Sastojci:
- za podlogu: 125 g šećera, 100 g čokolade, 125 g lješnjaka, 2 žumanjka,
- za kremu: 4 žumanjka, 5 dl vrhnja za šlag, 250 g mascarponea, 200 g bijele čokolade, vrećica želatine,
- za dekoraciju: omot crvenog preljeva za torte, 100 g borovnica
Priprema:
U zdjelu stavite šećer i dl vode. Dodajte kocke čokolade i prokuhajte, pa ubacite mljevene lješnjake i maknite s vatre. Dodajte dva žumanjka. Kalup za torte premažite maslacem i dodajte smjesu. Odložite je u hladnjak.
Umutite žumanjke s dl slatkog vrhnja. Na laganoj vatri kuhajte smjesu uz neprestano miješanje dok se ne zgusne. U ohlađenu kremu dodajte bijelu čokoladu koju ste rastopili na pari. Ohladite pa dodajte mascarpone i preostalo vrhnje koje ste izmiksali u šlag.
Rastopite želatinu, pa je umiješajte u kremu. Kremom premažite podlogu. Ostavite tortu u hladnjaku barem sat vremena. Pripremite preljev za torte po uputama na omotu, izlijte po kremi i posložite borovnice.
Dekoracija ne mora biti ovakva, već tu slobodno pustite mašti na volju - na primjer, odlično ide i preljev s okusom limuna.