To je to što me zanima!

Četiri sestre rukometašice: Mama nas nije mogla pohvatati pa nas je 'otjerala' u dvoranu

Uz svakodnevne treninge Gabrijela radi kao teta u vrtiću, Luciji je ostao diplomski na Zdravstvenom veleučilištu, a Mihaela studira na ekonomiji. Rukomet treniraju od malena, ali uz njega, svaka ima svoj put...
Vidi originalni članak

Četiri sestre i - sve u prvoligaškom rukometu. Tri su još uvijek aktivne, dvije u seniorskoj reprezentaciji dok najmlađa polako stasa kako bi i ona pokucala na vrata najprestižnije selekcije.

To su sestre Bešen. Nedjelja prijepodne je za njih bila radna jer su složno u Zagreb došle pomoći sestri Gabrijeli (26), vratarki varaždinske Koke, stoga je jedini slobodan termin bila nedjelja popodne. Monika koja je dvije godine mlađa od Gabrijele i koja je zbog ozljede prerano zaključila svoju karijeru kasnila je na sastanak zbog ranije ugovorenih obveza. No, tu je bila Lucija (22) brončana iz Danske koja, kao i sestra Gabrijela regulira “protok” lopti prema mreži Lokomotive te 19-godišnja Mihaela, kojoj nisu dali da stane među vratnice kao dvije starije sestre već su ju gurnuli na lijevo krilo. Ona igra za prvoligaški klub iz Sesveta.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Mama Maja pričala je da su sestre bile poput živog srebra, i teško joj je bilo sve pohvatati pa ih je “otjerala” u rukometnu dvoranu jer je ona bila najbliža - pojašnjava rukometne početke Mihaela. Na to je Gabrijela dodala da su u rukometu zato jer je to bio jedini ženski sport u kvartu. Da su tada djevojčice mogle trenirati džudo, kao najmlađi član obitelji, osmogodišnji Jakov, kojeg je otac Krešimir odveo na trening i cure bi tamo završile.

Gabi, kako ju inače zovu, otišla je u dvoranu s osam godina uz pratnju Monike koja je imala šest. Lucija se s rukometnom loptom počela družiti u isto vrijeme, ali u vrtiću. Mihaela je tada imala oko godine dana i još se nije dala “otjerati” iz maminog naručja.

 - Jedno vrijeme smo sve bile u istoj ekipi i bilo nam je predivno -  kao iz topa ispalila je Mihaela, kojoj smo predvidjeli da će nakon studija ekonomije i rukometne karijere vjerojatno potražiti mjesto glasnogovornice, jer je “iskočila” ispred starijih sestara. Odmah je to demantirala.

- Gdje da sam ja glasnogovornica, pored dvije reprezentativne vratarke. Kad ste me već pitali, onda ću kazati da je Gabrijela sklonija paradi na vratima, a Lucija je drugačiji tip vratara. Obje je teško izbaciti iz kolotečine, što je dobro. Vidite, ni ova vaša primjedba da sam ja glavna nije kod njih izazvala ljutnju, već smijeh - odvažno je rekla Mihaela. Lucija za Mihaelu kaže da je možda i najbrže lijevo krilo u prvoligaškim momčadima.

- Dok smo zajedno igrale nisam trebala ni gledati, samo sam bacila loptu u kontru i Mihaela bi ju uhvatila. Mislim da bi, ako nastavi vrijedno trenirati, mogla postati reprezentativka - kaže Lucija, koju su zapamtili gledatelji na Europskom prvenstvu u Danskoj.

Povremeno je ulazila na vrata umjesto Tee Pijević, ali je bila najglasniji navijač, a i kamere ju nisu zaobilazile. Gabrijela je bila na pripremama za Dansku i po prvi put je trebala dijeliti sobu sa Lucijom, ali joj je koronavirus oduzeo putnu kartu te je morala u izolaciju.

- Radim u vrtiću u Sesvetama, a moja predškolska grupa se čudila kako me nema u Danskoj. Jedno vrijeme nisam dolazila ni na posao. Morala sam im objasniti da sam zbog korone ostala. Poslije smo djeca i ja komentirali svaku utakmicu - kaže Gabi, koja se nakon tri godine provedene u Poljskoj, gdje je bila nezamjenjiva na vratima njihove najbolje momčadi, vratila u Hrvatsku

Sestre Bešen najbolji su dokaz da uz faks u korak ide vrhunski sport. Nakon Gabrijele koja je na Učiteljskom fakultetu završila predškolski studij, diplomom fizioterapeuta se okitila i Monika. Luciji je ostao diplomski na Zdravstvenom veleučilištu, dok je Mihaela tek startala na Ekonomskom fakultetu. Gabrijela je naglasila da uživa u poslu u vrtiću, otkrivši tajnu da je u četvrtom razredu u spomenar upisala da će biti rukometašica i teta u vrtiću.

Pri samom kraju razgovora pridružile su nam se i Monika u društvu majke Maje (45) noseći nam kavu i sokove. Monika nam je otkrila i da joj seke, kad god je neka od njih ozlijeđena, donesu čokoladu.

- Odmah mi je jasno da im je potrebna pomoć. Radi njih sam odabrala fizioterapiju i uživam u tome -  kazala je kroz smijeh svih prisutnih.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • Samo Iva 03.03.2021.

    Slatkice

  • Opsjena 03.03.2021.

    bravo za djevojke i roditelje!

  • Art eon 03.03.2021.

    Ovo na naslovnicu a ne političari. Političare u reviju 18+ za odrasle!

Komentiraj...
Vidi sve komentare