Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Priprema djece za put i dobri savjeti za putovanje po vrućini

Priprema djece za put i dobri savjeti za putovanje po vrućini

Ključ ugodnog putovanja je i dobro planiranje. Najbolje je krenuti u vrijeme kad je djetetu vrijeme za spavanje te ponesite dovoljno hrane i tekućine u slučaju nepredviđenih gužvi

VIDEO

Ljeto je idealno vrijeme za putovanje s djecom no ponekad se odlazak na dulji put roditeljima čini kao noćna mora. Obiteljski odmori grade čvršću vezu, no kako zabaviti dijete, što ako bude plakalo, pitanja su koja si postavljaju mnogi roditelji.

POGLEDAJTE VIDEO: Savjeti kad treba izbjegavati putovanje

Pokretanje videa...

00:43

Pripreme

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ako su djeca dovoljno stara, prije puta se dogovorite da zajedno napišete popis stvari koje žele uzeti. Zajedno provjerite jesu li to stvari koje im trebaju te jesu li išta zaboravili. 

Prije polaska je dobro ograničiti prtljagu s obzirom na broj članova obitelji, prema veličini auta i dužini putovanja na koje idete. 

Kako bi put prošao u miru pripremite igračke i ideje za igru. S obzirom da se često zbog tlaka začepe uši ponesite bočicu ili dudu, a za starije dijete žvakaću gumu. Zrak u avionu je suh pa pripazite da dijete dobije dosta tekućine.

Putovanje autobusom je najzahtjevnije, no i tu mogu pomoći bojanke, crtić ili jednostavno brojanje auta određene boje ili pogađanje 'što vidim'. U slučaju da dijete pati od mučnina dajte mu lijek prije kretanja na put. Ne zaboravite i vlažne maramice i grickalice.

Prije puta roditelji trebaju otići u ljekarnu i pripremiti neke osnovne lijekove - za svaki slučaj. U putnoj ljekarni treba ponijeti toplomjer, flastere i gaze te lijek protiv vrućice i bolova – paracetamol, ibuprofen i vrećice sa solima za pripravu oralne rehidracijske otopine.

Nju treba početi davati neposredno nakon pojave povraćanja, proljeva ili ako se pojave znaci dehidracije, poput izrazito suhe usne šupljine i nedostatka sline. 

Smislila genijalan trik kako lako zabavljati djecu na plaži satima
Smislila genijalan trik kako lako zabavljati djecu na plaži satima

Nježnu dječju kožu treba zaštititi i tijekom vožnje, a ne samo tijekom uživanja na plaži. Njihova koža izrazito je osjetljiva na opasne UV zrake, pa je dovoljno već dvadesetak minuta izloženosti direktnim sunčevim zrakama da se jave opekline.

Ponesite kreme za sunčanje s visokim SPF-om te se sjetite tijekom vožnje više puta ih namazati (ovisno o dobu dana kad putujete te dužini puta).

Dijete od pelena odviknite ljeti: Objasnite mu i imajte strpljenja
Dijete od pelena odviknite ljeti: Objasnite mu i imajte strpljenja

Putovanje

Ključ ugodnog putovanja je i dobro planiranje. Najbolje je krenuti u vrijeme kad je djetetu vrijeme za spavanje te ponesite dovoljno hrane i tekućine u slučaju nepredviđenih gužvi.

Prednost automobila je što se može stati, no avioni i autobusi su veći problem. Ponesite sa sobom laganu hranu, voće i zdrave grickalice. Izbjegavajte masne, pržene i slatke namirnice.

Prije polaska treba osigurati primjerene uvjete za put. Izbjegavajte putovati po velikoj vrućini, te planirajte put s puno malih stajanja tijekom kojih će djeca moći potrošiti suvišnu energiju nakupljenu dužim sjedenjem u autu. Mnoga djeca imaju problema s mučninom i povraćanjem tijekom putovanja. Mirnija vožnja, stanke i svjež zrak mogu smanjiti tegobe.

Također, tijekom putovanja potrebno je razumno koristiti klimu. Temperatura u vozilu treba biti ugodna, a strujanje zraka indirektno i ne prejako. 

Male bočice s vodom, razne grickalice i zabava su obavezni tijekom dužeg putovanja. Ako imate organizatore za automobilsko sjedalo - napunite ih bočicama s vodom ili sokovima, grickalicama, omiljenim igračkicama, slikovnicama i ostalim 'potrepštinama' bez kojih vaši klinci ne mogu.

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'TKO MI BOLJE KUHA?'

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise