To je to što me zanima!

Borba protiv jet laga: evo kako se pripremiti za promjenu zone

Jet lag poznati je izraz na poteškoće u organizmu koje nastaju uslijed nagle promjene vremenske zone nakon putovanja avionom. Ako planirate letjeti na drugi kraj planete, ovo su savjeti kako se izboriti s jet lagom
Vidi originalni članak

Prilikom nagle promjene vremenske zone normalno je patiti od simptoma kao što su glavobolja, manjak koncentracije, manjak apetita, insomnije pa čak i probavnih problema. Uzrok je poznati jet lag, naziv za stanje koje dolazi zbog narušenog normalnog dnevnog ritma. Iako su fizičke smetnje kratkotrajne, one mogu vam mogu oduzeti dragocjeno vrijeme na dalekim lokacijama, pa vam donosimo nekoliko savjeta kako se pripremiti i umanjiti tegobe.

POGLEDAJTE VIDEO: Četiri Britanca putuju Afrikom u trokolicama

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

1. Prilagodite san novoj zoni

Prije nego krenete na put, probajte pomaknuti san za sat-dva, ovisno o vremenskoj zoni u koju idete kako bi vam prilagodba prošla što glađe.

2. Odmah prilagodite satove i ritam novoj zoni

Čim stignete na odredište, zaboravite koliko je sati bilo kod kuće. probajte uhvatiti dnevni ritam čim prije, a ručne satove namjestite na točno vrijeme. Jedite obroke po 'novom vremenu' te probajte isto tako i spavati, oduprite se snu po 'starom vremenu'.

3. Spavajte putem

Ako ste u avionu tijekom noći, opremite se jastučićem, slušalicama koje smanjuju buku te maskom za oči kako biste lakše usnuli. 

4. Pijte vodu

Duga putovanja mogu izazvati dehidraciju, a nemojte izbjegavati piti vodu kako biste rjeđe vršili nuždu. Voda je prijeko potrebna, a dovoljan unos smanjit će vam posljednice jet laga.

5. Popijte jutarnju kavu

Kako biste se prije naviknuli na novi dnevni ritam, popijte kavu ujutro, a izbjegavajte ju popodne i navečer kad biste se trebali pripremati za san.

MIRNO I UGODNO Priprema djece za put i dobri savjeti za putovanje po vrućini

6. Popijte tabletu za spavanje

Uz konzultacije s vašim doktorom, možete popiti tabletu za spavanje kako biste bili pospani u točno vrijeme u novoj vremenskoj zoni. Imajte na umu da lijekovi imaju i nuspojave, pa ih koristite samo ako su nužni.

 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Piver 06.07.2022.

    spavanje u avionu haha how yes no... kad uletite u zracne struje pa budu turbolencije ko da prolazite autom po njivi da vas vidim kako cete spavat plus jos imate avionsku obavjest da morate stavit pojas. Pa tako par puta i nece vam vise bit do sna.

Komentiraj...
Vidi sve komentare