drugu. Kad su sve poslagane, ostave se još sat vremena vani da se tijesto još malo digne. Potom se peku na srednje jakoj vatri oko 45 minuta. Prije posluživanja se pospu šećerom u prahu.

Torta od oraha

Sastojci: 8 žumanjaka, 8 vrhom punih velikih žlica sitnog šećera, 3/4 litre ribanih oraha, 3 male žlice sitnih mrvica namočenih u dvije male žlice ruma, 1/4 male žlice cimeta, 1/4 male žlice sitnih klinčića

Za punjenje: pekmez ili neka krema za kolače, po želji

Postupak:

Miješajte žumanjke i šećer oko pola sata, a potom dodajte sve ostale sastojke i polagano promiješajte. Stavite smjesu u kalup za tortu prethodno premazan maslacem i posut brašnom. Peče se na 180 stupnjeva oko pola sata, 45 minuta (provjerite čačkalicom). Kad je gotovo, izvadi se iz kalupa, stavi na sito i ostavi tako do drugog dana.

Drugi dan se prereže dva puta. Prva kora se premaže pekmezom pa se na nju stavi druga kora koja se, također, premaže pekmezom. Treća i zadnja kora se isto premaže pekmezom i posipa mješavinom oraha i sitnog šećera. Ova torta može se raditi i od rogača te napuniti nekom finom kremom, po želji. 

Fotolia

Kiflice

Sastojci: 7 čaša brašna pola glatko, pola oštro (čaša od 1 dl), 6 žlica šećera, 5 žlica mlijeka, 250 g maslaca isjeckanog na šnite, 2 žumanjka, 1 žličica soda bikarbone, naribana korica jednog limuna, pekmez po izboru

Postupak:

Dobro zamijesiti tijesto pa ga podijeliti na dva jednaka dijela, prekriti plastičnom folijom i staviti u hladnjak na sat vremena. Potom ga razvaljajte i izrežite na trokutiće, napunite pekmezom, zarolajte i stavite u pećnicu. Kiflice se peku oko 15 do 20 minuta na 180 stupnjeva - gotove su kad dno kiflice lagano porumeni.

Ostavite ih da se malo ohlade pa posipajte šećerom u prahu.

Breskvice

Sastojci:

  • Za tijesto: 2 jaja, 500 g brašna (pola oštro, pola glatko), 200 g šećera, pola praška za pecivo, vanilin šećer, 2 dl ulja, ribana korica od limuna, malo mlijeka
  • Za punjenje: mrvice od dubljenja breskvica, malo mlijeka, malo ruma, pekmez od šljiva ili šipka (ili miješana marmelada), malo mljevenih oraha (nije nužno), malo margarina - sami odredite količinu ovisno o ukusu, bitno je da je punjenje dobre gustoće i finog okusa

Dekoracija: ekstrakt jagode ili maline razrijeđen vodom i ekstrakt breskve, kristalni šećer

Postupak:

Napravite smjesu kao za palačinke i stavite je u hladnjak na dva sata, potom izvadite i dodajte ostatak brašna pa zamijesite meko tijesto. Od njega radite kuglice i slažite ih na protvan, na masni papir. Slažite ih tako da bude razmaka između njih jer će se napuhnuti.

Pecite ih na 200 stupnjeva da malo porumene (10-ak minuta). Ostavite ih da se dobro ohlade pa svaku izdubite žlicom.

Krenite zatim sa pripremom punjenja. Pomiješajte sve navedene sastojke pa punite breskvice i spajajte dvije po dvije. Na kraju jednu polovicu svake breskvice uronite u razrijeđeni ekstrakt od jagode ili maline, a drugu polovicu u razrijeđeni ekstrakt breskve pa ih uvaljajte u šećer i slažite na tacnu da se osuše.

Rum kuglice od ostatka materijala

Od onoga što vam je ostalo nakon pripreme i dekoracije kolača možete dobili još jednu vrstu - rum kuglice. Radi se o finoj poslastici koja se ne peče, a oduševit će sve.

Kod ovog deserta nema strogog recepta već je na vama da upotrijebite maštu i procijenite koliko čega staviti. Važno je da je smjesa prave gustoće kako bi kuglice bile savršene i, naravno, da je savršenog okusa.

Priprema:

Vrlo je jednostavno. U zdjelu stavite, primjerice, ostatke kreme, otopljene čokolade, komadiće biskvita ostalih od obrezivanja kolača, mljevene ili sjeckane lješnjake, orahe, bademe... 

U sve to dodajte malo ruma i malo omekšalog maslaca te sve dobro promiješajte. Smjesa mora biti takva da od nje možete dobiti čvrste kuglice.

Ako vam je previše mekana, tada u nju dodajte, komadiće nekih keksa npr. čajnih kolutića ili slično. Ukoliko vam se učini da je smjesa previše suha i da će se kuglice raspadati, tada ubacite još malo maslaca ili mlijeka, vrhnja, likera, soka... Uglavnom, nešto tekuće, a za što smatrate da dobro paše uz okus sastojaka koji su već unutra.

Također, provjerite je li dosta slatka, nedostaje li nešto u okusu, a što bi mogli dodati, recimo, cimet, možda još malo ruma, čokolade...

DEKORACIJA: Kada ste napravili sve kuglice - dekorirajte ih. Možete ih uvaljati u šarene mrvice, čokoladne komadiće, kakao, šećer u prahu, čokoladnu glazuru... ili prekriti mljevenim lješnjacima, bademima, usitnjenim keksima... Budite maštoviti, pogledajte što sve imate kod kuće - neka budu raznolikog izgleda. Držite ih na hladnijem mjestu.

SAVJET: Kuglice ne moraju nužno imati okus ruma, možete, recimo, staviti naglasak na okus čokolade ili kave (u tom slučaju u smjesu dodajte cappuccino u prahu).  

I još jedan dobar savjet: U sredinu svake kuglice možete staviti nešto, na primjer cijeli lješnjak, komad gumenog bombona, kandirano voće...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 121
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično
Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja