To je to što me zanima!

Bolje je izbjegavati bojenje dječje sobe u ljubičasto

Jače tople boje, poput crvene i narančaste, stimuliraju i “pršte” energijom, plava smiruje te potiče na san, a ljubičasta može kočiti kreativnost
Vidi originalni članak

Dječju sobu poželjno je bojiti prema djetetovim interesima, a prije odabira boje, po mogućnosti s djetetom, važno je razmotriti kakav će učinak imati na njega. Izaberete li tople boje, soba će odisati spokojem i opuštenošću. No jače tople boje, poput crvene i narančaste, stimuliraju i “pršte” energijom, pa su crveni detalji idealni ako se dijete voli odmarati ili čitati u sobi. No i hladnije boje imaju smirujući učinak iako intenzivnije, tamnije mogu djelovati depresivno. Ipak, bojenje dječje sobe u plavo-zeleno, svijetloplavo ili plavo-ljubičasto smiruje, a sobe se doimaju prostranijim. Tamnoljubičastu je bolje izbjegavati jer izaziva tugu i frustracije, ali je zato svijetloljubičasta dobar izbor za djevojčice. Ako su djeca hiperaktivna, najbolji izbor su nježniji tonovi sive, smeđe i bež jer opuštaju te stvaraju osjećaj topline i udobnosti. Izabere li dijete crnu, a mnogim tinejdžerima to je omiljena boja, dobro je razmisliti prije bojenja jer u velikim količinama “upija” svjetlo, a i može crpiti energiju te djelovati depresivno na dijete. Iako je djeca smatraju modernom i tajanstvenom, bolje ju je rabiti u manjim količinama, primjerice kao detalj. Odlučite li se za suprotnu bijelu, pripremite se za skidanje brojnih mrlja sa zidova. No bijela ipak sobu čini većom i svjetlijom, a i odlična je kao podloga.
SMIRUJUĆA PLAVA
Plava označava sklad, odanost, mir, osjećajnost, mudrost, samopouzdanje i stabilnost. Odličan je izbor za sobu jer smiruje te potiče san, a i dijete se osjeća udobno. No neke nijanse plave mogu sobu učiniti hladnom, a tamnoplava ima isti učinak kao i crna.
 
ŽUTA RAZVEDRAVA 
Žuta je topla i vesela te daje energiju. Blijedožuta čini sobu većom, a intenzivnija žuta stvara dojam topline te “razvedrava” mračnu sobu. No ako se previše koristi, može uznemiriti zato što privlači pozornost i potiče mišićnu aktivnost.
 
POTIČE AKTIVNOST
Narančasta ima gotovo isti učinak kao i crvena, no u manjem opsegu zato što kombinira energiju crvene i veselost žute. Smećkaste nijanse stvaraju ugodnu atmosferu, a svjetlije potiču na igranje. Nježnije su tople i daju sobi energiju.

ENERGIČNA CRVENA
Crvena odaje dojam topline, no u velikim količinama stimulira i daje energiju djetetu. Ako se želi stvoriti mirnija atmosfera u dječjoj sobi, ne preporučuje se puno crvene jer povećava uzbuđenost. No kao suprotnost neutralnim bojama malo crvene učinit će sobu živahnijom.

ZELENA ZA SAMOPOUZDANJE
Zelena je osvježavajuća i čini sobu ugodnom za odmor. Smatra se i da jača samopouzdanje, daje nadu te smiruje. Soba se boji cijela u zeleno ili se miješa s toplim bojama.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare