To je to što me zanima!

Bullying: Vršnjačko nasilje doživjelo je tri četvrtine djece

Nasilnici najčešće maltretiraju slabije od sebe, djecu koja se ne znaju izboriti za sebe i školske kolege koja se lako uzrujaju. Nasilje treba prijaviti odraslima
Vidi originalni članak

Ruganje, isključivanje iz društva i krađa djetetovih stvari - samo su neki od oblika bullyinga s kojima se djeca susreću u školi. Tri četvrtine djece barem je jednom u životu doživjelo vršnjačko nasilje. Takvo ponašanje može rezultirati emocionalnim tegobama i problemima u ponašanju. Kako posljedica toga može se javiti agresija, usamljenost i depresija, piše Kids Health

Djeca koja maltretiraju druge najčešće to rade da bi bila popularna, jer traže pozornost ili zato da bi sebe učinila važnijima nego što jesu. Maltretiranjem slabijih od sebe oni postaju moćniji i važniji. 

Njihove su žrtve najčešće djeca koja su drugačija od njih, i to obično fizički slabija djeca, mlađe kolege iz škole, djeca koja se ne znaju izboriti za sebe i ona djeca koja se lako uzrujaju. 

U koštacu s nasilnikom

Takvo ponašanje treba prijaviti odraslima, bilo roditeljima, profesorima ili ravnatelju. Time se nasilniku i svim ostalima koji se tako ponašaju jasno daje do znanja kako se njihovo omalovažavanje i maltretiranje neće tolerirati. 

Susret s nasilnikom

  • Ignorirajte ga: Nasilnika je najbolje ignorirati jer se on "hrani" burnim reakcijama i strahom. 
  • Zauzmite se za sebe: Ako nasilnik ne odustaje "glumite" hrabrost. Jednostavno mu dajte do znanja kako vas ne može povrijediti i otiđite na sigurno mjesto. Zauzmite se za sebe, jednako kao što biste to učinili za prijatelja. 
  • Bez nasilja: Pokušajte biti mirni i ne udarati ili vrijeđati nasilnika. To će mu dati zadovoljštinu kakvu je tražio, ali može biti opasno po zdravlje. 
  • U dvoje je lakše: Nasilnik se najčešće okomi na slabije i same pa je najbolje kraj sebe uvijek imati prijatelja.

Udžbenici, školske torbe, pernice i ruksaci – sve za školarca na Mondu!

Idi na 24sata

Komentari 4

  • BranoMikulic 01.02.2016.

    Na temu zlostavljanja u skoli napravljen je prije nekoliko godina odlican film 'In a better world". To je danski film rediteljke Sussanne Bier (originalni naslov na danskom se prevodi kao 'Osveta'), koji je 2011 dobio Oskara kao najbolji strani film. Prica o djecaku koji staje u zastitu drugara kojeg zlostavljaju vrsnjaci u skoli, prica o djecaku rastavljenih roditelja, gdje otac ima slicnih problema kao i sin, jos i gorih, dok kao ljekar luzbuje u ratom zahvacenoj africkoj zemlji. Dvije price koje se preplicu i stapaju u jednu perfektnu. Poucnu, toplu. Izvrstan film. Probajte ga naci, mozda ste ga neki vec pogledali. Bilo bi prekrasno da ga prikazu na TV. Treba pokusati naci taj film i pokazu ga javnosti, mozda se to moze uraditi uz pomoc danske ambasade. A onda bi bilo korisno da se organizuje 'talk program' nakon projekcije, razgovor o temi sa predstavnicima raznih grupa i generacija. Mozda se filmskom projekcijom moze 'naceti' ovu osjetljivu temu. Mozda se na ovaj nacim moze probiti led, poci u razbijanje tabua, poceti educirati hiljade mladih (i starih). Prilazem link gdje se moze pogledati trailer https://en.wikipedia.org/wiki/In_a_Better_World https://www.youtube.com/watch?v=Z73WXhmrj-g

  • LebronPetrovic 18.07.2014.

    1. Karate 2. Boks 3. Ako treba upisat ga na jiu jitsu. Poluga zlata vrijedi za bulije !

  • AnaCarlin 18.07.2014.

    Najgora su mi kriva postupanja roditelja i/ili nastavnika u ovim situacijama. Oni misle da je to normalni dio odrastanja a ni ne shvaćaju kakve ožiljke to zlostavljanje može ostaviti. Žalosno je da djeca ne mogu ovakve savjete čuti od odraslih nego se moraju sami s time nositi.

Komentiraj...
Vidi sve komentare