Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
61 komentara

Čaše prema vinu: Chardonnay treba poslužiti u širokoj čaši

Isto vino sasvim je drukčije u različitim čašama. Što je vino punijeg tijela i snažnijega karaktera, odnosno što je 'toplije', to ga treba poslužiti u veću čašu

Foto: Pixabay/Prijatelji životinja
61 komentara

Urbana je legenda kako je Georg Riedel pedesetih godina prošlog stoljeća pozvao francuskog vinara baruna Rotschilda na kušanje i ponudio mu njegovo vino u različitim čašama. Barun je svaku čašu ocijenio drukčije. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Treba pasti na pravi dio jezika

Osjet za slatko je na vrhu jezika, za slano odmah iza, na njegovoj sredini, za kiselo sa strane jezika, a za gorko na njegovu kraju. Za Chardonnay, koji u pravilu ima manje kiselina, treba odabrati široku čašu. Ona će baciti vino na krajeve jezika pa ćemo osjetiti više kiselina nego što ih ima i vino će biti svježije.

Velike čaše su za topla vina

Što je vino punijeg tijela i snažnijega karaktera, odnosno što je “toplije”, to ga treba poslužiti u veću čašu. Pri korištenju pridjeva toplo li vruće ne misli se na temperaturu vina nego na dojam koji ostavlja u ustima. Ali topla i vruća vina svakako se ne smiju previše hladiti.

NIJE ZA DJECU I TRUDNICE Oprezno - alkohol u hrani ne ispari baš uvijek i u potpunosti

Odležana vina treba istočiti

Bez obzira na to jesu li crvena ili bijela, vina stara nekoliko godina obvezno treba istočiti u pehar (dekanter), odnosno, dekantirati. tako će eventualni vinski talog ostati u boci, a vino će se prozračiti, “otvoriti” i puno ljepše mirisati.

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Tema: To mi treba

Možda vas zanima i ovo:
Message