To je to što me zanima!

Cijene svježih namirnica rast će brže nego plaće do 2018. g.

Troškovi stavljanja hrane na stol narasli su za oko četiri posto od prošle godine, a najveće povećanje cijena očekuje se kod svježeg voća i povrća, mesa te ribe
Vidi originalni članak

Čak i u bogatijim zemljama poput Velike Britanije, cijene svježeg voća i povrća rastu brže nego plaće te će do 2018. postati luksuz na stolu za siromašne obitelji, pokazala je studija britanske tvrtke Prestige Purchasing. Prema njoj, cijene hrane će već u sljedećoj godini na EU tržištu narasti za 3,8 posto. Od prošle su godine cijene voća narasle u prosjeku za 10,2 posto, povrća za 5,4 posto, mesa za 5,2 posto te ribe za 4,9 posto, piše Daily Mail.

Zbog toga su narasle i cijene hrane u restoranima, za oko sedam posto u posljednjih šest mjeseci. Neki od razloga povećanja cijene hrane na globalnom tržištu su slabe ovogodišnje žetve i pojačana potražnja za svježim mesom u zemljama poput Kine i Indije.

Posljedično, srednji i siromašni slojevi društva u europskim zemljama jedu sve manje voća i povrća te češće kupuju manje zdravu i tehnološki obrađenu hranu. Stručnjaci predviđaju da će globalni izlazak iz ekonomske krize te rast plaća biti izjednačen s cijenama svježe hrane tek iza 2018. g.

Smrznuto voće i povrće sadrži više vitamina nego ono svježe

Idi na 24sata

Komentari 12

  • Gost Gost 11.12.2013.

    a toliko neobrađene zemlje, sve zapušteno u korovu, šteta.

  • hurem27 11.12.2013.

    Moje vrt...moje bogatstvo....iako treba puno truda i rada.

  • Ja sam taj_1 10.12.2013.

    imam vrtove na selu... prolazi mi planinarski put kraj njega... dakle, koja stoka ide onuda-predamnom su jednom skrenuli u moj vrt i navalili trpati u ruksake mahune i paradajz, mrkvu! ja zaurlam kaj trebaju a ovi vele-pa kaj je to vaše? pa mi smo mislili da to tu raste tak samo od sebe?!!! je, vjerojatno se i samo od sebe okopava i dela gredice! Gamad! za 5 godina ko ima vrt meni se čini da bu moral minirat ogradu pred najezdom gladuša!

Komentiraj...
Vidi sve komentare