To je to što me zanima!

Caponata: Zdrav i ukusan spoj patlidžana i celera baš za ljeto

Dobitna kombinacija prženog povrća poslužuje se za lagani ljetni ručak ili kao prilog uz mesna i riblja jela, no kako god poslužena, caponata je uvijek bolja dan poslije
Vidi originalni članak

Kiselo-slatki sicilijanski specijalitet caponata tradicionalno se priprema od prženih patlidžana, celera, luka, rajčica, crnih ili zelenih maslina, kapara i maslinova ulja uz dodatak šećera i vinskog octa. No vrlo često jelu se dodaju i paprika, mrkva, krumpiri, pa čak i pinjoli ili grožđice te začini. Talijanske kućanice slažu se da joj poseban okus daju upravo kombinacija patlidžana i celera te ljubav prema kuhanju i dodavanju omiljenih sastojaka. Ne samo da svaka kuća ima obiteljski recept i poneki tajni dodatak nego se caponata razlikuje od regije do regije. 

Primjerice, stanovnici Palerma u svoju caponatu dodaju i malo hobotnice, a aristokratska inačica recepta sa Sicilije uključuje malo jastoga i sabljarke uz dodatak tunjevine i račića. Danas se caponata poslužuje kao prilog uz riblja jela ili pečeno meso, a želite li laganije jelo, poslužite je s kuhanom rižom, tjesteninom ili omletom. Odlična je i kao predjelo ili za užinu s hrskavim ili poprženim kruhom ili tostom. Nećete pogriješiti poslužite li je ohlađenu za ručak tijekom ljetnih dana. Uvijek skuhajte koju žlicu previše jer je najbolja kad odstoji preko noći i sastojci se prožmu. 

Kiselo-slatki talijanski specijalitet

Sastojci: 1 kg patlidžana, 2 luka, 500 g pelata, 600 g stabljike celera, 200 g maslina, 3 žličice kapara, 50 g šećera, 100 ml octa, čili papričica, bosiljak, maslinovo ulje 

Priprema: Propirjajte luk, dodajte vode i pelate. Kad se zgusne, dodajte patlidžane koje ste popržili s komadićima celera, narezane masline i kapare, šećer, ocat te čili papričicu. Propirjajte i ukrasite bosiljkom.

Pečeno meso s povrćem

Sastojci: 2 patlidžana, crvena i žuta paprika, luk, 2 češnja češnjaka, maslinovo ulje, svježi origano, 2 žlice kapara, zelene masline, 1-2 žlice crvenoga vinskog octa, peršin, sol

Priprema: Propirjajte na ulju kockice patlidžana, luk, češnjak, origano i kockice paprika dok ne omekšaju. Maknite s vatre i umiješajte ostale sastojke. Poslužite s omiljenim mesom s roštilja

Klasično sicilijansko jelo s patlidžanom i celerom

Sastojci: 3 patlidžana, 2 žlice soli, 1/3 šalice maslinova ulja, 3 luka, 2-3 češnja češnjaka, 2 stabljike celera, konzerva rajčica, 1/2 šalice maslina, po 1/4 šalice kapara, peršina i vinskog octa, sol, papar

Priprema: Ogulite patlidžane i narežite ih. Stavite u cjediljku, posolite i ostavite pola sata. Na zagrijanom ulju pirjajte luk dok ne omekša. Dodajte narezani celer i češnjak pa pirjajte pet minuta. Umiješajte rajčice te pirjajte deset minuta ili dok tekućina ne ispari. Isperite patlidžane od soli i posušite papirnatim ručnikom. Zagrijte preostalo ulje u drugoj tavi i dodajte narezane patlidžane. Pirjajte dok ne postanu zlatno-smeđi. Dodajte patlidžane smjesi s rajčicama pa dodajte i preostale sastojke te sve pirjajte 15 minuta. Poslužite uz tost s češnjakom. 

Caponata s tikvicama

Sastojci: 750 g tikvica, 3 žlice maslinova ulja, rajčica, žuta paprika, luk, 2 žlice vinskog octa, 1-2 žličice šećera, 1/2 žličice soli, papar, žličica kapara, patlidžan  

Priprema: Kolutove tikvica i kockice patlidžana popržite na vrućem ulju. Izvadite ih. U istoj tavi propirjajte luk i papriku dok ne omekšaju. Dodajte nasjeckanu rajčicu i propirjajte. Umiješajte ocat, šećer i sol, kratko propirjajte pa popaprite. Dodajte kapare i sve promiješajte. 

Špageti à la caponata

Sastojci: 450 g patlidžana, 3 češnja češnjaka, 6 žlica maslinova ulja, 225 g špageta, luk, paprika, rajčica, šalica maslina, 3 žlice balzamičkog octa, po 2 žlice peršina i kapara, bosiljak, parmezan

Priprema: Propirjajte narezani patlidžan i češnjak na četiri žlice ulja. Izvadite iz tave. Pirjajte nasjeckani luk i papriku na preostalom ulju pet minuta pa dodajte patlidžan i sve ostale sastojke, poklopite te pirjajte sedam minuta. Poslužite uz kuhane špagete, ukrasite bosiljkom i pospite parmezanom.

Više recepata i savjeta za savršene ljetne poslastice pronađite u subotnjemu magazinu Skuhatćute.

Klikni ovdje i pogledaj još ljetnih recepata.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • Markoo1995 13.08.2012.

    ovo i nije nešto :)

  • libeluli 10.08.2012.

    Pravim nešto slično ili gotovo isto u Slavoniji, ali nisam znao da je to Caponata... moram li šta platiti za patent??? (mislim recept ako je zaštićen )

  • mihaela1000 08.08.2012.

    Ja sam prije par tjedana radila caponatu i malo se iznenadila, fina je :D Al ja nebih stavljala ocat jer je po mom mišljenju svježi paradajz čist dovoljno kiselkast

Komentiraj...
Vidi sve komentare