To je to što me zanima!

Čokolada s voćnim sokom ima upola manje masnoća i kalorija

Predobro da bi bilo istinito? Znanstvenici su izumili čokoladu koja umjesto kakao maslaca i mliječnih masnoća u svom sastavu ima voćni sok, zbog čega je zdravija
Vidi originalni članak

Čokolada koje se rastapa u ustima i ima puno bogatstvo okusa, a sadrži dvostruko manje masnoća izum je znanstvenika s britanskog Sveučilišta Warwick. Ta nova i poboljšana verzija "stare" čokolade razlog je za veselje čokoljupcima diljem svijeta koji će u svom poroku moći uživati bez grižnje savjesti oko suvišnih kalorija, tvrde znanstvenici, a piše Time Healthland.

Iz čokolade su uklonili velik dio kakao maslaca i mliječnih masnoća, inače bogatih trigliceridima i zamijenili ih komadićima naranče i soka od brusnice. Zahvaljujući tehnici "emulzije odabira" uspjeli su pretočiti dodani sok u mliječnu, tamnu i bijelu čokoladu.

Nova čokolada zbog toga nema osiromašen okus, već se čini jednako "masnom" kao i stare verzije.

- Svi vole čokoladu, a sada će u njoj moći i uživati oni koji strahuju od suvišnih masnoća i kalorija. Upravo masnoća daje čokoladi okus za kojim ljudi žude te svilenkastu teksturu koja se rastapa u ustima. Mi smo otkrili kako prevariti nepce koristeći voćni sok umjesto masnoća - rekao je voditelj znanstvenika, Stefan Bon.

Kao rezultat nova čokolada ima pomalo voćni okus, a umjesto voćnog soka u proizvodnji se može koristiti i mala količina vode i askorbinske kiseline, objasnio je Bon.

Idi na 24sata

Komentari 22

  • targus 24.08.2012.

    pa čokolada i naranđa uvijek najbolje idu skupa...

  • annamarijas 24.08.2012.

    eh ja je bas jedem ;)))

  • samasebidovoljna 24.08.2012.

    a kaj se do sad čokolada nije topila u ustima i imala bogat okus? brine me što sam onda jela svih ovih godina..........

Komentiraj...
Vidi sve komentare