To je to što me zanima!

Brend Coperni napravio torbu koja se sastoji od 99% zraka

Torba Air Swipe Bag izrađena je od NASA-inog naprednog nanomaterijala silika aerogela te ima samo 33 grama. No, autori tvrde da se u njoj uistinu može nešto i nositi
Vidi originalni članak

Coperni je francuski brend koji su 2013. osnovali Sébastien Meyer i Arnaud Vaillant te se od samih početaka bave i dizajnerskim inovacijama te svake sezone publiku iznenade nečim novim. Ovih dana predstavili su kolekciju za jesen 2024. te donose izuzetno zanimljivu inovaciju Air Swipe Bag.

Predstavili su torbu od NASA-inog nanomaterijala silika aerogela. Ovaj materijal nalazi se i na Roveru na Marsu, upotrebljavaju ga za skupljanje zvjezdane prašine, no ovoga puta ulazi u svijet inovativnog modnog dizajna.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Izrađena od jednog od najlakših materijala poznatih znanosti, torba teži samo 33 grama, nešto više od šest listova A4 papira.

No iako se čini pomalo delikatnim, autori ističu da se u njoj uistinu može nešto i nositi.

Inače, Swipe bag njihov je dugogodišnji dizajn, a ovaj puta dolazi i u Air izvedbi - nikad lakšoj.

BIRAT ĆE IH MNOGE MLADENKE Trendovi vjenčanica za 2024. Ženstveni modeli inspirirani korzetom, crna boja, perje...

Dizajn je razvijen u suradnji s profesorom Ioannisom Michaloudisoma s Američkog sveučilišta na Cipru, koji je pritom koristio  nanomaterijal aerogel silicijev dioksid.

- Air Swipe napravljena je od 99 posto čistog zraka i 1 posto stakla - naveli su autori.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by coperni (@coperni)

Aerogelovi imaju na tisuće pora na nano razini, poput spužve sa sitnim rupama. U tim porama skuplja se zrak, čime se stvara delikatan, ali neslomljiv materijal koji je čvrst i iznimno lagan.

Aerogelove je prvotno razvila NASA 1930-ih kao novi oblik izolacije koji pomaže letjelicama da izdrže intenzivne uvjete u svemiru.

Da biste razumjeli kako se ovaj materijal pravi, zamislite da napravite žele od želatine u prahu i vode. Kada pomiješate ovaj polimer i otapalo i pustite da se smjesa stegne, dobit ćete gel od želea. Ako biste zagrijali žele dok sva voda ne ispari, sve što bi ostalo bila bi ponovno želatina u prahu. Ali aerogelovi uspijevaju zadržati svoju gelastu strukturu čak i nakon što je uklonjeno svo otapalo, čime stvaraju materijal koji je jači i lakši od bilo čega drugog.

Coperni ovo naziva 'najlakšim čvrstim tijelom na planeti Zemlji'. ​Međutim, nevjerojatne mogućnosti materijala tu ne staju.

Kako Coperni ističe, ovaj materijal koji je razvila NASA sposoban je izdržati temperature do 12.000 °C i pritisak 4000 puta veći od njegove težine.

Iako ovo možda neće biti bitno za torbu, vrlo je korisno za misije u svemiru.

DIVAN TON Proljetni đir: Blaga zelena za romantične stilske kombinacije

NASA je koristila naprednije verzije ovog materijala za izolaciju svemirskih letjelica i lendera, uključujući Mars rover.

Ali njegova najistaknutija upotreba bila je hvatanje čestica s kometa tijekom misije Stardust 1999. godine.

- Ova Air Swipe torba je najveći predmet ikada napravljen od ovog nanomaterijala svemirske tehnologije - objavljeno je.

​Air Swipe Bag je dio kolekcije jesen/zima 2024.

Iako se torba pojavila na reviji 'ready to wear' kolekcije u Parizu, dizajneri još nisu objavili hoće li biti dostupna javnosti niti koliko bi mogla koštati.

Coperniju ovo nije prva upotreba materijala svemirskog doba u dizajnu.

Prošle je godine brend predstavio ograničeno izdanje torbe izrađene od smole i mjesečevog kamena pronađenog u Francuskoj 1968. godine. Objavili su da Mini Meteorite Swipe Bag 'kombinira arheologiju, dizajn te klasičnu i primitivnu umjetnost.'

Međutim, uz zapanjujuću cijenu od 40.000 eura, ova bi cijena mogla biti previsoka čak i za komad meteorita starog 55.000 godina, piše Daily Mail.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • OBJEKTIVNIopettu 09.03.2024.

    Moze nositi, mozda komad gluposti.

  • Dylan Mulvaney 08.03.2024.

    Za informaciju: silika aerogel nije biorazgradiv. Drugim riječima, još jedan način bespotrebnog zagađivanja okoliša. Super, nikako da pameti dođemo.

  • jwarez 08.03.2024.

    @Zeko - Peko, gofno je napravio.

Komentiraj...
Vidi sve komentare