Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
6 komentara

Bolest ne pita: Depresija može pogoditi djecu predškolske dobi

Djeca koja imaju veći rizik od obolijevanja su mlađi školarci čije majke pate od depresije. Već bi trogodišnjake trebalo redovito kontrolirati, tvrde stručnjaci

Dreamstime
Foto: Dreamstime
6 komentara

Depresija se može pojaviti u bilo kojoj dobi, čak i kod predškolske djece. Ako se pojavi, velika je vjerojatnost da će se ponovno pojavljivati tijekom djetinjstva, pokazala je studija.

Istraživački tim s Washingtonskog sveučilišta napominje da što se prije primijete znakovi depresije, ona se lakše liječi. Djeca koja imaju veći rizik od obolijevanja su mlađi školarci čije majke pate od depresije. No najveći rizik od depresije u školskoj dobi imala su ona djeca kojoj je dijagnosticirana u predškolskoj dobi - bez obzira na ostale vanjske faktore. No, ističu, rizik od ponavljanja depresije u školskoj dobi smanjivao se ako je dijete imalo majčinu potporu.

- Već bi trogodišnjake trebalo redovito kontrolirati za depresiju, no to je teško provesti u djelo s obzirom na to da za tako malu djecu nema efikasnih tretmana liječenja. Liječnici ne žele postavaljeti dijagnoze koje ne mogu liječiti - rekla je dječja psihijatrica dr. Joan Luby. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message