To je to što me zanima!

Britanska kraljica za putovanja svijetom ne treba putovnicu

Razlog tome nije samo to što je riječ o kraljici koju je na granici lako identificirati, ako ne po sviti koja ju prati, a onda po kompletima jarkih boja i upečatljivim šeširima koje voli...
Vidi originalni članak

Kraljica Elizabeta II Velikom Britanijom vlada gotovo 70 godina i tijekom tog razdoblja posjetila je više od 115 zemalja svijeta, neke i više puta, pa se čovjek zapita koliko je putovnica prekrcanih pečatima s granica promijenila. No, odgovor je - niti jednu. 

POGLEDAJTE VIDEO: Kraljica Elizabeta II porijeklom je - Osječanka

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Razlog tome, naravno, nije samo to što je riječ o kraljici, pa ju je na granici lako identificirati i bez dokumenata, po sviti koja ju prati i kompletima jarkih boja koje i upečatljivim  šeširima koje voli nositi, nego u tome što je ona sama 'hodajući pasoš'. Naime, prva stranica  britanske putovnice uključuje kraljevski grb, zajedno sa sljedećom izjavom:

'Državno tajništvo njezinog Veličanstva Velike Britanije zahtijeva u Njezinog Veličanstva sve one koje bi moglo zanimati da dopuste donositelju ovog dokumenta slobodan prolaz bez ikakvih smetnji i da mu pruže potrebnu pomoć i zaštitu'.

LAUNER LONDON PREDSTAVLJA Omiljeni modni brend Kraljice Elizabete ima novu kolekciju divnih torbica u bojama

Dakle, britanska putovnica u osnovi funkcionira kao napisana verzija kraljičine izjave, nešto poput: 'Molim vas, pustite mog državljanina da uđe u vašu zemlju'. 

 Kad ona sama putuje, dakle, dovoljna je i sama njezina fizička prisutnost da prenese ovu poruku. No, to vrijedi samo za nju, jer svaki drugi član kraljevske obitelji mora ju imati, pa čak i ako putuju kao njezina pratnja. 

Stoga novinarka časopisa The Atlantic, Marina Koren zaključuje kako se čini da bi i državni tajnik SAD-a trebao moći putovati bez tog dokumenta, jer američke putovnice sadržavaju sličnu poruku. Na njima piše:  

'Državni tajnik SAD-a ovime zahtijeva od svih onih koji bi mogli biti zainteresirani da dopuste državljanki/državljaninu SAD-a da prođe bez odgađanja ili zapreke, te da mu u slučaju potrebe pruže svu zakonitu pomoć i zaštitu'.  

No, ista logika u ovom slučaju ne vrijedi, jer je riječ samo o visoko rangiranom zaposleniku državnih službi, te vlada ne djeluje poput monarhije. Ukratko, čak je i američkom predsjedniku potrebna putovnica.

Zanimljivo je i to da kraljica Elizabeta II ne treba ni vozačku dozvolu, i to iz sličnog razloga, prenosi portal Mental Floss. 

Idi na 24sata

Komentari 7

  • 09051959ve 21.09.2020.

    Samo neka ona ostane doma, dosta se je naputovala u svom dugotrajnom životu.

  • sljastrava 20.09.2020.

    Po čemu je ona bolja od ostalih ljudi da ne mora imati putovnicu????

  • špric milka 20.09.2020.

    Neka dode pred orbanovu bodljikavu žicu pa da vidimo 😀😀😀😀😀😀

Komentiraj...
Vidi sve komentare