To je to što me zanima!

Božićni recepti naših baka za salenjake, mađaricu i oblatne

Radi se o tradicionalnim kolačima koje moja mama priprema svaki Božić, a naslijedila ih je od svoje majke, odnosno moje bake još za života u malom slavonskom selu Podgorju
Vidi originalni članak

Mađarica

Sastojci za manji protvan:

Za tijesto: 

  • 0,5 kg brašna - pola oštro, pola glatko
  • 130 g masti ili 250 g margarina
  • 100 g šećera
  • 4 žlice kiselog vrhnja
  • 1 jaje
  • pola praška za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • malo soli

Za kremu:

  • 100 g šećera
  • 150 g maslaca
  • 2 žlice vode
  • 0,5 litre mlijeka
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 5 žlica oštrog brašna
  • 1 žlica kakaa

Za glazuru:

  • 100 g čokolade
  • 100 g margarina
  • malo ulja

Postupak:

TIJESTO: Pomiješajte suhe sastojke pa ostale i zamijesite tijesto. Podijelite ga na šest dijelova, pokrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na pola sata. U međuvremenu iskrojite šest listova masnog papira po manjem protvanu na kojem će se kore peći. Na svaki brašnom posuti list papira stavite jedan dio tijesta pa ga prekrijte plastičnom folijom i razvaljajte tako da se jednolično razvuče po cijelom papiru.

Potom uklonite plastičnu foliju, tijesto zajedno s masnim papirom premjestite na preokrenuti protvan i pecite kratko na 180 stupnjeva, oko pet minuta. Kad je kora gotova, odložite je zajedno s masnim papirom na ravnu podlogu da se ohladi i tek tad uklonite papir. Kad su sve kore gotove i ohlađene, premazujte ih kremom.

TOPE SE U USTIMA Recept za medenjake koji su odmah mekani, ne treba čekati

KREMA: Šećer i voda se stave na štednjak da se šećer karamelizira pa se dodaje mlijeko i ostavi da prokuha. Potom se u to dodaje čokolada i prethodno razmućeno brašno i kakao u malo hladnog mlijeka. Važno je neprekidno miješati na laganoj vatri da se ne zalijepi. Nakon pet minuta je gotovo.

Kad se ohladi toliko da postane mlako, u smjesu se dodaje maslac, dobro se promiješa i podijeli na pet jednakih dijelova. Tako mlaka krema se stavlja na kore. Na kraju se na kolač stavi masni papir i nešto teško poput knjiga. Ostavi se tako do drugog dana.

GLAZURA: Otopite margarin i ulje, a kad provrije, uklonite s vatre i umiješajte kockice čokolade. Miješajte polako dok ne dobijete glatki smjesu i prelijte po kolaču.

Napomena: Ukoliko želite napraviti više mađarice, odnosno pripremati je na velikom protvanu, stavite duplu količinu svih sastojaka.

Salenjaci

Sastojci:

  • 1 kg brašna - pola oštro, pola glatko
  • 600 g svinjskog sala - očišćenog od opne i žilica
  • 4 žutanjka
  • svježi kvasac
  • 3 žlice šećera
  • 0,5 litre mlijeka
  • malo ruma
  • malo soli
  • pekmez od šljiva
  • šećer u prahu za posipanje
  • naribana korica jednog limuna

Postupak:

Salo se ostruže nožem kako bi bilo finije teksture, potom se samelje i pomiješa s malo brašna. Potom se od brašna, šećera, soli, žutanjaka, mlakog mlijeka, korice limuna, ruma, soli i kvasca razmućenog u malo mlijeka i šećera napravi tijesto. Prvo promiješajte suhe sastojke pa dodajte tekuće. Tijesto se ostavi 15 minuta pa se razvalja prst debelo.

U njegovu sredinu se stavi salo koje je prethodno razvaljano između dva deblja najlona i ohlađeno u hladnjaku. Tijesto se potom preklopi s četiri kraja, preokrene na brašnom posudu podlogu i razvalja lagano bez pritiskanja da se salo ne utisne u tijesto jer se neće kasnije listati. Nakon toga se preklopi dva puta, na pola pa opet na pola. Tijesto se prekrije i stavi u hladnjak na 20 minuta. 

ISPUNITE DOM MIRISOM KOLAČA Božićne slastice po receptima naših baka: Od orahnjače do breskvica, kiflica, medenjaka...

Potom se izvadi i opet razvalja pa preklopi kao maloprije pa stavi u hladnjak na 20 minuta. Taj postupak se ponavlja četiri puta. Na kraju se razvalja, izreže na kvadrate 8x8 cm, puni pekmezom i zatvara tako da se dobije trokut, prstima se zalijepe dva suprotna kraja kvadrata i rubovi, a zatim se spoje dva najduža dijela trokuta suprotno od trećeg vrha trokuta (tako da nalikuje listu).

Salenjaci se peku na masnom papiru, na 220 stupnjeva između 15 i 20 minuta, odnosno dok lagano ne porumene. Šećerom u prahu se posipaju dok su mlaki.

Savjet: Salo potražite kod lokalnog mesara, iako ga ponekad prodaju i u trgovačkim lancima.

Oblatne s keksima

Sastojci:

  • 3 velike oblatne
  • 300 g šećera
  • 4 dl mlijeka
  • 200 g mljevenih oraha
  • malo ruma
  • naribana korica limuna
  • 250 g margarina
  • 0,5 litre jake crne kave
  • 600 g keksa s maslacem

Postupak:

Šećer se kuha u mlijeku 15 minuta pa se u to dodaju orasi, rum i korica limuna. Kad se skroz ohladi, dodaje se dobro izrađeni margarin. To je krema kojom se potom premazuju oblatne.

Oblatna se premazuje kremom s glatke strane pa se na kremu slažu keksi prethodno umočeni u kavu. Keksi se isto premažu kremom pa se na njih stavlja druga kora (sa glatkom stranom prema gore) i cijeli postupak se ponovi. Na kraju se kolač dobro stisne i to na način da se na njega stavi masni papir, a na njega nešto teško poput knjiga. Reže se drugi dan.

Savjeti: Umjesto keksa može se staviti tanko narezan biskvit. Također, oblatne su bake znale puniti samo kremom, no u tom slučaju treba je napraviti više (po ovom receptu) i pripremiti pet komada oblatni, toliko ih se obično i nalazi u jednom paketu.

Napomena: Oblatne se ne smiju premazivati previše vlažnim kremama (bolje su masnije) niti pekmezom jer postanu žilave.

Idi na 24sata

Komentari 18

  • Robert Plant 16.12.2020.

    U oblatne idu keksi? Nismo nikad sami radili zato pitam

  • 16.12.2020.

    nisu salenjaci nego salonjaci......

  • zeljkazeljka 14.12.2020.

    Mađarica na moj nacin Ja Mađaricu pravim sa pudingom od cokolade ,odma filujem dok je vruce.Kad se ohladi glazura moze se odma rezat. TJESTO 60dkg brasna 8do 10 dkg masti 15dkg secera 2 cijela jaja 1 pzp (prasak za pecivo) zamjesi i podjeli na 5 kora. FIL 1L mljeka i u to mljeko dodaj 20 dkg secera neka se kuha na najmanjoj temperaturi. 3 pudinga od cokolade+ na svaku vrecicu po 2 kasike secera. 4 zlice velike brasna brasno i puding pomjesam zajedno i dodam oko pola dcl do 1 dcl mljeka.Izmjesam sve skupa i dodam u toplo mljeko neka se polako kuha dok se kore ispeku. kad se skuha ,zgusne dodaj u vruce 1 margarin i odma mazi kore. GLAZURA 1 malo veca kasika masti (svinjske) 20 dkg cokolade za kuhanje. meni osobno recept fenomenalan Dobar tek!

Komentiraj...
Vidi sve komentare