To je to što me zanima!

Botanički vrtu u Zagrebu treba pomoć nakon oluje: Kupite koju mladu sadnicu ili darujte novac

U velike dvije oluje koje su posljednjih dana poharale Zagreb, stradao je i Botanički vrt Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
Vidi originalni članak

Zbog nastale štete Botanički vrt u Zagrebu trenutačno je zatvoren za javnost. Naime, oluja je u srijedu 19. srpnja porazbijala nekoliko stakala na staklenicima, grana javora doletjela je na službeno vozilo Botaničkog vrta i oštetila ga, no najveća šteta je na raslinju vrta.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako izgleda rasprodaja u Botaničkom vrtu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Osim obilja lišća i grančica, polomljeno je i podosta manjih grana pojedinih stabala. Lomovi velikih grana uočeni su na dvadesetak stabla. Lomovi debalaca uočeni su na starijim stablima topole, likvidambra, bon-bon stabla, omorike, manjeg kakijevca i jednog tulipanovca. Uresnoj vrbi uz južno jezerce polomljena su sva debalca, koja su u padu oštetila trajnice uz rub jezerca i na obližnjoj uresnoj gredici - stoji u priopćenju Botaničkog vrta o nastaloj šteti.

Nastavljaju dalje kako su sva navedena stabla starije dobi i meka drva s prethodnim redovnim sanacijama, no nisu mogla izdržati silinu udara vjetra veću od 100 km/h.

ČUVARI SKLONILI POSJETITELJE Nevrijeme uništilo Botanički vrt u Zagrebu: 'Kataklizma nas je zahvatila, moramo zatvoriti...'

 

- Jedina u potpunosti stradala stabla su kultivirana forma smreke uz Alpinum, koja se zbog svoje vitkosti (prevelike visine u odnosu na promjer debla) prelomila na dva dijela te mali kakijevac koji je već prije bio orezivan zbog loma. Najstarija i najveća stabla u Vrtu (hrast lužnjak, bukve i platane) nisu oštećena, a također nije bilo niti jedne izvale stabla - piše u priopćenju.

Mnogi sugrađani zapitali su se kako pomoći u sanaciji i obnovi oštećenog biljnog fonda. Iz Botaničkog vrta na službenoj Facebook stranici zahvalili su svima koji se žele uključiti.

- Želite li nam kupiti sadnicu ili darovati Vrtu financijska sredstva za drugu svrhu, sve detalje pronađite na poveznici https://botanickivrt.biol.pmf.hr/donacije/ - zaključili su.

OŠTEĆENI I POTRESOM I OLUJOM Ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt: 'Voda se skupila u stropu i počela je padati u slapovima'

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Šipumiloma 22.07.2023.

    Botanički vrtu u Zagrebu treba pomoć! A i piscu naslova!

Komentiraj...
Vidi sve komentare