To je to što me zanima!

Bolest ne pita: Depresija može pogoditi djecu predškolske dobi

Djeca koja imaju veći rizik od obolijevanja su mlađi školarci čije majke pate od depresije. Već bi trogodišnjake trebalo redovito kontrolirati, tvrde stručnjaci
Vidi originalni članak

Depresija se može pojaviti u bilo kojoj dobi, čak i kod predškolske djece. Ako se pojavi, velika je vjerojatnost da će se ponovno pojavljivati tijekom djetinjstva, pokazala je studija.

Istraživački tim s Washingtonskog sveučilišta napominje da što se prije primijete znakovi depresije, ona se lakše liječi. Djeca koja imaju veći rizik od obolijevanja su mlađi školarci čije majke pate od depresije. No najveći rizik od depresije u školskoj dobi imala su ona djeca kojoj je dijagnosticirana u predškolskoj dobi - bez obzira na ostale vanjske faktore. No, ističu, rizik od ponavljanja depresije u školskoj dobi smanjivao se ako je dijete imalo majčinu potporu.

- Već bi trogodišnjake trebalo redovito kontrolirati za depresiju, no to je teško provesti u djelo s obzirom na to da za tako malu djecu nema efikasnih tretmana liječenja. Liječnici ne žele postavaljeti dijagnoze koje ne mogu liječiti - rekla je dječja psihijatrica dr. Joan Luby. 

Idi na 24sata

Komentari 6

  • cigo hasim 11.08.2014.

    Muške ili ženske?

  • XXL 11.08.2014.

    oko čega se vi zamarate,zar ne znate da su djeca s homo parovima pametnija , sretnija. znači trebamo samo njima dati djecu i sve će biti uredu

  • Thunderica 11.08.2014.

    Da li dijeca razvedenih roditelja 'učestalije' upadaju u depresiju? I da li osim poznatih simptoma depre,kao bezvoljnost,potištenost..itd postoje i drugi znakovi depre kod djece koji nisu toliko uočljivi?

Komentiraj...
Vidi sve komentare