To je to što me zanima!

Brojanje kalorija ipak nije ključno za gubitak kilograma?

Stručnjaci tvrde kako oslanjanje na brojanje kalorija, kao način za upravljanjem tjelesnom težinom i zdravljem, nije ispravno jer ne uzima u obzir štetni učinak prerađene hrane na naša tijela
Vidi originalni članak

Ako želite smršavjeti, uobičajena je mudrost već desetljećima da treba jesti manje kalorija i više se kretati. Ali stručnjaci su počeli biti skeptični prema ovom pristupu. Povećane visoke stope kroničnih bolesti i pretilosti, koje se nisu smanjile unatoč naporima da se ljudima pomogne unositi manje kalorija, sugerira da su gubitak kilograma i zdravlje više od unosa kalorija.

POGLEDAJTE VIDEO: Napitci za topljenje masti

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Dr. Robert Lustig, pedijatrijski endokrinolog i autor knjige 'Metabolical', nove knjige o zdravstvenim rizicima našeg industrijaliziranog prehrambenog sustava, rekao je da je brojanje kalorija zastarjeli i obmanjujući koncept zdrave prehrane.

Drugi stručnjaci za prehranu pak kažu da je za neke ljude to moćan alat da preuzmu kontrolu nad svojim zdravljem i ojačaju svoj odnos s hranom. Iako su kalorije ograničene i ponekad netočna metrika za procjenu hrane, one mogu pomoći ljudima da shvate što i koliko jedu.

UŠTEDJELI SU MNOGO Karantena nam je bila prilika da napokon uredimo dvorište, sad uživamo i mi i djeca tinejdžeri

Nisu sve kalorije jednake

Oslanjanje na brojanje kalorija za upravljanje tjelesnom težinom i zdravljem je krivo jer ne uzima u obzir štetni učinak prerađene hrane na naša tijela, tvrdi Lustig.

- Čitava katastrofa s kojom se suočavamo temelji se na toj predodžbi da je kalorija kalorija. To jednostavno nije istina - rekao je.

Prerađena hrana, posebno rafinirani šećer, može oštetiti stanice i izazvati upalu koja može izazvati čitav niz potencijalnih zdravstvenih problema, rekao je Lustig. Nasuprot tome, cjelovite namirnice sadrže spojeve koji smanjuju upalu i sprječavaju oksidacijski stres.

Obje vrste hrane mogu imati jednak broj kalorija, ali dramatično različite učinke, što koncept brojanja kalorija čini beskorisnim načinom razlikovanja zdrave i nezdrave hrane, smatra Lustig.

Nešto od onoga što jedemo zapravo je za naše crijevne bakterije

Lustig tvrdi da konvencionalna znanost pogrešno izračunava koliko energije upijamo iz hrane. Tijekom probave, naša se tijela oslanjaju na korisne bakterije, poznate kao mikrobiomi crijeva, kako bi nam pomogle u obradi hranjivih sastojaka. Dio onoga što jedemo hrani ta mikroskopska bića te im pomaže da napreduju i održavaju nas zdravima.

MOĆ DODIRA Čak 88% ljudi vjeruje da je dodir ključan za sretan život

Kako znati ide li neka molekula hranjivih tvari vama ili bakterijama? Lustig je to usporedio s 'jedenjem za dvoje' dok smo trudni - osim što u ovom slučaju, svatko od nas jede za 100 milijardi dobrih bakterija u svojim crijevima.

Kalorije nas mogu osvijestiti što jedemo

- Iako nisu sve kalorije jednake iz zdravstvene perspektive, to nije razlog da odbacimo cijeli sustav - tvrdi Layne Norton, bodybuilder i savjetnik za prehranu i kondiciju.

- Kalorije su iste jer su kalorije mjerna jedinica. Ono što je drugačije jest to što izvori kalorija nisu jednaki u načinu na koji utječu na unos i potrošnju energije - rekao je. Primjerice, dok ste na dijeti otkrit ćete da vas grickanje čipsa čini gladnima i umornima, dok vas ista količina kalorija od piletine i brokule više zasićuje i daje više energije. Tada možete u skladu s tim promijeniti svoje navike.

Kalorije su alat, a ne rješenje

Prema Nortonu, jedna od glavnih prednosti kalorija jest ta što ljudima nudi neutralan način mjerenja i procjene hrane. Označavanje hrane kao 'dobre' ili 'loše' iako dobronamjerno, može se pretvoriti u pretjerana ograničenja i u konačnici loš odnos s hranom.

Podaci o kalorijama, u kombinaciji s drugim informacijama o hrani, mogu pomoći ljudima da budu informiraniji o tome što najbolje odgovara njihovom jedinstvenom načinu života i ciljevima.

- Ovo je savjet koji nitko ne želi čuti, ali trebali biste odabrati prehranu koju ćete najlakše dugoročno održavati, a to ovisi o pojedincu - zaključio je Norton, piše Insider.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • SeljakDebeljak 21.06.2021.

    Jedi koliko trebaš, a ne koliko ima na stolu.

  • nap 21.06.2021.

    manje jesti vise se kretati

Komentiraj...
Vidi sve komentare