Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Kraljica Elizabeta II putuje svijetom bez putovnice

Britanska kraljica za putovanja svijetom ne treba putovnicu

Razlog tome nije samo to što je riječ o kraljici koju je na granici lako identificirati, ako ne po sviti koja ju prati, a onda po kompletima jarkih boja i upečatljivim šeširima koje voli...

VIDEO

Kraljica Elizabeta II Velikom Britanijom vlada gotovo 70 godina i tijekom tog razdoblja posjetila je više od 115 zemalja svijeta, neke i više puta, pa se čovjek zapita koliko je putovnica prekrcanih pečatima s granica promijenila. No, odgovor je - niti jednu. 

POGLEDAJTE VIDEO: Kraljica Elizabeta II porijeklom je - Osječanka

Pokretanje videa...

01:30

Razlog tome, naravno, nije samo to što je riječ o kraljici, pa ju je na granici lako identificirati i bez dokumenata, po sviti koja ju prati i kompletima jarkih boja koje i upečatljivim  šeširima koje voli nositi, nego u tome što je ona sama 'hodajući pasoš'. Naime, prva stranica  britanske putovnice uključuje kraljevski grb, zajedno sa sljedećom izjavom:

'Državno tajništvo njezinog Veličanstva Velike Britanije zahtijeva u Njezinog Veličanstva sve one koje bi moglo zanimati da dopuste donositelju ovog dokumenta slobodan prolaz bez ikakvih smetnji i da mu pruže potrebnu pomoć i zaštitu'.

Omiljeni modni brend Kraljice Elizabete ima novu kolekciju divnih torbica u bojama
Omiljeni modni brend Kraljice Elizabete ima novu kolekciju divnih torbica u bojama

Dakle, britanska putovnica u osnovi funkcionira kao napisana verzija kraljičine izjave, nešto poput: 'Molim vas, pustite mog državljanina da uđe u vašu zemlju'. 

 Kad ona sama putuje, dakle, dovoljna je i sama njezina fizička prisutnost da prenese ovu poruku. No, to vrijedi samo za nju, jer svaki drugi član kraljevske obitelji mora ju imati, pa čak i ako putuju kao njezina pratnja. 

U.S. President Donald Trump visits Britain

Stoga novinarka časopisa The Atlantic, Marina Koren zaključuje kako se čini da bi i državni tajnik SAD-a trebao moći putovati bez tog dokumenta, jer američke putovnice sadržavaju sličnu poruku. Na njima piše:  

'Državni tajnik SAD-a ovime zahtijeva od svih onih koji bi mogli biti zainteresirani da dopuste državljanki/državljaninu SAD-a da prođe bez odgađanja ili zapreke, te da mu u slučaju potrebe pruže svu zakonitu pomoć i zaštitu'.  

No, ista logika u ovom slučaju ne vrijedi, jer je riječ samo o visoko rangiranom zaposleniku državnih službi, te vlada ne djeluje poput monarhije. Ukratko, čak je i američkom predsjedniku potrebna putovnica.

Zanimljivo je i to da kraljica Elizabeta II ne treba ni vozačku dozvolu, i to iz sličnog razloga, prenosi portal Mental Floss. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje