To je to što me zanima!

Cikla na drugačiji način: Napravi fini kolač, složenac ili pak umak

Purpurno crveno korjenasto povrće mnogi jedu samo kao zimsku salatu, što je nepravedno prema svestranoj povrtnici koja mijenja izgled i okus juhama, rižotima, složencima, ali i omiljenom desertu
Vidi originalni članak

Svojom se intenzivno crvenom bojom izdvaja od sveg drugog povrća, pa ipak će manje ljudi posegnuti za ciklom nego za nekim drugim povrćem.

Najveći su krivac za to neukusni sokovi koje su naše bake na silu gurale anemičnim unucima u djetinjstvu pa im je prisjeo taj trpak okus koji malko podsjeća na repu i tako je nespojiv s privlačnom divnom purpurnom nijansom. Dovoljno je bilo primiješati tom soku malo jabučnog ili mrkvina soka da postane mnogo pitkiji i omiljeniji. Ali nisu, pa je valjda zato i malo recepata za jela, osim tradicionalne salate, u kojima cikla dobiva veću ulogu.

Rusi znaju jedan od najukusnijih recepata s ciklom, a to je boršč, juneća juha koju, osim cikle i junetine, obogaćuje još luk, mrkva, zelje i krumpir. Ali ciklu, osim za salatu, možete kuhati zajedno s temeljcem, propasirati, dodati začine i crveno vino te poslužiti kao umak uz losos s roštilja ili rakove. Ako je pak zgnječite uz dodatak finog maslinova ulja, aceta balsamica, sol, papra i kopra, dobit ćete izvrstan preljev za salate koji se osobito dobro slaže s kuhanim šparogama, ali može obogatiti salatu od radiča te endivije. No ni tu nije kraj cikli koja ima i svoje slatko lice.

LJETNI RECEPT Brzo i jednostavno: Prefini tart sa sirom, maslinama i rajčicom

U kolonijalno su doba sokom cikle bojili glazuru na kolačima i pekli ružičaste palačinke, a danas gastroznalci znaju da su čokoladni muffini ili torta od čokolade sočniji ako se pripreme s pireom od cikle. Antički su ljudi nekad koristili samo crvenkasto lišće divlje cikle, a danas je neopravdano zanemareno. Mlado lišće dodajte proljetnoj zelenoj salati, a ono malo veće pripremite na isti način kao špinat ili blitvu.

Složenac sa ciklom i krumpirom

Sastojci: 3 krumpira, 3 cikle, 1 zelena jabuka, manji luk, šaka suncokretovih sjemenki, 2 dl vrhnja, žličica mljevene crvene paprike, maslinovo ulje, sol i papar

Priprema: Krumpir i svježu ciklu ogulite te narežite na tanke ploške. Jabuci izdubite sredinu i narežite je na tanke krugove, jednako kao i luk. Posudu za pečenje premažite maslacem. Složite u posudu naizmjence ploškice krumpira, cikle, jabuke i luka tako da se djelomično preklapaju dok ih ne potrošite. Pomiješajte vrhnje za kuhanje, sol, svježe mljeveni crni papar i crvenu papriku, te tim preljevom prelijte posložene ploškice povrća. Po vrhu sve posipajte sjemenkama suncokreta koje ste prethodno kratko popržili na suhoj tavi. Složenac od povrća pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 30 minuta, dok povrće omekša, a po vrhu postane zlatnosmeđe. Složenac poslužite kao samostalno jelo uz neku sezonsku salatu ili kao prilog pečenom mesu.

Umak od cikle

Sastojci: 100 g cikle, prstohvat soli, prstohvat svježe mljevenog papra, 1 žličica hrena, 30 ml maslinova ulja

Priprema: Skuhanu ciklu narežite na manje komade i stavite je u uspravni mikser. Dodajte sol i svježe mljeveni crni papar te promiješajte. Potom smjesi dodajte žličicu hrena i maslinovo ulje. Umjesto gotovog ukuhanog umaka od hrena možete umaku od cikle dodati i žličicu, dvije svježe naribana svježeg korijena hrena, pa će vam tekstura umaka biti malo drukčija. Dobro promiješajte dok se svi sastojci ne sjedine u homogenu smjesu. Potom umak ohladite, izgrabite u zdjelice i poslužite. Ovaj će vam umak izvrsno prijati u glavnom jelu uz kuhanu govedinu ili neko drugo meso, a možete ga poslužiti uz slane krekere ili uz sve omiljenije tortilje. Ako pak dodate vrhnje u umak, dobit ćete ukusan dressing za mesnu salatu, na primjer, s kuhanom junetinom.

Čokoladne kocke sa ciklom

Sastojci: 200 g tamne čokolade (70% kakaa), 60 ml jake kave, 200 g maslaca, 240 g propasirane kuhane cikle, 5 velikih jaja, prstohvat soli, 200 g šećera, 135 g brašna, 3 žlice kakaa u prahu, prašak za pecivo

SLASNO I MIRISNO Laki recept za najbolje brownije

Priprema: Topite čokoladu u posudi iznad vruće vode. Kada se otopi, isključite vatru, ali ostavite zdjelu na pari. Čokoladi dodajte kavu i promiješajte. Zatim u zdjelu dodajte maslac narezan na kockice i ostavite da omekša. U posebnoj zdjelici pomiješajte brašno, kakao i prašak za pecivo. Maknite zdjelu s čokoladom s pare i miješajte dok se maslac otopi. Ostavite smjesu da se hladi. Odvojite bjelanjke od žutanjaka pa žutanjke umutite pjenjačom i dodajte ih čokoladi. Umiješajte pire od cikle. Bjelanjcima dodajte malo soli pa ih istucite u snijeg u koji postupno dodajte šećer, a potom smjesu umiješajte u čokoladnu smjesu. Na kraju umiješajte smjesu brašna i kakaa. Pecite na 170°C oko 40 minuta. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare