Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Odrasli pacijent dobio bebine bubrege, doktor za 24sata: Oni će narasti u roku godine dana...

Odrasli pacijent dobio bebine bubrege, doktor za 24sata: Oni će narasti u roku godine dana...
3

Pacijent je dobio oba mala bubrega djeteta koje je preminulo s deset dana. Glavni kirurg operacijskog tima prof.dr.sc. Josip Španjol je za 24sata objasnio kako će bubrezi narasti u roku godine dana

VIDEO

Liječnici Klinike za urologiju riječkog KBC-a učinili su još jedan rijedak i zahtjevan postupak transplantacije bubrega - pacijentu od 52 godine transplantirali su dva bubrega preminulog novorođenčeta, starog samo deset dana. Takav zahvat rade tek rijetki centri u Europi, pri čemu u Hrvatskoj zasad samo KBC Rijeka. Ovo im je treća takva operacija, prvu su imali 2018.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

00:36

- Pacijent je dobro, bit će u bolnici oko dva tjedna, nalazi se polako normaliziraju, sve je zasad pod kontrolom. Pacijentu su transplantirana oba dječja bubrega, uz sam mokraćni mjehur, gdje se stavljaju i odrasli bubrezi. Ima i oba svoja bubrega, koji, međutim, ne rade. Kako dječji bubrezi jako brzo rastu, u roku šest mjeseci do godine dana oni će dostići svoju punu veličinu, dok su već za vrijeme operacije preuzeli svoju funkciju, objasnio je za 24sata predstojnik Klinike za urologiju KBC-a Rijeka, ujedno glavni kirurg operacijskog tima, prof.dr.sc. Josip Španjol.

storyeditor/2024-03-26/Klinika_za_urologiju__3_.JPG

Bubrezi novorođenčeta su u Rijeku stigli preko Eurotransplanta, organizacije koja povezuje osam zemalja i organe donora raspodjeljuje tamo gdje su potrebni. Kako pojašnjava dr. Španjol, striktno je zabranjeno dovesti u bilo kakvu vezu donora i primatelja, zbog čega su bilo kakvi podaci osim medicinskih tajni pa bolnica niti ne zna odakle su donirani organi stigli.

Evo zašto neke dijelove tijela imamo u paru - bubrezi, pluća...
Evo zašto neke dijelove tijela imamo u paru - bubrezi, pluća...

- Djeca su, srećom, rijetko donori, zato je ovakvih zahvata malo. Ne znamo koji je u ovome slučaju bio uzrok djetetove smrti, to može biti neka trauma, možda problem u porodu. U prethodne dvije takve transplantacije kod nas bebe-donori su imale mjesec, odnosno devet mjeseci. Tehnički je operacija zahtjevna, jer se radi o vrlo malim promjerima krvnih žila, sklonih trombozama. Zato je jako važno da se ne dogodi neki nepredviđeni incident, odnosno da transplantacija tehnički prođe dobro, a da se žile poslije začepe, prestane cirkulacija i bubreščići propadnu, napominje dr. Španjol.

Radi se o tzv. en-bloc transplantaciji u kojoj se, zbog male veličine donorskih organa, u primatelja transplantiraju oba bubrega. Prednosti dječjih bubrega pri transplantaciji su manja stopa odbacivanja i dulje preživljavanje transplantata, čime se povećava broj bolesnika s transplantacijom bubrega - najboljim liječenjem terminalnog stadija bubrežnog zatajivanja, poručuju iz KBC-a Rijeka. Oni su ujedno i Referentni centar za transplantaciju bubrega Republike Hrvatske.

Kad se transplantira tako male bubrege u odraslu osobu, potrebno je dulje vrijeme pratiti primatelja, sve dok bubrezi donora ne dostignu zadovoljavajuću funkciju i veličinu, napominje dr. Španjol.

Operacija je trajala oko tri sata, u timu su bili i prof. dr. Dean Markić i doc. dr. Antun Gršković, instrumentarke Vanja Hlača i Sanela Škevin, kao i anesteziolozi dr. Mladen Ivanovski i dr. Laura Gunek.

- Zahtjevnost ovog zahvata jest u tome što se radi o vrlo malim promjerima donorskih krvnih žila, pa su i vaskularne anastomoze s primateljevim krvnim žilama tehnički zahtjevne, kao i sam poslijeoperacijski tijek u kojem krvni tlak treba stalno držati na višim razinama od uobičajenog. Valja naglasiti da bilo kakvo poslijeoperacijsko krvarenje i pad tlaka mogu dovesti do tromboze, tj. propadanja donorskih bubrega, napominje dr. Španjol. S obzirom na dimenzije donorskih bubrega, njihovih krvnih žila i uretera, tijekom zahvata je potrebno koristiti posebne instrumente i ureteralne proteze. Zahtjevnost operacije stoga uključuje cijeli tim: urologe, anesteziologe, u praćenju i nefrologe, a operacija je bila izazov i za urološke instrumentare, koji moraju pripremiti odgovarajuće instrumente. S njima se ne susreću svaki dan, jer se radi o iznimno rijetkoj operaciji.

Anesteziolog dr. Ivanovski naglasio je da je operacija brzo i uspješno obavljena.

KBC Rijeka: Izveli prvu ugradnju stimulatora sakralnog živca u Hrvatskoj, ali i široj regiji
KBC Rijeka: Izveli prvu ugradnju stimulatora sakralnog živca u Hrvatskoj, ali i široj regiji

-Trajala je oko tri sata s pripremom, što je za tako zahtjevan zahvat iznimno kratko vrijeme. Bilo je vrlo bitno paziti na kvalitetan protok krvi i tlaka, odnosno održati perfuziju doniranih organa jer je između donora i primatelja velika razlika u dobi. Donor je imao samo deset dana, a pacijent 52 godine, što je meni kao anesteziologu predstavljalo najveći izazov. Bila je potrebna adekvatna antikoagulantna terapija s obzirom na veliku razliku u veličini krvnih žila, pa je postojala mogućnost razvoja tromboze hranidbenih krvnih žila. Srećom, zahvat je protekao bez poteškoća - rekao je Ivanovski.

Ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Alen Ružić ističe kako je bolnica iznimno ponosna na svoju baštinu transplantacijske medicine i prvu transplantaciju bubrega u široj regiji, izvedenu prije više od 50 godina.

- Transplantacijska medicina za bolesnike s najtežim oblicima bolesti bubrega u pravilu predstavlja optimalnu terapijsku opciju s iznimnim utjecajem na ukupnu kvalitetu života. Za zdravstvenu ustanovu razvoj transplantacijskog programa donosi trajno napredovanje i razvoj brojnih stručnih područja koja su dio transplantacijske medicine - u širokom rasponu od urologije i nefrologije, preko anesteziologije i intenzivne medicine, pa do transfuzijske medicine, ali i drugih disciplina, napominje ravnatelj.

Hrvatski oftalmolog o prvoj transplantaciji oka na svijetu: 'Ne vjerujem da će vratiti vid'
Hrvatski oftalmolog o prvoj transplantaciji oka na svijetu: 'Ne vjerujem da će vratiti vid'

- Kad smo prije nešto više od godine dana obnavljali transplantacije timove, s ciljem unaprjeđenja eksplantacijsko-transplantacijskog programa, kao ravnatelj sam donio odluke o uvođenju kadrovskih i organizacijskih nadstandarda u odnosu na minimalne propisane. Rezultati nisu izostali, pa smo tijekom 2023. zabilježili značajno poboljšanje rezultata u svim segmentima transplantacijskog programa i suradnje s Eurotransplantom, napominje prof. dr. Ružić. Kako dodaje, ostvareni su stopostotni rezultati programa darivanja organa u prošloj godini, a broj uspješno transplantiranih bubrega za više od 50 posto.

- Ovakav primjer rijetkog oblika bubrežnih transplantata, koji je upravo treći put u povijesti izveden u Rijeci, a koje malobrojni centri u Europi mogu izvesti, još je jedna potvrda izvrsnosti naših stručnjaka i najviše razine usluga koju možemo pružiti našim bolesnicima - ističe ravnatelj KBC-a Rijeka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt
PRIPAZITE NA OVE ZNAKOVE

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt

Svi simptomi srčanog udara Linde Johns, američke književnice, su oni koji bi mogli biti - i često jesu, odbačeni od strane zdravstvenih djelatnika, a kamoli ljudi koji ih imaju

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument
EVO NA ŠTO PRIPAZITI!

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument

Kako biste bili sigurni da će se vaša volja provesti na način na koji želite, sastanite se s profesionalcem kako biste stvorili oporuku koja će biti od koristi vama i vašim najmilijima bez ikakvih zabluda i iznenađenja
Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša
IDEALNA NIJANSA

Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša

Od Ovna do Ribe, svih 12 znakova Zodijaka povezano je s različitim stvarima, kao što su određene kvalitete, karakteri, afiniteti, planeti, pa čak i boje