Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Bolest koja vreba djecu i starije, dolazi bez najave i uzrokuje teške komplikacije

Bolest koja vreba djecu i starije, dolazi bez najave i uzrokuje teške komplikacije

Stiže nam hladnije vrijeme, škole i vrtići rade punom parom i većina nas više vremena provodi u zatvorenom prostoru. Upravo je zbog toga šansa da obolimo od virusa i različitih bakterija izraženija nego tijekom toplijeg doba godine

VIDEO

Zbog pandemije koronavirusa svaki kašalj ili šmrcanje izaziva zabrinutost koja je veća nego ikad prije. Slične simptome ima i infekcija pneumokokom, koja može dovesti do velikih zdravstvenih komplikacija. Infekcija izaziva upalu uha i pluća, kao i teške oblike bolesti, poput meningitisa, sepse, apscesa mozga i empijema pleure. Osim za djecu, koja su najčešće kliconoše, bolest je opasna za starije osobe, posebno bake i djedove koji vrijeme provode s unucima.

O tome kakve sve posljedice na zdravlje djeteta može ostaviti istodobno oboljenje od pneumokoka i korone te kojih se pravila pridržavati kako biste spriječili zarazu, razgovaramo s dr. sc. Lornom Stemberger Marić, dr. med., spec. pedijatrijske infektologije iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Gdje najčešće dolazi do zaraze?

Zaraza je najčešća u dječjim vrtićima odnosno u svim zatvorenim kolektivima, posebno ako je prisutno puno male djece.

- Iako je dokazano kako bakterija može dugo preživjeti na radnim površinama, prenosi se gotovo isključivo bliskim kontaktom preko kapljica respiratornih sekreta - pojašnjava doktorica Stemberger Marić. 

Prema posljednjim informacijama Svjetske zdravstvene organizacije (2015.), u Hrvatskoj na godišnjoj razini od pneumokokne pneumonije oboli 234 djece mlađe od pet godina, a 12 djece mlađe od pet godina oboli od pneumokoknog meningitisa. Od teških oblika pneumokokne bolesti godišnje oboli 177 djece. 

Bolest sa simptomima i bez njih 

Kod djece ova bolest može biti asimptomatska. Štoviše, upravo je najveći postotak dojenčadi i male djece kliconoša - kaže nam doktorica. Ukoliko je bolest simptomatska, kod djece se često manifestira kao bakterijemija - febrilno stanje s povišenim upalnim parametrima. Među odraslima je, dodaje doktorica Stemberger Marić, bolest rjeđa, a može se prepoznati u obliku upale sinusa, pneumonije s empijemom ili bez njega, pa sve do teških septičnih stanja s gnojnim meningitisom, koji se većinom ipak javljaju u starijih i imunokompromitiranih ljudi.

Kako liječiti pneumokok?

- Liječenje ovisi o težini kliničke slike. Pneumokok je osjetljiv na penicilinske antibiotike, koji su najbolji izbor za liječenje, a mogu se primijeniti na usta ili intravenski. Većinom je oporavak u djece s nekompliciranim pneumokoknim bolestima brz, često već nakon 24 sata - objašnjava dr. sc. Stemberger Marić.

Kako bi se uspješno spriječila ova opasna bolest, cijepljenje za djecu i starije dobne skupine najsigurnije je rješenje.

- Kod rutinskog cijepljenja djece postiže se kolektivni imunitet i tako se štite i odrasli. U cijepljenim populacijama zamijećeno je smanjenje broja pneumonija i invazivnih pneumokoknih bolesti u odraslih, prvenstveno starijih osoba - kaže doktorica.

Naime, Hrvatska je bila jedna od malobrojnih europskih država koje nisu imale cjepivo za prevenciju pneumokoka uključeno u univerzalni program cijepljenja djece sve do lipnja 2019., kad je prvi put uvedeno u Nacionalni imunizacijski program.

Pneumokok i korona

S obzirom na sve veći broj oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj, sigurni smo da nikako ne želimo imati prisutnu i bakteriju u optjecaju. Međutim, ako se to dogodi, zanimalo nas je koliko bi bile teške posljedice pneumokoka na organizam koji je zaražen ili koji je prebolio zarazu koronavirusom.

- Infekcija virusom SARS-CoV-2, kao i svaka virusna respiratorna bolest, može predisponirati dišni sustav za superinfekciju bakterijom. Imali smo slučajeve djece koja su imala Covid-19 ili bili asimptomatski, ali pozitivni na virus SARS-CoV-2, pa su dobili bakterijske superinfekcije pneumokokom (u obliku upale uha ili upale pluća), no s obzirom na prepoznatu bolest bili su adekvatno liječeni, pa je i njihov ishod bio dobar - kaže doktorica Stemberger Marić.

Socijalna distanca, nošenje maski, pranje i dezinfekcija ruku te površina, sve su to mjere koje pridonose smanjenju pojavnosti svih respiratornih virusnih infekcija. Kao i za sprečavanje širenja koronavirusa, poštovanje ovih mjera, a posebno uz cijepljenje, smanjuje pojavnost i infekcije pneumokokom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'
ŠOKANTNE ISPOVIJESTI

'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'

Jedna djevojka se požalila kako je je bivši dečko poslao poruku da je neka cura s kojom je bio zatrudnjela. Taman je išla van s prijateljicama pa su je tješile. Iselila sam se od njega nakon dva dana