To je to što me zanima!

Čak i to postoji: WC školjka i slavina mogu vam zapaliti kuću

Možda postoji predodžba kako većina opasnih stvari dolazi iz Kine, no na Rapexovoj listi završila je i roba iz Belgije, Švicarske, SAD-a, Portugala, Španjolske...
Vidi originalni članak

Europska unija ima sustav uzbunjivanja Rapex preko kojeg daje informacije o opasnim proizvodima koje su pojedine zemlje našle na svom tržištu. Hrvatska je lani preko Rapexa objavila 185 informacija o takvim proizvodima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Među njima je i WC školjka s mehanizmom za tuširanje švicarskog proizvođača Geberit od koje je postojala opasnost od požara. Kako piše u objašnjenju, opasnost je bila u tome što sredstvo za dezinfekciju mlaznica sadrži limunsku kiselinu koja je mogla izazvati koroziju jednog dijela od mesinga. Tad bi voda i sredstvo za dezinfekciju mogli doći do utičnice za ventilator te bi tad postojala opasnost od požara. Iz zastupništva te tvrtke u Hrvatskoj objasnili su kako je tvrtka Geberit inicirala da se obavijeste potrošači o opasnosti iz preventivnih razloga.

POJEFTINILI I LIJEKOVI Košarica je u 2019. jeftinija do 80 kuna: 'Ušteda nije dovoljna'

- Tvrtka Geberit poslala je inspekciji obavijest o nesukladnom proizvodu te smo dali prijedlog poduzetih i preventivnih aktivnosti kako bismo spriječili ili otklonili rizik za potrošače - spremno su nam pojasnili iz te tvrtke. Zapravo, tvrtka je sama odgovorno dala prijedlog što treba napraviti. Inače, u trenutku objave ovaj proizvod više se nije prodavao, a radilo se o WC školjkama koje su proizveli prije 1. veljače 2014. Kod nas ih je prodano 127. Iz Geberita su poslali obavijest svim distributerima o ovom proizvodima te instalaterima i kupcima čije su podatke znali. Nitko nije vratio proizvod, nego su serviseri uklonili problem. Na svojim stranicama i dalje imaju informacije što vlasnici školjki moraju napraviti.

SLUČAJ PRIJEVARE U DUGOJ RESI Kauč u dućanu koštao 6000, a baki ga 'uvalili' za 35.000 kuna

A lani su bila opasna i tri modela slavina za automatsko zagrijavanje vode robne marke IKON koje su se prodavale u Kauflandu. Slavine iz Kine predstavljale su ozbiljnu opasnost od strujnog udara, trovanja i požara. Iz Kauflanda su odgovorili da su cijene slavina bile između 179,90 i 359,90 kuna te da se trude kupcima dati kvalitetne proizvode po dostupnim cijenama, ali da im je sigurnost potrošača uvijek na prvome mjestu.

Inspekcije uvijek posebnu pozornost posvećuju igračkama jer su djeca posebno ranjiva skupina. Na Rapexu su objavili upozorenja o 12 takvih opasnih igračaka. Bila su tu i dva “ljigavca” u kojima je bila prevelika količina bora. Riječ je o sluzavoj masi koju djeca vole razvlačiti po rukama i stoje samo nekoliko kuna. Slime neon masu iz Kine povukli su prošlog studenog iz trgovine Baby Centar. Zbog predugih vezica oko vrata, koje mogu ugušiti dijete, povučena je iz prodaje i vodootporna jakna marke Kipsta iz Decathlona. Potrošače su savjetovali da vezice odrežu ili jaknu vrate u trgovinu. Bila je tu i prijenosna lančana pila belgijske tvrtke Makita na kojoj se u nekim situacijama prekasno aktivirala kočnica pa je postojala opasnost da poreže onoga tko pili.

UŠTEDA 872 KN U GODINU DANA Svježe meso, povrće, pelene...: Ovo će biti cijene od 1. siječnja

Možda postoji predodžba kako većina opasnih stvari dolazi iz Kine, no na Rapexovoj listi završila je i roba iz Belgije, Švicarske, SAD-a, Portugala, Španjolske...

OTKRIVENE FOTOGRAFIJE KUĆE MEGHAN I HARRYJA: Seoska koliba vrijedna 5,2 milijuna funti u kojoj ugošćuju slavne prijatelje

Idi na 24sata

Komentari 15

  • area 62 09.01.2019.

    Ništa čudno ☺️fotke zapale internet, a WC školjka kuću 🤔...

  • Ustani bane 09.01.2019.

    Glupo pitanje zasto su na slici plisani medvjed i domino i kakve to veze ime

  • helidon 09.01.2019.

    Nijedna opasna naprava nije iz Kine.

Komentiraj...
Vidi sve komentare