To je to što me zanima!

Cejlonski cimet snižava tlak i kolesterol i pomaže smršavjeti

Budući da smanjuje razine kolesterola i triglicerida te uravnotežuje razine šećera u krvi, cimet je čest sastojak različitih dijeta za mršavljenje. Njegov bogati okus također može smanjiti želju za slatkim
Vidi originalni članak

Cejlonski cimet (cinnamonum zeylanicum) od davnina se koristi kao lijek pomoć u liječenju narazličitijih tegoba. Za to su uglavnom zaslužna eterična ulja koje sadrži. Cimet djeluje blagotvorno na probavni sustav, ublažava bol, djeluje kao sredstvo protiv nadutosti i dijareje. Potiče probavu i cirkulaciju, pa se stoga upotrebljava kod slabe cirkulacije udova, edema, dijareje i gubitka apetita.

Djeluje kao sredstvo protiv stvaranja plinova, stimulira pražnjenje crijeva i potiče gibanje crijeva, smanjujući grčeve i nadutost. Pomaže i pri menstrualnim tegobama i infekcijama mokraćnog sustava. Budući da smanjuje razine kolesterola i triglicerida te uravnotežuje razine šećera u krvi, cimet je čest sastojak različitih dijeta za mršavljenje. Njegov bogati okus također može smanjiti želju za slatkim. Cimet može biti korisna pomoć i dijabetičarima tipa 2, jer utječe na osjetljivost na inzulin.

DRUGI JE 'LAŽNJAK' Cejlonski ili kineski cimet: Prvi je pravi cimet, ljekovit i ukusan

Malom studijom, u kojoj je sudjelovalo približno 60 dijabetičara, pokazano je da uzimanje grama cimeta na dan tijekom 40 dana, može smanjiti razine glukoze za 18-29 posto, kolesterola za 12-26 posto, a triglicerida za čak 25-30 posto.

Čak i sam miris cimeta je blagotvoran - istraživanja su pokazala da jedenje cimeta, ali i udisanje eteričnog ulja te biljke povećava koncentraciju, poboljšava vizualno pamćenje i ubrzava reflekse. Zbog visokog sadržaja kalcija i vlakana, cimet pomaže pri sindromu iritabilnog crijeva, ali i smanjuje rizik od raka debelog crijeva.

Cimet se istražuje i kao lijek protiv kandide - studije pokazuju da cimet posjeduje svojstva zaustavljanja rasta bakterija i gljivica (uključujući i candidu albicans). Antimikrobna svojstva cimeta toliko su snažna da se taj začin može koristiti i kao zamjena za konzervanse.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 26.11.2019.

    cimet snizava tlak i dobar je regulira šećer u krvi,,

Komentiraj...
Vidi sve komentare