To je to što me zanima!

Blagodati morske trave: Dobra je za zdravlje crijeva, nisko kalorična je i regulira dijabetes

Morske alge imaju visok udio vlakana, što predstavlja blagodati za zdravlje crijeva. Velika količina antioksidansa prisutnih u morskim algama štiti tijelo od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima i štiti stanice
Vidi originalni članak

Morska trava ime je koje se koristi za više oblika višestaničnih morskih algi. Rastu u crvenim, zelenim, smeđim i crnim bojama, a također se razlikuju po veličini, od mikroskopskih do velikih podvodnih. Alge dobivaju svoju energiju od fotosinteze baš kao i biljke.

POGLEDAJTE VIDEO: 10 namirnica za bolje zdravlje

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Morskih algi ima na obalama širom svijeta, ali su češća sorta u azijskim zemljama. Bez obzira kuhate li je ili jedete sirovu, morske alge su paket hranjivih sastojaka poput željeza, cinka, magnezija, riboflavina, tiamina, vitamina A, B, C i K.

Sadrži antioksidanse

Velika količina antioksidanata prisutnih u morskim algama štiti tijelo od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima i štiti stanice od njihovog utjecaja. Prevelika proizvodnja slobodnih radikala organizmu doprinosi zdravstvenim problemima kao što su kardiovaskularne bolesti i dijabetes. Morske alge bogate su biljnim spojevima poput flavonoida i karotenoida koji mogu ograničiti stvaranje i učinak slobodnih radikala.

Niskokalorična je

Morske alge nisko su kalorične, a bogate su Omega 3 mastima i vlaknima. Zato nakon njih osjećaj sitosti traje dugo. Istraživanja na životinjama otkrile su da tvari pronađene u morskim algama pomažu u povećanju proizvodnje proteina koji učinkovito metabolizira masti.

Dobra je za zdravlje crijeva

Morske alge imaju visok udio vlakana, što predstavlja blagodati za zdravlje crijeva. Svaka neravnoteža dobrih i loših bakterija u probavnom traktu može dovesti do bolesti i budući da vlakna u morskim algama odgađaju probavu, dobre bakterije u crijevima mogu se hraniti na njoj i rasti. Oko 25 do 75% mase suhe morske alge sastoji se od vlakana.

Regulira štitnjaču

Hormoni koje ispušta štitnjača odgovorni su za rast, proizvodnju energije i popravak oštećenih stanica. Morske alge apsorbiraju veliku količinu joda iz sadržaja soli pod vodom, a jedan osušeni list može sadržavati 25 do 168% preporučenog dnevnog unosa joda.

Upravljanje dijabetesom

Istraživanja sugeriraju da jedenje morskih algi može pomoći u liječenju dijabetesa uravnoteživanjem razine šećera u krvi. Pomaže i kod inzulinske rezistencije.

U CENTRU ZAGREBA VegeSajam nudi sve, od gotove hrane do kozmetičkih proizvoda

Savjeti za upotrebu morskih algi

Zahvaljujući svestranosti morskih algi, možete eksperimentirati i napraviti brojne pripreme. Apsolutno su ukusne.

Koristite ju u juhama i gulašima. Samo ju prokuhajte u vodi i procijedite. Možete ju i sitno nasjeckati.

Miješanje praha morske trave u preljevu za salatu može vašu salatu učiniti hranjivijom. Također možete nasjeckati različite vrste morskih algi i ubaciti ih zajedno u salatu. 

NAČINA JE BEZBROJ Ne bacajte ostatke hrane: Od njih napravite puding ili sokove

A osim salate i juhe, možete ju ubaciti i u smoothieje, piše Times of India.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare