Lifestyle

Komentari 4

Blagdanski recepti naših baka za medvjeđe šape, mramorni kolač i fine čajne kolačiće

Blagdanski recepti naših baka za medvjeđe šape, mramorni kolač i fine čajne kolačiće

Medvjeđe šape se pripremaju sa svinjskom masti zbog čega su vrlo prhke, a rum i orasi daju im posebno fini okus. Recept za čajne kolačiće je toliko jednostavan da ih svatko može napraviti

Recept za medvjeđe šape je moja mama naslijedila od bake i svaki Božić ih priprema po tom receptu. Fantastične su, vrlo ukusne i prhke.

Recepte za mramorni kolač i fine čajne kolačiće sam pronašla u 'Knjizi za svaku ženu' koja je izdana davne 1952. godine i prepuna je odličnih savjeta za svaku domaćicu.

Medvjeđe šape

Sastojci:

Priprema:

Dobro pomiješate mast sa šećerom pa dodajte sve ostale sastoje i napravite tijesto. Ostavite u hladnjaku pola sata. Kalupe premažite uljem i provucite ih kroz oštro brašno pa u svaki utiskujte komadić tijesta tako da bude ravno sa rubom kalupa.

Slažite ih u protvan i pecite na 180 stupnjeva dok ne porumene. Vruće ih vadite u hladan protvan tako da kucnete kalupom u protvan kako bi se kolač odvojio i ispao. Na kraju ih pospite šećerom u prahu.

Napomena: Kalupi se samo prvi put premazuju uljem, kasnije se prije svakog sljedećeg punjenja tijestom samo provlače kroz brašno.

Mramorni kolač

Sastojci:

Priprema: 

Izradite maslac pa dodajte žumanjke, jedan po jedan, i šećer - dobro promiješajte. Potom dodajte mlijeko i polovicu brašna, a drugu polovicu prosijte sa praškom za pecivo. Tijestu zatim dodajte snijeg od bjelanjaka i preostalo brašno.

Podijelite smjesu na dva dijela. U jedan dio stavite razmekšanu ili naribanu čokoladu. Protvan namažite masnoćom i pospite brašnom pa žlicom stavljajte svaku smjesu naizmjence. Pecite na umjereno jakoj vatri 3/4 sata.

Napomena: Ovaj kolač možete premazati glazurom od čokolade, odlično je.

Fini čajni kolačići

Sastojci:

Postupak

Maslac se izmrvi s brašnom, a potom se napravit tijesto sa svim ostalim sastojcima. Ostavi se neka odstoji sat vremena, a zatim se razvalja na debljinu noža i izrežu se oblici.

U originalnom receptu ne piše na kojoj se temperaturi peku i koliko, no to bi bilo na 170 do 180 stupnjeva pet do sedam minuta, odnosno dok dno keksa ne dobije blago zlaćanu boju.

 

Najčitaniji članci