To je to što me zanima!

Bolest koja vreba djecu i starije, dolazi bez najave i uzrokuje teške komplikacije

Stiže nam hladnije vrijeme, škole i vrtići rade punom parom i većina nas više vremena provodi u zatvorenom prostoru. Upravo je zbog toga šansa da obolimo od virusa i različitih bakterija izraženija nego tijekom toplijeg doba godine
Vidi originalni članak

Zbog pandemije koronavirusa svaki kašalj ili šmrcanje izaziva zabrinutost koja je veća nego ikad prije. Slične simptome ima i infekcija pneumokokom, koja može dovesti do velikih zdravstvenih komplikacija. Infekcija izaziva upalu uha i pluća, kao i teške oblike bolesti, poput meningitisa, sepse, apscesa mozga i empijema pleure. Osim za djecu, koja su najčešće kliconoše, bolest je opasna za starije osobe, posebno bake i djedove koji vrijeme provode s unucima.

O tome kakve sve posljedice na zdravlje djeteta može ostaviti istodobno oboljenje od pneumokoka i korone te kojih se pravila pridržavati kako biste spriječili zarazu, razgovaramo s dr. sc. Lornom Stemberger Marić, dr. med., spec. pedijatrijske infektologije iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Gdje najčešće dolazi do zaraze?

Zaraza je najčešća u dječjim vrtićima odnosno u svim zatvorenim kolektivima, posebno ako je prisutno puno male djece.

- Iako je dokazano kako bakterija može dugo preživjeti na radnim površinama, prenosi se gotovo isključivo bliskim kontaktom preko kapljica respiratornih sekreta - pojašnjava doktorica Stemberger Marić. 

Prema posljednjim informacijama Svjetske zdravstvene organizacije (2015.), u Hrvatskoj na godišnjoj razini od pneumokokne pneumonije oboli 234 djece mlađe od pet godina, a 12 djece mlađe od pet godina oboli od pneumokoknog meningitisa. Od teških oblika pneumokokne bolesti godišnje oboli 177 djece. 

Bolest sa simptomima i bez njih 

Kod djece ova bolest može biti asimptomatska. Štoviše, upravo je najveći postotak dojenčadi i male djece kliconoša - kaže nam doktorica. Ukoliko je bolest simptomatska, kod djece se često manifestira kao bakterijemija - febrilno stanje s povišenim upalnim parametrima. Među odraslima je, dodaje doktorica Stemberger Marić, bolest rjeđa, a može se prepoznati u obliku upale sinusa, pneumonije s empijemom ili bez njega, pa sve do teških septičnih stanja s gnojnim meningitisom, koji se većinom ipak javljaju u starijih i imunokompromitiranih ljudi.

Kako liječiti pneumokok?

- Liječenje ovisi o težini kliničke slike. Pneumokok je osjetljiv na penicilinske antibiotike, koji su najbolji izbor za liječenje, a mogu se primijeniti na usta ili intravenski. Većinom je oporavak u djece s nekompliciranim pneumokoknim bolestima brz, često već nakon 24 sata - objašnjava dr. sc. Stemberger Marić.

Kako bi se uspješno spriječila ova opasna bolest, cijepljenje za djecu i starije dobne skupine najsigurnije je rješenje.

- Kod rutinskog cijepljenja djece postiže se kolektivni imunitet i tako se štite i odrasli. U cijepljenim populacijama zamijećeno je smanjenje broja pneumonija i invazivnih pneumokoknih bolesti u odraslih, prvenstveno starijih osoba - kaže doktorica.

Naime, Hrvatska je bila jedna od malobrojnih europskih država koje nisu imale cjepivo za prevenciju pneumokoka uključeno u univerzalni program cijepljenja djece sve do lipnja 2019., kad je prvi put uvedeno u Nacionalni imunizacijski program.

Pneumokok i korona

S obzirom na sve veći broj oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj, sigurni smo da nikako ne želimo imati prisutnu i bakteriju u optjecaju. Međutim, ako se to dogodi, zanimalo nas je koliko bi bile teške posljedice pneumokoka na organizam koji je zaražen ili koji je prebolio zarazu koronavirusom.

- Infekcija virusom SARS-CoV-2, kao i svaka virusna respiratorna bolest, može predisponirati dišni sustav za superinfekciju bakterijom. Imali smo slučajeve djece koja su imala Covid-19 ili bili asimptomatski, ali pozitivni na virus SARS-CoV-2, pa su dobili bakterijske superinfekcije pneumokokom (u obliku upale uha ili upale pluća), no s obzirom na prepoznatu bolest bili su adekvatno liječeni, pa je i njihov ishod bio dobar - kaže doktorica Stemberger Marić.

Socijalna distanca, nošenje maski, pranje i dezinfekcija ruku te površina, sve su to mjere koje pridonose smanjenju pojavnosti svih respiratornih virusnih infekcija. Kao i za sprečavanje širenja koronavirusa, poštovanje ovih mjera, a posebno uz cijepljenje, smanjuje pojavnost i infekcije pneumokokom.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • nap 04.10.2021.

    kad počnu hladniji dani

  • Ljubitelj_istine 04.10.2021.

    Trebam li imati potvrdu i za ove vrebajuće bolesti? Ako "ne", zašto "ne" . Mislim,  opasne  i zarazne kao i korona. 

  • amir65 04.10.2021.

    Izgleda da mi se "zagubio" negdje komentar. Pa evo opet: nakon što te 50x testiraju na koronu (bez obzira na primljene 2 doze cijepiva) i ispadneš negativan, doktori razočarano moraju tražiti druge bolesti koje postoje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare