
Medvjeđe šape se pripremaju sa svinjskom masti zbog čega su vrlo prhke, a rum i orasi daju im posebno fini okus. Recept za čajne kolačiće je toliko jednostavan da ih svatko može napraviti
Lifestyle
Komentari 4Medvjeđe šape se pripremaju sa svinjskom masti zbog čega su vrlo prhke, a rum i orasi daju im posebno fini okus. Recept za čajne kolačiće je toliko jednostavan da ih svatko može napraviti
Recept za medvjeđe šape je moja mama naslijedila od bake i svaki Božić ih priprema po tom receptu. Fantastične su, vrlo ukusne i prhke.
Recepte za mramorni kolač i fine čajne kolačiće sam pronašla u 'Knjizi za svaku ženu' koja je izdana davne 1952. godine i prepuna je odličnih savjeta za svaku domaćicu.
Sastojci:
Priprema:
Dobro pomiješate mast sa šećerom pa dodajte sve ostale sastoje i napravite tijesto. Ostavite u hladnjaku pola sata. Kalupe premažite uljem i provucite ih kroz oštro brašno pa u svaki utiskujte komadić tijesta tako da bude ravno sa rubom kalupa.
Slažite ih u protvan i pecite na 180 stupnjeva dok ne porumene. Vruće ih vadite u hladan protvan tako da kucnete kalupom u protvan kako bi se kolač odvojio i ispao. Na kraju ih pospite šećerom u prahu.
Napomena: Kalupi se samo prvi put premazuju uljem, kasnije se prije svakog sljedećeg punjenja tijestom samo provlače kroz brašno.
Sastojci:
Priprema:
Izradite maslac pa dodajte žumanjke, jedan po jedan, i šećer - dobro promiješajte. Potom dodajte mlijeko i polovicu brašna, a drugu polovicu prosijte sa praškom za pecivo. Tijestu zatim dodajte snijeg od bjelanjaka i preostalo brašno.
Podijelite smjesu na dva dijela. U jedan dio stavite razmekšanu ili naribanu čokoladu. Protvan namažite masnoćom i pospite brašnom pa žlicom stavljajte svaku smjesu naizmjence. Pecite na umjereno jakoj vatri 3/4 sata.
Napomena: Ovaj kolač možete premazati glazurom od čokolade, odlično je.
Sastojci:
Postupak
Maslac se izmrvi s brašnom, a potom se napravit tijesto sa svim ostalim sastojcima. Ostavi se neka odstoji sat vremena, a zatim se razvalja na debljinu noža i izrežu se oblici.
U originalnom receptu ne piše na kojoj se temperaturi peku i koliko, no to bi bilo na 170 do 180 stupnjeva pet do sedam minuta, odnosno dok dno keksa ne dobije blago zlaćanu boju.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+