To je to što me zanima!

Brinula je o pauku s dvije noge sve dok mu ostale nisu narasle

Pauci imaju sposobnost obnoviti noge, ali i druge dijelove, poput kliješta, predljivih bradavica i čeljusnih nožica, samo ukoliko izgube dio tijela prije zadnjeg presvlačenja, rekla nam je Iva Čupić, univ. bacc. oecol
Vidi originalni članak

Elina Walsh iz Australije jednog je dana na zidu svoje kuće ugledala stvorenje sa dvije čudno postavljene noge koje je klipsalo pokušavajući održati ravnotežu. Shvatila je da se radi o pauku kojemu je nedostajalo šest nogu. Bilo joj je žao nesretne životinjice i odlučila joj je pomoći.

Znala je da su paukove šanse za preživljavanjem vrlo male obzirom da ima samo dvije noge s kojima bi teško ispleo mrežu i hvatao plijen. Napravila mu je kućicu i nazvala ga Peggy.

Malo je istraživala po internetu i saznala da pauci mogu obnoviti izgubljene noge te da postoji nada da će Peggy jednom živjeti normalnim životom. 

Hranila je i pojila pauka redovito, a on je pak bio borac koji se ne predaje tako lako. 

- Čak i s dvije noge imao je snažnu želju za životom. Nakon nekoliko tjedana snaga mu se povratila i bilo je zanimljivo promatrati kako mu se tijelo transformira - rekla je ova mlada žena i priznala da se emotivno vezala za pauka.

Kaže kako će pauk još malo biti kod nje dok ne ojača, a onda će ga pustiti u prirodu.

- Samo se nadam da neće opet upasti u neke probleme. Osjećam se dobro što sam uspjela pomoći toj životinjici. Voljela bih da ljudi promijene stav prema paucima i počnu ih gledati iz nekog drugog kuta. I pauci imaju pravo na život - dodala je, a prenosi The Dodo.

Elina kaže da rado pomaže životinjama.

Stručnjakinja za pauke iz Zagreba pojasnila nam je ovaj fenomen

- Pauci imaju sposobnost obnoviti noge (ali i druge dijelove tijela poput kliješta, predljivih bradavica i čeljusnih nožica) samo ukoliko izgube dio tijela prije zadnjeg presvlačenja. Pošto pauci imaju čvrsti egzoskelet izvana, da bi rasli mijenjaju ga takozvanim 'presvlačenjem' egzoskeleta, ali za razliku od zmija koje su poznate po sličnom procesu, svaka vrsta pauka prođe ograničen broj presvlačenja do adultnog stadija - objasnila nam je Iva Čupić, univ. bacc. oecol., voditeljica sekcije za pauke udruge BIUS. 

LAVOVSKA VEZA Ljubav između Huberta i Kalise bila je beskrajna, nerazdvojni su bili sve do posljednjeg daha

- Ako se gubitak noge dogodi dok je pauk još u juvenilnim stadijima, noga će biti do odraslog stadija potpuno obnovljena, no ukoliko je izgubi primjerice pred zadnje presvlačenje, nova noga će biti manja i slabija od ostalih, ali funkcionalna! Nakon zadnjeg presvlačenja (odrasla faza) nije im moguće regenerirati dijelove tijela - dodala je.

 

Idi na 24sata

Komentari 20

  • Hiroo_Onoda 18.03.2021.

    Teško je ljudima pojasniti važnost svakog živog bića na planet Zemlji.

  • Jadni_Mi 27.08.2020.

    Od zivih bica na planeti Zemlji, svijesno i namjerno sam ubijao jedino komarce, muhe i strsljane, ali nikada na njihovom stanistu, nego jedino kada su oni usli u moje podrucje i to kada ih se nisam mogao rijesit na neki drugi nacin... :)

  • posljednji zagorac 27.08.2020.

    Nisam znao da pauku mogu narasti noge!? Sigurno mu nije nešto drugo naraslo??? 😂🤣 kad se toliko brinula o njemu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare