To je to što me zanima!

Čak osamdeset posto soli skriva se u raznoj hrani

Soljenka je kriva za samo 20 posto soli u prehrani. Ostalu sol pojedemo s prerađenom hranom kao što su dimljeno meso i čips
Vidi originalni članak

Previše soli u ishrani povećava krvni tlak, što je jedan od najvećih svjetskih zdravstvenih problema. Preporučena dnevna doza soli je šest grama, no zapadnjačka ishrana u prosjeku sadrži 9-12 grama soli na dan. Ali problem nije samo u soljenki jer se tek oko 20 posto soli (tj. natrija) u organizam unese soljenjem hrane. Ostali se višak krije u namirnicama kao što su slane grickalice, dimljeno i prerađeno meso, razni umaci, sirevi, zamrznuta i konzervirana hrana ili gotove juhe. Mesne prerađevine poput šunke, slanine i kobasica, osim soli, sadrže i dosta masnoća te ih treba jesti samo u manjim količinama kako biste obogatili okus hrane. Dosta soli nalazi se i u ribama poput haringi, tune, inčuna i srdela. Netreba ji izbjegavati već jesti više svježe, a manje konzervirane i dimljene ribe. - Smanjenjem količine soli u prehrani može se smanjiti i rizik od razvoja srčanih oboljenja za čak 25 posto, pokazuju studije.. To je povezano s utjecajem prevelike količine natrija iz soli na povećanje krvnog tlaka i na razvoj krvožilnih bolesti - Kocke za juhu i razni gotovi dodaci juhama te varivima prave su bombe soli. Možete sami napraviti kocke za juhu tako da zakuhate pileće kosti u malo vode i dodate mrkvu, luk i celer. Procijedite i ulijte u posude ili vrećice za led i zamrznite. - Sirni namazi i slani sirevi poput fete osobito su problematični. Provjerite količinu soli na naljepnici i radije koristite blage sireve.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare