To je to što me zanima!

Odrasli pacijent dobio bebine bubrege, doktor za 24sata: Oni će narasti u roku godine dana...

Pacijent je dobio oba mala bubrega djeteta koje je preminulo s deset dana. Glavni kirurg operacijskog tima prof.dr.sc. Josip Španjol je za 24sata objasnio kako će bubrezi narasti u roku godine dana
Vidi originalni članak

Liječnici Klinike za urologiju riječkog KBC-a učinili su još jedan rijedak i zahtjevan postupak transplantacije bubrega - pacijentu od 52 godine transplantirali su dva bubrega preminulog novorođenčeta, starog samo deset dana. Takav zahvat rade tek rijetki centri u Europi, pri čemu u Hrvatskoj zasad samo KBC Rijeka. Ovo im je treća takva operacija, prvu su imali 2018.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Pacijent je dobro, bit će u bolnici oko dva tjedna, nalazi se polako normaliziraju, sve je zasad pod kontrolom. Pacijentu su transplantirana oba dječja bubrega, uz sam mokraćni mjehur, gdje se stavljaju i odrasli bubrezi. Ima i oba svoja bubrega, koji, međutim, ne rade. Kako dječji bubrezi jako brzo rastu, u roku šest mjeseci do godine dana oni će dostići svoju punu veličinu, dok su već za vrijeme operacije preuzeli svoju funkciju, objasnio je za 24sata predstojnik Klinike za urologiju KBC-a Rijeka, ujedno glavni kirurg operacijskog tima, prof.dr.sc. Josip Španjol.

Bubrezi novorođenčeta su u Rijeku stigli preko Eurotransplanta, organizacije koja povezuje osam zemalja i organe donora raspodjeljuje tamo gdje su potrebni. Kako pojašnjava dr. Španjol, striktno je zabranjeno dovesti u bilo kakvu vezu donora i primatelja, zbog čega su bilo kakvi podaci osim medicinskih tajni pa bolnica niti ne zna odakle su donirani organi stigli.

PEVOLUCIJA I PREŽIVLJAVANJE Evo zašto neke dijelove tijela imamo u paru - bubrezi, pluća...

- Djeca su, srećom, rijetko donori, zato je ovakvih zahvata malo. Ne znamo koji je u ovome slučaju bio uzrok djetetove smrti, to može biti neka trauma, možda problem u porodu. U prethodne dvije takve transplantacije kod nas bebe-donori su imale mjesec, odnosno devet mjeseci. Tehnički je operacija zahtjevna, jer se radi o vrlo malim promjerima krvnih žila, sklonih trombozama. Zato je jako važno da se ne dogodi neki nepredviđeni incident, odnosno da transplantacija tehnički prođe dobro, a da se žile poslije začepe, prestane cirkulacija i bubreščići propadnu, napominje dr. Španjol.

Radi se o tzv. en-bloc transplantaciji u kojoj se, zbog male veličine donorskih organa, u primatelja transplantiraju oba bubrega. Prednosti dječjih bubrega pri transplantaciji su manja stopa odbacivanja i dulje preživljavanje transplantata, čime se povećava broj bolesnika s transplantacijom bubrega - najboljim liječenjem terminalnog stadija bubrežnog zatajivanja, poručuju iz KBC-a Rijeka. Oni su ujedno i Referentni centar za transplantaciju bubrega Republike Hrvatske.

Kad se transplantira tako male bubrege u odraslu osobu, potrebno je dulje vrijeme pratiti primatelja, sve dok bubrezi donora ne dostignu zadovoljavajuću funkciju i veličinu, napominje dr. Španjol.

Operacija je trajala oko tri sata, u timu su bili i prof. dr. Dean Markić i doc. dr. Antun Gršković, instrumentarke Vanja Hlača i Sanela Škevin, kao i anesteziolozi dr. Mladen Ivanovski i dr. Laura Gunek.

- Zahtjevnost ovog zahvata jest u tome što se radi o vrlo malim promjerima donorskih krvnih žila, pa su i vaskularne anastomoze s primateljevim krvnim žilama tehnički zahtjevne, kao i sam poslijeoperacijski tijek u kojem krvni tlak treba stalno držati na višim razinama od uobičajenog. Valja naglasiti da bilo kakvo poslijeoperacijsko krvarenje i pad tlaka mogu dovesti do tromboze, tj. propadanja donorskih bubrega, napominje dr. Španjol. S obzirom na dimenzije donorskih bubrega, njihovih krvnih žila i uretera, tijekom zahvata je potrebno koristiti posebne instrumente i ureteralne proteze. Zahtjevnost operacije stoga uključuje cijeli tim: urologe, anesteziologe, u praćenju i nefrologe, a operacija je bila izazov i za urološke instrumentare, koji moraju pripremiti odgovarajuće instrumente. S njima se ne susreću svaki dan, jer se radi o iznimno rijetkoj operaciji.

Anesteziolog dr. Ivanovski naglasio je da je operacija brzo i uspješno obavljena.

ZAVOD ZA DIGESTIVNU KIRURGIJU KBC Rijeka: Izveli prvu ugradnju stimulatora sakralnog živca u Hrvatskoj, ali i široj regiji

-Trajala je oko tri sata s pripremom, što je za tako zahtjevan zahvat iznimno kratko vrijeme. Bilo je vrlo bitno paziti na kvalitetan protok krvi i tlaka, odnosno održati perfuziju doniranih organa jer je između donora i primatelja velika razlika u dobi. Donor je imao samo deset dana, a pacijent 52 godine, što je meni kao anesteziologu predstavljalo najveći izazov. Bila je potrebna adekvatna antikoagulantna terapija s obzirom na veliku razliku u veličini krvnih žila, pa je postojala mogućnost razvoja tromboze hranidbenih krvnih žila. Srećom, zahvat je protekao bez poteškoća - rekao je Ivanovski.

Ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Alen Ružić ističe kako je bolnica iznimno ponosna na svoju baštinu transplantacijske medicine i prvu transplantaciju bubrega u široj regiji, izvedenu prije više od 50 godina.

- Transplantacijska medicina za bolesnike s najtežim oblicima bolesti bubrega u pravilu predstavlja optimalnu terapijsku opciju s iznimnim utjecajem na ukupnu kvalitetu života. Za zdravstvenu ustanovu razvoj transplantacijskog programa donosi trajno napredovanje i razvoj brojnih stručnih područja koja su dio transplantacijske medicine - u širokom rasponu od urologije i nefrologije, preko anesteziologije i intenzivne medicine, pa do transfuzijske medicine, ali i drugih disciplina, napominje ravnatelj.

REVOLUCIJA U MEDICINI Hrvatski oftalmolog o prvoj transplantaciji oka na svijetu: 'Ne vjerujem da će vratiti vid'

- Kad smo prije nešto više od godine dana obnavljali transplantacije timove, s ciljem unaprjeđenja eksplantacijsko-transplantacijskog programa, kao ravnatelj sam donio odluke o uvođenju kadrovskih i organizacijskih nadstandarda u odnosu na minimalne propisane. Rezultati nisu izostali, pa smo tijekom 2023. zabilježili značajno poboljšanje rezultata u svim segmentima transplantacijskog programa i suradnje s Eurotransplantom, napominje prof. dr. Ružić. Kako dodaje, ostvareni su stopostotni rezultati programa darivanja organa u prošloj godini, a broj uspješno transplantiranih bubrega za više od 50 posto.

- Ovakav primjer rijetkog oblika bubrežnih transplantata, koji je upravo treći put u povijesti izveden u Rijeci, a koje malobrojni centri u Europi mogu izvesti, još je jedna potvrda izvrsnosti naših stručnjaka i najviše razine usluga koju možemo pružiti našim bolesnicima - ističe ravnatelj KBC-a Rijeka.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • arwin 27.03.2024.

    Riječka medicina je zakon.

  • 27.03.2024.

    Rijeka ima i jako dobre pedijatre, samo da se zna

  • *KRALJICA* 27.03.2024.

    Uvek pomislim na davaoca organa i da li je tu bilo kakvih zloupotreba !?

Komentiraj...
Vidi sve komentare