Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Blagdanski recepti naših baka za medvjeđe šape, mramorni kolač i fine čajne kolačiće

Blagdanski recepti naših baka za medvjeđe šape, mramorni kolač i fine čajne kolačiće

Medvjeđe šape se pripremaju sa svinjskom masti zbog čega su vrlo prhke, a rum i orasi daju im posebno fini okus. Recept za čajne kolačiće je toliko jednostavan da ih svatko može napraviti

Recept za medvjeđe šape je moja mama naslijedila od bake i svaki Božić ih priprema po tom receptu. Fantastične su, vrlo ukusne i prhke.

Božićne slastice po receptima naših baka: Od orahnjače do breskvica, kiflica, medenjaka...
Božićne slastice po receptima naših baka: Od orahnjače do breskvica, kiflica, medenjaka...

Recepte za mramorni kolač i fine čajne kolačiće sam pronašla u 'Knjizi za svaku ženu' koja je izdana davne 1952. godine i prepuna je odličnih savjeta za svaku domaćicu.

Medvjeđe šape

Sastojci:

  • 450 g brašna - pola oštro, pola glatko
  • 200 g mljevenih oraha
  • 200 g svinjske masti
  • 200 g šećera
  • 2 jaja
  • malo soli
  • malo ruma

Priprema:

Dobro pomiješate mast sa šećerom pa dodajte sve ostale sastoje i napravite tijesto. Ostavite u hladnjaku pola sata. Kalupe premažite uljem i provucite ih kroz oštro brašno pa u svaki utiskujte komadić tijesta tako da bude ravno sa rubom kalupa.

Slažite ih u protvan i pecite na 180 stupnjeva dok ne porumene. Vruće ih vadite u hladan protvan tako da kucnete kalupom u protvan kako bi se kolač odvojio i ispao. Na kraju ih pospite šećerom u prahu.

Napomena: Kalupi se samo prvi put premazuju uljem, kasnije se prije svakog sljedećeg punjenja tijestom samo provlače kroz brašno.

Izvorni recept za punč sastojao od pet sastojaka i stiže iz Indije
Izvorni recept za punč sastojao od pet sastojaka i stiže iz Indije

Mramorni kolač

Sastojci:

  • 7 velikih žlica maslaca
  • 4 žumanjka
  • 2 i 1/2 dl sitnog šećera
  • 1 i 1/4 hladnog mlijeka
  • 1/2 litre brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • limunova korica
  • 4 bjelanjka (napraviti snijeg)
  • 3 prutića čokolade

Priprema: 

Izradite maslac pa dodajte žumanjke, jedan po jedan, i šećer - dobro promiješajte. Potom dodajte mlijeko i polovicu brašna, a drugu polovicu prosijte sa praškom za pecivo. Tijestu zatim dodajte snijeg od bjelanjaka i preostalo brašno.

Podijelite smjesu na dva dijela. U jedan dio stavite razmekšanu ili naribanu čokoladu. Protvan namažite masnoćom i pospite brašnom pa žlicom stavljajte svaku smjesu naizmjence. Pecite na umjereno jakoj vatri 3/4 sata.

Napomena: Ovaj kolač možete premazati glazurom od čokolade, odlično je.

Božićna zvijezda: Trikovi kako da potraje dulje - prvi korak je izbor one prave u trgovini
Božićna zvijezda: Trikovi kako da potraje dulje - prvi korak je izbor one prave u trgovini

Fini čajni kolačići

Sastojci:

  • 4 velike žlice šećera
  • 4 velike žlice maslaca
  • 4 dl brašna
  • 1 jaje
  • 1/4 paketića praška za pecivo ili malo soda bikarbone

Postupak

Maslac se izmrvi s brašnom, a potom se napravit tijesto sa svim ostalim sastojcima. Ostavi se neka odstoji sat vremena, a zatim se razvalja na debljinu noža i izrežu se oblici.

U originalnom receptu ne piše na kojoj se temperaturi peku i koliko, no to bi bilo na 170 do 180 stupnjeva pet do sedam minuta, odnosno dok dno keksa ne dobije blago zlaćanu boju.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4
Kristijan Iličić: Na Maliju sam ležao 50 sati pokriven u jednom čamcu, skrivao se od terorista
EKSKLUZIVAN INTERVJU ZA 24SATA

Kristijan Iličić: Na Maliju sam ležao 50 sati pokriven u jednom čamcu, skrivao se od terorista

Poznati travel influencer prvi je Hrvat koji je proputovao svih 197. država svijeta. Šri Lanka mu je bila posljednja na listi, otkriva nam u koju se zemlju ne bi vraćao, koja mu je najdraža, ali i kako je sve krenulo