To je to što me zanima!

Boli vas trbuh? Mjesto boli će otkriti što je tome pravi uzrok

Bol u abdomenu je svaka vrsta bolova koja se osjeća na području između prsa i prepona. Budući da je to velik dio tijela, nužno je točno locirati mjesto gdje boli, kako bi se lakše otkrio uzrok
Vidi originalni članak

Bol u trbuhu jedna je od učestalih tegoba koja povremeno pogađa preko 90 posto ljudi. Ponekad nas plaši zbog svog intenziteta, no sama jačina bolova ne znači da je njihov uzrok ozbiljan i obrnuto - blage, no dugotrajne tegobe mogu označavati i kroničnu bolest koju treba liječiti.

Ako bilo koju vrstu bolova u trbuhu primjećujete dulje od dva tjedna, posjetite liječnika kako bi isključili ozbiljnije dijagnoze. Razlog za hitan posjet liječniku je i dugotrajna nadutost, dulje povraćanje, proljev i krv u stolici.

Bol u abdomenu je svaka vrsta bolova koja se osjeća na području između prsa i prepona. Budući da je to velik dio tijela, nužno je točno locirati mjesto gdje boli, kako bi se lakše otkrio uzrok. Pronađite ih na fotografiji, a prijevod dijagnoza ispod fotografije:

  • Gallstones - žučni kamenci
  • Stomach ulcer - čir na želucu
  • Pancreatitis - upala gušterače
  • Kidney stones - bubrežni kamenci
  • Urine infection - upala mokraćnih kanala
  • Constipation - zatvor
  • Lumbar hernia - pomaknuti disk kralježnice
  • Appendicitis - upala slijepog crijeva
  • Pelvic pain (bol u zdjelici) - ginekološke tegobe (endometrioza itd.)
  • Groin pain (bol u preponama) - preponska kila
  • Heartburn - žgaravica/gastritis
  • Epigastric hernia - epigastrična hernija
  • Early appendicitis - rana faza upale slijepog crijeva
  • Inflammatory bowel - sindrom iritabilnog crijeva
  • Small bowel (tanko crijevo) - upala tankog crijeva, Chronova bolest
  • Umbilical hernia - pupčana kila
  • Diverticular disease - divertikuloza crijeva
  • Duodenal ulcer - peptični čir
  • Biliary colic - opstrukcija/začepljenje žučovoda

Manje ozbiljne tegobe

Moguće je više različitih uzroka bolova, a manje ozbiljni okidači neugode su:

1. Netolerancija na hranu - problem je u nedostatku probavnih enzima i kiselina koje ne mogu razgraditi, probaviti te apsorbirati određene sastojke hrane.

2. Gastritis - na gastritis upućuju bol, osjećaj težine u želucu nakon obroka, osjećaj pečenja ili mučnine koji potiču na povraćanje, te žgaravica i nadutost, kao i promjene u učestalosti i sastavu stolice.

3. Trovanje hranom - Kako biste izbjegli ovakvu situaciju, nemojte ostavljati kuhanu hranu na sobnoj temperaturi duže od sat vremena. Nakon toga ju stavite u hladnjak. Hrana se ne smije pohranjivati na temperaturama od 5°C do 60°C, pri pripremi se treba paziti na čistoću ruku, a ostaci od ručka ili večere se trebaju baciti u smeće nakon tri dana.

NEPREPOZNATLJIVA HUREM: Nekad prekrasna glumica danas izgleda kao plastična lutka

Idi na 24sata

Komentari 14

  • plox 05.05.2019.

    Odeš kod doktora, boli me stomak imam žgaravicu, oni ti krk blokator kiseline, eto imaš višak kao kiseline a žgaravica ustvari dolazi od manjka iste, žao mi je onih koji piju to smeće, od deficita vitamina minerala kalija i što sve ne da ne prićamo dalje, anemija raspadanje kostiju,rak želuca itd, ne prićam napamet prošao sam nažalost takav pakao !

  • 05.05.2019.

    A sad ohrabrenje za “nas google lijecnike”- pa nece nama(?) neka budala nakon 10g ucenja i 10-20g prakse govoriti sto nam je kad mi(?!) znamo bolje. Uostalom- pise na 24🙃🔨🙃🔨

  • 05.05.2019.

    to moze samo znat doktor ,

Komentiraj...
Vidi sve komentare