To je to što me zanima!

Cikla može biti vrlo ukusna: Od nje napravite umake ili kolače

Purpurno crveno korjenasto povrće mnogi jedu samo kao zimsku salatu, što je nepravedno prema svestranoj povrtnici koja mijenja izgled i okus juhama, rižotima, složencima, ali i omiljenom desertu
Vidi originalni članak

Svojom se intenzivno crvenom bojom izdvaja od sveg drugog povrća, pa ipak će manje ljudi posegnuti za ciklom nego za nekim drugim povrćem.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Najveći su krivac za to neukusni sokovi koje su naše bake na silu gurale anemičnim unucima u djetinjstvu pa im je prisjeo taj trpak okus koji malko podsjeća na repu i tako je nespojiv s privlačnom divnom purpurnom nijansom. Dovoljno je bilo primiješati tom soku malo jabučnog ili mrkvina soka da postane mnogo pitkiji i omiljeniji. Ali nisu, pa je valjda zato i malo recepata za jela, osim tradicionalne salate, u kojima cikla dobiva veću ulogu.

ZA ZDRAV ORGANIZAM Najbolja hrana za detox tijela: krastavci, mrkva, menta, cikla

To i zaslužuje jer su se još u antičko doba, prije dvije tisuće godina, njome krijepili i liječili malariju, gripu, krvni tlak i još niz bolesti, a kasnije je otkriveno i da obnavlja stanice te da tako i pomlađuje. Iako su nekad koristili samo njezino crvenkasto lišće, jer je mali korijen te divlje biljke, koja se još i danas može naći na obalama Sredozemnog i Crnog mora, bio tvrd i gorak, danas su lišće odbacili i koristi se samo kultivirani sočan korijen.

Znalci ipak znaju da se lišće može pripremati na sve načine baš kao i špinat, pa se s njime može pripremiti i ukusan rižoto. Uživanje u cikli zapravo počinje u rano proljeće, čim lišće postigne svu svoju raskoš, a korijen je debeo poput veće šljive. Tada lišće dodajte u salate, a cijele ciklice dobro operite i, udružene s drugim mladim povrćem, mrkvama i krumpirom, pecite s mirisnim začinskim biljem kao prilog mesu.

ZDRAVLJE IZ VRTA Cikla jača imunitet, a sirup od peršina nam uništava bakterije

Rusi znaju jedan od najukusnijih recepata s ciklom, a to je boršč, juneća juha koju, osim cikle i junetine, obogaćuje još luk, mrkva, zelje i krumpir. Ali ciklu, osim za salatu, možete kuhati zajedno s temeljcem, propasirati, dodati začine i crveno vino te poslužiti kao umak uz losos s roštilja ili rakove. Ako je pak zgnječite uz dodatak finog maslinova ulja, aceta balsamica, sol, papra i kopra, dobit ćete izvrstan preljev za salate koji se osobito dobro slaže s kuhanim šparogama, ali može obogatiti salatu od radiča te endivije. No ni tu nije kraj cikli koja ima i svoje slatko lice.

U kolonijalno su doba sokom cikle bojili glazuru na kolačima i pekli ružičaste palačinke, a danas gastroznalci znaju da su čokoladni muffini ili torta od čokolade sočniji ako se pripreme s pireom od cikle. Antički su ljudi nekad koristili samo crvenkasto lišće divlje cikle, a danas je neopravdano zanemareno. Mlado lišće dodajte proljetnoj zelenoj salati, a ono malo veće pripremite na isti način kao špinat ili blitvu.

Složenac sa ciklom i krumpirom

Sastojci: 3 krumpira, 3 cikle, 1 zelena jabuka, manji luk, šaka suncokretovih sjemenki, 2 dl vrhnja, žličica mljevene crvene paprike, maslinovo ulje, sol i papar

Priprema: Krumpir i svježu ciklu ogulite te narežite na tanke ploške. Jabuci izdubite sredinu i narežite je na tanke krugove, jednako kao i luk. Posudu za pečenje premažite maslacem. Složite u posudu naizmjence ploškice krumpira, cikle, jabuke i luka tako da se djelomično preklapaju dok ih ne potrošite. Pomiješajte vrhnje za kuhanje, sol, svježe mljeveni crni papar i crvenu papriku, te tim preljevom prelijte posložene ploškice povrća. Po vrhu sve posipajte sjemenkama suncokreta koje ste prethodno kratko popržili na suhoj tavi. Složenac od povrća pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 30 minuta, dok povrće omekša, a po vrhu postane zlatnosmeđe. Složenac poslužite kao samostalno jelo uz neku sezonsku salatu ili kao prilog pečenom mesu.

Umak od cikle

Sastojci: 100 g cikle, prstohvat soli, prstohvat svježe mljevenog papra, 1 žličica hrena, 30 ml maslinova ulja

Priprema: Skuhanu ciklu narežite na manje komade i stavite je u uspravni mikser. Dodajte sol i svježe mljeveni crni papar te promiješajte. Potom smjesi dodajte žličicu hrena i maslinovo ulje. Umjesto gotovog ukuhanog umaka od hrena možete umaku od cikle dodati i žličicu, dvije svježe naribana svježeg korijena hrena, pa će vam tekstura umaka biti malo drukčija. Dobro promiješajte dok se svi sastojci ne sjedine u homogenu smjesu. Potom umak ohladite, izgrabite u zdjelice i poslužite. Ovaj će vam umak izvrsno prijati u glavnom jelu uz kuhanu govedinu ili neko drugo meso, a možete ga poslužiti uz slane krekere ili uz sve omiljenije tortilje. Ako pak dodate vrhnje u umak, dobit ćete ukusan dressing za mesnu salatu, na primjer, s kuhanom junetinom.

Čokoladne kocke sa ciklom

Sastojci: 200 g tamne čokolade (70% kakaa), 60 ml jake kave, 200 g maslaca, 240 g propasirane kuhane cikle, 5 velikih jaja, prstohvat soli, 200 g šećera, 135 g brašna, 3 žlice kakaa u prahu, prašak za pecivo

Priprema: Topite čokoladu u posudi iznad vruće vode. Kada se otopi, isključite vatru, ali ostavite zdjelu na pari. Čokoladi dodajte kavu i promiješajte. Zatim u zdjelu dodajte maslac narezan na kockice i ostavite da omekša. U posebnoj zdjelici pomiješajte brašno, kakao i prašak za pecivo. Maknite zdjelu s čokoladom s pare i miješajte dok se maslac otopi. Ostavite smjesu da se hladi. Odvojite bjelanjke od žutanjaka pa žutanjke umutite pjenjačom i dodajte ih čokoladi. Umiješajte pire od cikle. Bjelanjcima dodajte malo soli pa ih istucite u snijeg u koji postupno dodajte šećer, a potom smjesu umiješajte u čokoladnu smjesu. Na kraju umiješajte smjesu brašna i kakaa. Pecite na 170°C oko 40 minuta. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 3

  • Judita👥 06.11.2019.

    E to neće ići 😚kao kolač

  • 06.11.2019.

    Volim ciklu kao povrće, ali kao kolač ne.

  • 06.11.2019.

    cikla s kolačem to nikako

Komentiraj...
Vidi sve komentare