Obavijesti

News

Komentari 32

Košarica je u 2019. jeftinija do 80 kuna: 'Ušteda nije dovoljna'

Košarica je u 2019. jeftinija do 80 kuna: 'Ušteda nije dovoljna'
1

USPOREDBA: Od 1. siječnja pao je PDV na neke prehrambene proizvode te plene. Ovisno o trgovini, cijene za 17 proizvoda padaju i do 80 kuna

VIDEO

Svakako pozdravljamo ovu odluku da se smanji PDV na hranu, ali ipak napominjemo da bi bilo bolje da je PDV smanjen na svu hranu, kaže Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Od 1. siječnja PDV je s 25 pao na 13 posto na voće, povrće, svježe meso, ribu i pelene. PDV na lijekove je 5 posto. Prema procjenama Vlade, prosječna obitelj time štedi oko 80 kuna mjesečno. Mi smo napravili svoju procjenu. Obišli smo pet trgovačkih centara 29. prosinca, a zatim smo cijene 17 proizvoda usporedili s cijenama 2. siječnja. Ovisno o trgovačkom centru, ušteda na tih 17 proizvoda je do 80 kuna. Najmanja razlika je u Lidlu. No Lidl i Kaufland svoje su cijene obračunali po nižem PDV-u još početkom prosinca. Međutim, sindikati ističu kako je Vlada mogla i više sniziti PDV.

- To nije dovoljno. Hrvatima je hrana najveći udio u potrošnji i često na njoj štede kako bi mogli platiti nešto drugo ili si nešto priuštiti. No i to je nekakav pomak. Bolja je i takva ušteda nego nikakva - ističe Sever.

Kaže da je PDV trebalo sniziti i na mesne prerađevine.

- Vlada je trebala sniziti PDV i na mesne prerađevine i pripravke. To naši građani često kupuju jer je jeftino. Trebalo ih je dodatno rasteretiti. Trebalo je PDV sniziti i na mliječne prerađevine - komentira Sever. Snižavanje PDV-a neće pomoći samo potrošačima, trebalo bi olakšati i hrvatskim proizvođačima, čiji bi proizvodi također trebali pojeftiniti te bi ih građani češće kupovali.

- Hrvati, vidjeli smo, često odlaze u prekogranični šoping. Najčešće u Bosnu i Hercegovinu, koja ima PDV od 17 posto i hrana je kod njih osjetno jeftinija. Sniženje PDV-a pomoći će i hrvatskim proizvođačima, a uz to trebalo bi uvesti strože kontrole pri uvozu namirnica jer su vrlo često hrvatski proizvodi mnogo kvalitetniji od onih uvoznih - dodao je Sever.

Kad je Vlada najavila snižavanje PDV-a, postojala je bojazan da trgovci neće sniziti cijene nego će samo povećati marže. Međutim, cijene su ipak padale.

Cijene proizvoda provjeravali smo prije sniženja PDV-a, 29. prosinca, a potom 2. siječnja, kad su trgovački lanci morali iskazati cijene sa sniženim PDV-om. Razlike su vidljive. Najviše se uštedi u Konzumu, gdje je razlika u odnosu na prosinac nešto viša od 70 kuna. Druga najveća ušteda, nešto viša od 72 kune. Potom slijede Plodine s uštedom od 53 kune. Treba napomenuti kako su Kaufland i Lidl svoje cijene snizili još početkom prosinca kako bi ih na vrijeme uskladili sa sniženim PDV-om.

Cijene u ribarnicama iste 

- Prema našim procjenama, nikad nije bilo bojazni da trgovački lanci neće sniziti cijene. Oni su ih morali sniziti jednostavno zbog konkurencije. Ako kupac ode u jedan trgovački lanac i vidi da je cijena ista kao prošle godine, otići će u drugi dućan gdje su cijene ipak snižene - objašnjava Sever, koji kaže kako bi cijene mogle ostati iste tek u manjim trgovinama, mesnicama i ribarnicama.

- Oni bi mogli zadržati iste cijene jer imaju potrebu za većim maržama, ali vjerujem da će čak i oni sniziti cijene - dodaje Sever.

Međutim, u ribarnicama nije uočeno sniženje cijene ribe. Dok su trgovački lanci snizili cijene ribe u svojim poslovnicama, na ribarnici na zagrebačkoj tržnici Dolac cijene su u siječnju ostale iste kao u prosincu. Do Nove godine PDV od pet posto imali su samo lijekovi koji se izdaju na recept. Od Nove godine ista stopa PDV-a primjenjuje se i na bezreceptne lijekove. Među stručnjacima je također postojala bojazan da bi ljekarne mogle zadržati više cijene, ali ni to se nije dogodilo. Gradska ljekarna Zagreb snizila je cijene Neofena za gotovo šest kuna, a osam kuna pojeftinio je sirup Prospan. Neofen i Prospan pojeftinili su za iste iznose i u Ljekarni Prima Pharme. Niti jedna ljekarna nije pojeftinila tablete Andol.

Jeftiniji i bezreceptni lijekovi 

Što se tiče ostalih proizvoda u trgovinama, najviše je pojeftinila riba. Orada je pojeftinila od osam pa čak do 27 kuna, dok je oslić u Konzumu pojeftinio pet kuna. Meso je u prosjeku pojeftinilo pet kuna za kilogram. Svinjetina je jeftinija do šest kuna za kilogram, piletina tri kune, a junetina sedam kuna za kilogram.

Cijene voća su pojeftinile u dosta manjoj mjeri. Jabuka je pojeftinila između 50 lipa i dvije kune, grožđe je od trgovine do trgovine jeftinije jednu do tri kune, a cijena limuna je u nekim trgovinama pojeftinila kunu, dok je u nekim cijena limuna snižena još u prosincu.

Naranče su otprilike pojeftinile između jedne do tri kune, a slično je pojeftinjenje kod mrkve i krumpira. Cijena kupusa manja je za otprilike 50 lipa, a isto je kod cijene luka za kilogram. Salata i šampinjoni pojeftinili su oko kunu, dok su jaja sad jeftinija dvije kune.

Na hranu najviše dajemo 

Krešimir Sever ističe kako će ovo pojeftinjenje barem malo olakšati građanima jer nam gotovo četvrtina budžeta otpada na hranu.

- Samo hrana čini 25 posto troškova kućanstva, a u tome je najveći udio meso. Dobro je vidjeti da se snizio PDV, ali potrebno ga je sniziti na druge namirnice - zaključuje Sever.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca