To je to što me zanima!

Čaše prema vinu: Chardonnay treba poslužiti u širokoj čaši

Isto vino sasvim je drukčije u različitim čašama. Što je vino punijeg tijela i snažnijega karaktera, odnosno što je 'toplije', to ga treba poslužiti u veću čašu
Vidi originalni članak

Urbana je legenda kako je Georg Riedel pedesetih godina prošlog stoljeća pozvao francuskog vinara baruna Rotschilda na kušanje i ponudio mu njegovo vino u različitim čašama. Barun je svaku čašu ocijenio drukčije. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Treba pasti na pravi dio jezika

Osjet za slatko je na vrhu jezika, za slano odmah iza, na njegovoj sredini, za kiselo sa strane jezika, a za gorko na njegovu kraju. Za Chardonnay, koji u pravilu ima manje kiselina, treba odabrati široku čašu. Ona će baciti vino na krajeve jezika pa ćemo osjetiti više kiselina nego što ih ima i vino će biti svježije.

Velike čaše su za topla vina

Što je vino punijeg tijela i snažnijega karaktera, odnosno što je “toplije”, to ga treba poslužiti u veću čašu. Pri korištenju pridjeva toplo li vruće ne misli se na temperaturu vina nego na dojam koji ostavlja u ustima. Ali topla i vruća vina svakako se ne smiju previše hladiti.

NIJE ZA DJECU I TRUDNICE Oprezno - alkohol u hrani ne ispari baš uvijek i u potpunosti

Odležana vina treba istočiti

Bez obzira na to jesu li crvena ili bijela, vina stara nekoliko godina obvezno treba istočiti u pehar (dekanter), odnosno, dekantirati. tako će eventualni vinski talog ostati u boci, a vino će se prozračiti, “otvoriti” i puno ljepše mirisati.

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 61

  • Roy Ban 17.02.2020.

    Najbolje je u mojoj konobi iz bukalete...

  • 16.02.2020.

    Ove čaše sa "nogicama" mi ne stanu u mašinu, tako da sva pića idu u niske čaše.

  • Aj ća. 16.02.2020.

    Iz kakve čaše piti crno vino pomješano sa colom?

Komentiraj...
Vidi sve komentare